Így növelheted meg a mobilod akksijának élettartamát

6

Kétségtelenül az akkumulátor az egyik legkritikusabb alkatrésze a mai okostelefonoknak, hiszen hiába van bennük bivalyerős 8 magos processzor, vagy több RAM, mint egy asztali gépben, esetleg lélegzetelállítóan gyönyörű kijelző, ha egy napot sem bírnak ki töltés nélkül. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet a mobilod akksijából.

Az üzemidőt sokféleképpen lehet növelni, például a különböző adatkapcsolatok letiltásával, alacsony fényerővel, vagy az energiazabáló appok kiiktatásával. Most azonban nem erről lesz szó, hanem az akkumulátorok kímélésének legfontosabb alapszabályait vesszük át, amik betartásával jelentősen növelhető a telep élettartama.

mobil-akkumulatorok

Ne is húzzuk tovább az időt, nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

  • Több kisebb töltés jobb, mint egy teljes. A Lithium-ion akkumulátoroknak jót tesz, ha csak részlegesen töltjük fel őket, például 35%-ról 60%-ra vagy 42%-ról 77%-ra. Ennek az az oka, hogy ilyenkor közelebb állnak az cellák az ideális állapotukhoz (3. pont). Ha tehát lehetőségünk van rá, akkor nyugodtan dugjuk rá naponta többször is a töltőre a mobilunkat.
  • Ne hagyjuk teljesen lemerülni a mobilunkat! Az akksinak nem tesznek jót a szélsőséges állapotok, így például nem tanácsos sokáig maximális feszültségen hagyni a telepet, de a teljes lemerülés még ennél is sokkal károsabb. A mai akkumulátorok egyébként fizikai értelemben nem merülnek le teljes egészében, mindig marad egy minimális töltöttség, de ha addig használjuk a mobilunkat, ameddig ki nem kapcsol, akkor az nem tesz jót a celláknak.
  • Kb. 40%-os töltöttségen érzi magát a legjobban az akksi. Ezért is érkeznek az új mobilok 40-50% körüli akkumulátorral. Ez az ideális állapot, ilyenkor vannak a legkevésbé megterhelve a cellák.
  • Kerüld a túlzottan magas hőmérsékletet! Kutatások kimutatták, hogy egy akksi 60 ℃-on tárolva kb. 80%-át veszti el a kapacitásának egy év alatt, 25 ℃-on viszont csak 20%-os a romlás mértéke.
  • Kerüld a túlzottan alacsony hőmérsékletet! Az hőséghez hasonlóan a extrém hidegben való hosszú tárolás sem tesz jót az akkumulátornak.
  • Ne hagyd sokáig lemerült állapotban az akksit! Ha használaton kívül van egy akkumulátor, akkor semmiképpen ne hagyjuk lemerült állapotban, mert ekkor a cellák egy idő után elveszítik tárolási képességüket, és akár teljesen használhatatlanná is válhat a telep. Ilyen esetben érdemes bizonyos szintig feltölteni az akksit (40-50% az ideális), és így hagyni.
  • Nem érdemes hosszú ideig tárolni egy akksit. Akár használunk egy akkumulátort, akár nem, szépen lassan folyamatosan romlik a kapacitása, így nincs értelme évekig tárolni őket.

Ha figyelsz a fenti pontokra, akkor akár jelentősen is meghosszabbíthatod a mobilod akkumulátorának élettartamát.

Megjegyzés: ez nem egy tudományos cikk, sokkal inkább az ismeretterjesztést szolgálja. Ha hasznosnak találod, akkor oszd meg másokkal is!

forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid