Huawei Honor Band 5 teszt – a Xiaomi Mi Band 4 méltó ellenfele?!

0

A Huawei és a Xiaomi fitneszkarkötői és órái komoly szerepet játszottak és játszanak ma is a viselhető okoseszközök térhódításában. A Huawei Honor Band szériája igen népszerű, de vajon megéri ezt választani a konkurens gyártó aktuális Mi Band verziója helyett?

Linkek és árak:

 

A Honor Band 5 egy klasszikus aktivitásmérő, amely hosszúkás, vékony kialakítású, a 43 mm x 17, 2 mm x 11,5 mm-es méretekkel valamivel kisebb, 23 grammos súlyával pedig egy kicsit nehezebb, mint a Mi Band 4. A Band 5 kissé szögletes kialakítása nagyban különbözik a Mi Band 4 ovális, kapszula formájától.

A Band 5 is cserélhető, jó minőségű, antiallergén TPU szíjjal van felszerelve, melyet csattal rögzíthetünk a csuklónkra, ez jobb, mint a rivális bepattintós megoldása. A csuklón mindkettő könnyű és kényelmes, szinte észre sem venni az egész napos használat során. Személy szerint a Honor Band 5 karkötőt stabilabbnak, biztonságosabbnak érzem a testmozgás során.

A tesztalany egy egyszerű kis fehér és kék színű dobozban érkezett, amelynek az előlapján maga az eszköz képe látható, a hátoldalon pedig a specifikációk vannak felsorolva. A dobozban egy kihúzható műanyag tálcában a karkötő mellett egy fehér színű USB kábel, a töltőállvány és némi papíráru található.

A 282 ppi képpontsűrűséggel rendelkező, 0,95 colos AMOLED kijelző felbontása 120×240 képpont. Az értékek mindkét versenyző esetében megegyeznek. A fényerő állítása 5 fokozatban lehetséges, közvetlenül a karkötő menüjéből mindkét delikvens esetében. Automata fényerő funkció egyik kütyü esetében sem opció, de van éjszakára csökkentett fényerő, amely egész jól működik. Szabad térben, erős napsütésben is jól látható az edzett, 2,5D üvegborítással és ujjlenyomat-taszító bevonattal védett kijelző, a Honor-é talán egy picivel jobban is.

Az okostelefonnal való kapcsolathoz Android esetében a Play Áruházból, iOS készülékekkel pedig az App Store-ból töltsük le a Huawei Health alkalmazást. A kapcsolat Bluetooth 4.2 adatkommunikációs szabvány segítségével valósul meg, a Mi Band már a modernebb 5.0-s verziót használja.

Letöltés után indítsuk el az alkalmazást, amely kérni fogja a Huawei Mobile Services telepítését. Az applikáció segítségével hozzuk létre a Huawei azonosítónkat, ami regisztráció és aktiválás után automatikusan megtörténik. Adjuk hozzá a karkötőt a jobb felső sarokban lévő + jelre bökve, a Honor Band 4/5-öt választva. Ajánlatos a művelet megkezdése előtt töltőre rakni, mert ahogy kapcsolódott a telefon és a karkötő, egyből firmware frissítés kezdődött. Három frissítés lefutott egymás után, a jelenlegi verzió az 1.1.0.122, amely már tartalmazza a véroxigéngszint (SpO2) mérést is.

A Huawei Health alkalmazást Egészség néven fogjuk megtalálni a menüben. Az app nagyon jól felépített, a menük egyszerűek és logikusak, megfelelő szimbólumokkal vannak ábrázolva. A Xiaomi Mi Fit alkalmazása az idők során sokat fejlődött, de a Huawei-féle jobban átgondoltnak tűnik.

Funkcionalitás szempontjából a Honor van előnyben. A telefonra érkező hívásoknál vagy alkalmazás értesítéseknél az ékezetes betűket tökéletesen megjeleníti, ellentétben a Mi Band 4-gyel. Hárommal több sport mód áll rendelkezésre, és a statisztikák is részletesebbek, mint a riválisnál. Ezek a fitnesz módok a következőek:

  • Szabadtéri futás
  • Beltéri futás
  • Szabadtéri séta
  • Beltéri gyaloglás
  • Beltéri kerékpározás
  • Ellipszis tréner
  • Evező gép
  • Medence (5 ATM vízállóság – 50 méterig vízálló)
  • Egyéb (szabad mozgás)

A lépésszámlálás mindkét versenyző esetében eltérő eredményeket hoz. A Band 5 többet mér minden alkalommal, mint a Mi Band 4. A zenelejátszó-vezérlés jó és hasznos funkció, ha már úgyis nálunk kell tartani a telefonunkat, mert csak arról tud GPS adatokat rögzíteni a kültéri sport tevékenységek során. Ez sajnos mindkét karkötő esetében így van. Cserélhető óraszámlapokból sokkal több érhető el a Mi Band 4-re, a teszt írásának pillanatában a Honor Band 5-re 91 darab volt letölthető. Alternatív lehetőségként itt is érdemes körbenézni.

A beépített pulzusmérő fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel méri a pulzust, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja az értéket. Nyugalmi pulzus mérésekor az értékek pontosak mindkét aktivitásmérőnél, ezt egy hitelesített eszközzel teszteltem. Sportolás közben, izzadt csuklónál már más a helyzet, hiszen egyik sem egy professzionális sport aktivitásmérő. Az alacsony vagy a magas pulzus riasztást azért vegyük komolyan, jobb félni, mint megijedni.

A Honor Band 5 nagy szenzációja, hogy méri a véráram oxigéntelítettségének szintjét, vagyis a vérben található oxigén szintjét. Ez különösen praktikus azok számára, akik hipoxémiában (állandó alacsony oxigéntelítettség) szenvednek.

Az alvás figyelés jóval fejlettebb és részletesebben elemzett, mint a Mi Band 4 esetében. A Huawei TruSleep technológiájával jól felismeri, hogy mikor mennyi alvás történt, nem feledkezve meg az esetleges a napközbeni szunyókálás érzékeléséről sem. Imádtam az intelligens ébresztő funkciót is, így nem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

Az üzemidő verseny nyertese egyértelműen a 135 mAh kapacitású, lítium-polimer akkumulátorral felvértezett Mi Band 4, amely gyári adatok szerint 20 naponta igényel töltését. A Honor Band 5 akkumulátora csak 100 mAh kapacitású, amivel 14 napig bírja egyetlen töltéssel. A valóságban osszuk el kettővel mindkét értéket és 10, illetve 7 napos üzemidővel kalkuláljunk aktívabb használat mellett. Jó hír, hogy a töltéshez nem kell szétszedni a karkötőt, csak bele kell pattintani a töltőbölcsőbe. A teljes feltöltéshez 90 perc kellett.

Egyértelmű győztest nehéz lenne hirdetni. A Mi Band 4 jobb üzemidővel bír, a Bluetooth 5.0 is előnyt jelent, valamint sok plusz opció elérhető a harmadik féltől származó alkalmazások révén. A Honor Band 5 viszont sokkal jobb alvásfigyelő funkcióval rendelkezik, a Huawei Health alkalmazás is összeszedettebb, és a véroxigénszint mérés is egy hasznos plusz opció. Felhasználói visszajelzések alapján az úszáskövetés is jobban működik a Band 5-nél, ezt személy szerint nem próbáltan, így nem tudom megerősíteni. Igazából egyik sem egy laboratóriumi pontosságú mérőeszköz, inkább csak motivációs kütyü a csuklónkon. Jól jön azoknak, akik szinte semmit sem mozognak és csak a kezdő lökés hiányzik az aktívabb életmódhoz. Hobbi sportolóknak is remek választás, akik esetleg nagyobb intenzitásra vágynak, amelyet naplózhatnak, ehhez nagy segítségek lehetnek ezek a digitális trénerek. Ezen kívül kényelmes és hasznos eszközök a mobiltelefon jelzéseinek diszkrét közvetítésére.

Mindkét aktivitásmérő remek társunk lehet a testmozgásban, a sportosabb, egészségesebb életmód kialakításában. Nagyon nem lövünk mellé, bármelyiket is válaszuk. A döntésnél szerepet játszhat még a dizájn, eléggé eltérő lett külsőleg a két kütyü, de az már egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be jobban.

Huawei Honor Band 5 Global verzió most 32,99 dollárba kerül a Banggood webáruházban a BGHONBAND5 kuponkód beírása után. A szállítási és a biztosítási költséggel megnövelt ár átszámolva kb. 11.500 forint lesz.

Xiaomi Mi Band 4 Global verzió megvásárlásához sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, a BGHUC434 kuponkód felhasználásával az ár 23,99 dollárra csökken, a szállítás és biztosítás kicsengetése után is csak 8.500 jó magyar forint lesz a végösszeg.

Plusz költségek sem lesznek, hiszen az áfahatár alatt van mindkét gyönyörűség ára! A garanciáztatás is jól működik. Küldtem videót egy nem működő Mi Band 4-ről és korábban egy elromlott Huawei Honor Band 3-ról is, amelyek helyett pár levélváltás után újakat küldtek.

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid