Honor 5X teszt – Fémbe burkolt középkategóriás

3

Eljutott hozzánk tesztelésre a Honor egyik legújabb mobilja, az 5X, ami a középkategóriás mivolta ellenére prémium fémházat, gyönyörű Full HD kijelzőt és ujjlenyomat-olvasót kapott.

Csomagolás, tartozékok

A Honor 5X a gyártótól már megszokott türkizkék dobozban érkezik, aminek a tetejét leemelve azonnal a készülék felemelő látványa fogad minket.

honor-5x-01

Tartozékokból a szokásos dolgokat kapjuk: töltőfej (1A), adatkábel, SIM tű, némi papír és egy átlagos minőségű mikrofonos fülhallgató. A mobil kijelzőjén egyébként már gyárilag volt fólia, ami miatt egy hatalmas piros pont jár.

Külső

A Honor 5X érdekes módon nem az elődje formavilágát örökölte, sokkal inkább a prémium Honor 7-re hajaz, ami mindenképpen pozitívum. A mobil egyértelműen a phabletek táborát erősíti, 5.5 colos kijelzőjéhez 151.3 x 76.3 x 8.2 mm-es méretek és 158 grammos súly társul.

honor-5x-03

A készülék háza nagyrészt fémből készült, a hátlap alján és tetején ugyan találunk egy-egy műanyag sávot, de a többi rész szálcsiszolt alumínium, azaz az anyaghasználatra nem lehet panasz.

honor-5x-08

Az előlap 72.2%-át teszi ki a kijelző, ami egy átlagos érték. A káva mondjuk lehetett volna kicsit vékonyabb alul, ugyanis ide nem került semmi, a vezérlőgombok a kijelzőn jelennek meg. Fent balról jobbra haladva a fény- és közelségérzékelő szenzorokat, a frontkamerát, a beszédhangszórót és az apró értesítési LED-et találjuk.

honor-5x-09

A gombok jobb oldalt helyezkednek el, fent van a hangerő vezérlője, lejjebb pedig a bekapcsoló gomb. Ezek is fémből készültek, nem lötyögnek, jó a nyomáspontjuk és egy nagyon finom, érdes mintázatot kaptak. Balra a SIM és a microSD tálcát szerelték, ez utóbbiba ráadásul egy második SIM-et is helyezhetünk a memóriakártya mellé.

honor-5x-10

A 3.5 mm-es Jack csatlakozó fentre került egy mikrofon társaságában, alul pedig a normál microUSB foglalatot találjuk, és két hangszórórácsot, ám ezek közül csak a jobb oldali szól igazából, tehát nincs sztereó hangzás.

honor-5x-07

A Honor 5X legékesebb része egyértelműen a hátlapja, ez valóban mutatós lett. A kamera vízszintesen középre kerül, és egy kicsit kiáll a hátlapból, mellette pedig egy kéttónusú LED villanót találunk. Kicsit lejjebb az ujjlenyomat-olvasó látható, ez pont kézre esik a mutatóujjunkkal, és könnyedén ki lehet tapintani.

honor-5x-02

A mobil egyébként nagyon jól össze lett rakva, egyáltalán nem recseg vagy ropog, még erősebb nyomkodásra sem, és attól sem kell tartanunk, hogy elhajlana a zsebünkben, nagyon masszív az egész.

Kijelző

A tesztalanyunk egy 5.5 colos IPS kijelzőt kapott Full HD felbontással, ami egy nagyon korrekt darab. A pixelsűrűség 401 ppi, azaz a kategóriához mérten maximálisan éles a kép, a színek pedig szépek és élénkek, azaz mindenképpen egy jobb fajta panelről van szó. (ezt a fotók kevésbé adják át)

honor-5x-12

A betekintési szögek hibátlanok, és a fényerőre sem lehet panaszunk: a minimális érték nagyon alacsony, ez jól jöhet ha mondjuk egy sötét szobában mobilozunk, a maximum pedig már simán elég napsütésben is.

honor-5x-14

Azt nem tudni, hogy milyen védelmet kapott a kijelző, de a gyárilag ráhelyezett fólia révén emiatt nem kell aggódnunk.

Hardver

A Honor 5X-et egy Snapdragon 616 hajtja, ami egy 8 magos, 64 bites lapka. Ez egész pontosan négy darab 1.5 GHz-es és négy 1.2 GHz-es Cortex-A53-as processzormagot, valamint egy Adreno 405-ös GPU-t jelent. Ehhez jön még 2 GB RAM és egy 16 GB-os, bővíthető belső tárhely.

honor-5x-screen-01

A készülék hardvere a mindennapi feladatokra tökéletesen elég, de azért néha érződik, hogy a Snapdragon 616 nem egy teljesítménybajnok. A felület összességében gyors, csak ritkán tapasztalható egy-egy kisebb megakadás, és a játékok többsége is szépen fut, de azért van 1-2 cím, ami már csak akadozva megy el a mobilon.

Adatkapcsolati téren nincs gond, a mobil széleskörű LTE támogatással bír, ez mindkét SIM foglalatra vonatkozik. Annyi megkötés van, hogy ameddig az egyikkel telefonálunk, addig a másik lekapcsolódik a hálózatról. Van még Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.1 és GPS (A-GPS és GLONASS) is, utóbbi gyorsan és pontosan belövi a helyzetünket, a legtöbbször még beltérben is. Ami kimaradt, az az NFC és az infraport, én egyiket sem érzem túlzottan szükségesnek jelenleg, de persze azért kár értük.

A hangminőség rendben van telefonálás közben, és a lenti hangszóró is kellemesen szól, de ez ugyebár csak látszatra sztereós.

Szoftver

A Honor 5X-en gyárilag egy Android 5.1.1-es szoftver fut a Huawei saját fejlesztésű EMUI 3.1-es felületével, ami kinézetre az iOS-re hajaz. Egy szép, letisztult felületről van szó, ami könnyen átlátható, megfelelően optimalizált, és számtalan extra funkciót kínál.

honor-5x-screen-02

A lezárt képernyő viszonylag egyszerű, gyorsan elérhető innen a kamera, alulról pedig egy sok opciót kínáló panelt hozhatunk be. Az értesítési kártyák viszont nem jelennek meg itt. A feloldásra több mód is van, a legegyszerűbb egy sima ujjhúzás, de akár az ujjlenyomatunk is beállítható. Ez utóbbival nagyjából fél másodpercet vesz igénybe a művelet, ami elég gyorsnak számít, és a pontosság is rendben van, ha jó helyre tesszük az ujjunkat, akkor nem téved a szenzor. Egyébként nem is muszáj bekapcsolnunk a képernyőt, elég csak bármikor az ujjlenyomat-olvasóra helyezni az ujjunkat, és máris felold a mobil.

A kijelző dupla koppintásra is feléleszthető (lezárni nem lehet így), és akár különböző appokat is el tudunk azonnal indítani, ha egy előre beállított betűt rajzolunk a kikapcsolt képernyőre (pl. a C a Kamera).

honor-5x-screen-03

Az EMUI egyik fő jellegzetessége, hogy nincs alkalmazásmenü, minden ikon a főoldalakra kerül, ezeket mappákba rendezhetjük. Az Android fő kezelőgombjai (Vissza, Home és Alkalmazásváltó) a képernyőre kerültek, ezek sorrendje módosítható az egyéni ízlésünk szerint.

honor-5x-screen-04

A képernyőn lefelé húzva az ujjunkat egy univerzális keresőben találjuk magunkat, fentről pedig az értesítési lista gördíthető le. Itt külön fület kaptak az értesítések és a gyorskapcsolók, ezek között oldalirányba tudunk váltani.

honor-5x-screen-05

Rengeteg extra alkalmazást van már gyárilag a mobilon, előtelepítve megkapjuk a főbb közösségi appokat, vannak különböző eszközök (Időjárás, Tükör, Nagyító, Zseblámpa, Jegyzettömb, Hangrögzítő, stb.), illetve néhány játékdemó. Utóbbiaknál azonban sokkal hasznosabb a Telefon-kezelő, ami sokféle feladatot ellát, törli például a fölösleges fájlokat, segít gazdálkodni az adatforgalommal, és optimalizálja az üzemidőt.

Természetesen olyan alap appokat is kapunk gyárilag, mint a böngésző, a zenelejátszó, a videólejátszó vagy a fájlkezelő. Ezek jól működnek, a Play Áruházból pedig számos alternatíva elérhető, így nem részletezném őket.

honor-5x-screen-07

A Beállítások menüje a szokásos, egymás alatt találjuk csoportosítva az opciókat. Egyébként rengeteg beállítási lehetőségeket kapunk, amik között sok érdekesség lapul. Van például egykezes mód, ami összébb húzza a képernyőt, hogy könnyebben tudjuk kezelni. Az egyszerű felület opció jól jöhet időseknek vagy gyengén látóknak, és különböző témák között is válogathatunk, ha a egy kis változatosságra vágyunk.

Még annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az ujjlenyomat-olvasó a kijelző feloldásán túl sok minden másra is használható. Beállíthatjuk például, hogy az érintésére visszalépjünk egyet, lefelé húzásra legördüljenek az értesítések, felfelé húzásra pedig az Alkalmazásváltó. Ezeken kívül tudunk vele hívást fogadni vagy akár fotót készíteni is.

Kamera

A készülék hátlapján egy 13 megapixeles, f/2.0-s szenzort találunk, amit egy dupla LED villanó segít, az előlapra pedig egy 5 megapixeles kamera került.

A kamera kezelőfelülete viszonylag egyszerű, ennek ellenére sok lehetőséget kapunk. Alapvetően 5 mód közül választhatunk: Fénykép, Videó, Tima-lapse, Szépítés és Jó étel, utóbbi értelemszerűen kajafotókhoz. Egyébként ugyanezek érhetők el az előlapi kamera esetében is, az utolsót kivéve.

honor-5x-screen-09

Ezeken kívül is van még bőven lehetőség, készíthetünk panorámafotót, HDR képet, van tükröződésgátló, valamint utófókuszálási opció, objektumkövetés, és jó pár egyéb beállítás, mint pl. az ISO vagy a fehéregyensúly. Záridőt azonban nem állíthatunk, csak egy automatikus éjszakai módot kapunk, ami egyedül onnan vehető észre, hogy sötétben fotózva kiírja a mobil, hogy tartsuk mozdulatlanul a készüléket. A maximális záridő 1/15 másodperc, ami nem túl sok.

honor-5x-screen-10

Ha nem akarunk lemaradni a fontos pillanatokról, akkor érdemes észben tartanunk, hogy a “hangerő le” gomb dupla megnyomására azonnal elindítható a kamera, akár kikapcsolt képernyőnél is, sőt, az is beállítható, hogy ekkor rögtön készüljön egy fotó. Ez a funkció egyébként az Ultrafotó nevet kapta

A kamera gyorsan elindul, a fókuszálás sebessége átlagos, de nem lehet rá panasz, és a képek szinte azonnal elkészülnek, ahogy megnyomjuk az exponáló gombot.

Az alábbi tesztfotók készültek (az első kettő HDR):

honor-5x-foto-04honor-5x-foto-05honor-5x-foto-06honor-5x-foto-07honor-5x-foto-08

A teljes méretű képeket itt találod.

A kamera nappal, ideális fényviszonyoknál jól teljesít, hozza az árkategóriában elvárható szintet, beltérben és éjszaka azonban már sokkal vegyesebb a kép. Persze ilyenkor is lehet használható fotókat lőni, de belenagyítva erős a zajosodás és elvesznek az apró részletek.

Videót legfeljebb Full HD-ben rögzíthetünk 30fps-sel, a képminőség és a hang is átlagos, nem kiemelkedő egyik sem. Ezen kívül rögzíthetünk lassított videót 120fps-sel VGA (640×480) felbontásban, ami egy remek, nem túl gyakori extra ebben az árkategóriában. A szelfifotókkal nincs gond, de a gyenge fényviszonyok itt is sokat rontanak a minőségen.

Üzemidő

A Honor 5X hátlapja alatt egy 3000 mAh-s beépített akksit találunk, ami kifejezetten jó üzemidőt tesz lehetővé. Normál használattal 1.5-2 nap simán kihozható a mobilból, átlagban 4-5 óra kijelzőidővel. Folyamatosa YouTube-ozással pedig kb. 10 órát megy a mobil közepes fényerőn. Egyedül a töltési időre lehet panaszunk, nulláról a 100% eléréséhez nagyjából 2.5 óra szükséges a gyári 1 Amperes töltőfejjel.

honor-5x-screen-08

Vannak különböző szoftveres energiatakarékossági lehetőségeink. Az Intelligens mód csak minimálisan növeli az üzemidőt, az Ultra opció viszont teljesen lekorlátozza a telefont az alapfunkciókra, így ezzel még alacsony töltöttségi szintnél is viszonylag sokáig ki tudjuk húzni,

Összegzés

A Honor 5X hozza azt, ami a középkategóriában elvárható, sőt, egy kicsit többet is, elég csak a jó kijelzőre, az ujjlenyomat-olvasóra vagy a prémium fémházra gondolni, ráadásul az üzemidő is teljesen rendben van.

A kamera átlagos, mint ahogy a hardver is, de egyikkel sincs komoly probléma, a mobil legnagyobb negatívuma sokkal inkább a magas kezdőár. A készülék az USA-ban 199 dolláron nyitott, ami egy remek ajánlat, nálunk viszont közel 90 ezer Ft az indulóár, és ez már kevésbé hangzik jól. Ha azonban kicsit mérséklődik a hazai ár, akkor nagyon jó vétel lehet majd a Honor 5X.

Hogy tetszik a Honor prémium középkategóriása?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid