Hivatalos a Snapdragon 8 Gen 1 lapka

0

A Qualcomm bemutatta új csúcskategóriás lapkakészletét, a Snapdragon 8 Gen 1-et, ami a következő év meghatározó hardvere lesz az Android rendszerű okostelefonok körében.

A hírek beigazolódtak, valóban megváltoztatta a Qualcomm a névadási stratégiáját, mostantól egy szám jelöli a szériát és egy a generációt. Hogy a többi, alacsonyabb kategóriás lapkák esetében pontosan milyen nevek lesznek, azt még nem tudni biztosra, de a csúcshardver esetében több dolog is indokolhatta a megújulást. Egyrészt átállt a vállalat a vadonatúj ARMv9 utasításkészletre, másrészt a Snapdragon 8 Gen 1 lett a Qualcomm első 4 nm-es chipsetje. (Meg persze a számok is kezdtek már elfogyni a korábbi rendszerben…)

A CPU továbbra is három klaszteres, 1+3+4-es felépítést alkalmaz, de a fő mag most már Cortex-X2 architektúrára épül, és akár 3,0GHz-en is képes pörögni. Ehhez jön három darab 2,5GHz-es Cortex-A710 egység, amik szintén elég erősek, illetve van négy energiatakarékos, 1,8GHz-es Cortex-A510-es mag.

Összességében a CPU teljesítmény 20%-kal nő az ígéretek szerint, illetve 30%-kal javul az energiahatékonyság is.

Grafikai téren is történt előrelépés, köszönhetően az új generációs Adreno GPU-nak, ami elvileg 30%-kal gyorsabb és 25%-kal energiatakarékosabb az elődjénél. Olyan friss technológiák és funkciók kerültek a chipbe, mint az Adreno Frame Motion Engine vagy a Variable Rate Shading Pro, de ezekbe most nem mennénk bele.

A X65 5G modem is részét képezi a lapkakészletnek, ez támogatja a 6GHz alatti és az mmWave frekvenciákat is, a letöltési sebesség elméleti maximuma pedig eléri a 10 Gbps-ot.

Az első Snapdragon 8 Gen 1-gyel szerelt okostelefonok még idén bemutatásra kerülnek, az egyik ilyen készülék minden bizonnyal a Xiaomi 12 lesz, de az új lapka elterjedése inkább a következő év első felében várható. Konkurencia egyébként lesz bőven, a nem olyan régen bemutatott MediaTek Dimensity 9000 szintén ígéretes, és persze jön majd az AMD GPU-val szerelt új Exynos csúcshardver is.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid