Így spórolna a Samsung: még több telefonba kerülhet Exynos processzor

0

A Samsung az elmúlt időszakban nagy mértékben függött a Qualcommtól a csúcskategóriás lapkakészletek tekintetében, a hajlítható modellek például kivétel nélkül Snapdragont használnak, és tavaly a teljes Galaxy S23 szériába is ilyen processzor került. Idén az S24 modelleknél visszatért az Exynos, de csak bizonyos piacokon, és a legnépszerűbb Ultra változatot továbbra is mindenhol Snapdragon chipset hajtja.

A Samsung mobilos részlegénél az egyik legnagyobb költség a chipset, és ha a Qualcomm emeli az árait, akkor a gyártónak nem sok választása van, muszáj kifizetnie a magasabb összeget a bevezetőben említett függőség miatt. Ha spórolni szeretne a vállalat, akkor muszáj nagyobb arányban saját fejlesztésű Exynos lapkákat felhasználnia, és ettől az évtől kezdődően éppen ezt tervezik, legalábbis egy friss jelentés szerint.

A Samsung tavaly közel 9 milliárd dollárt költött mobilos chipsetekre, ami részben annak volt köszönhető, hogy nagyon sok telefont adtak ki Qualcomm lapkával (pl. a teljes S23 széria). 2023 utolsó negyedévében mindössze 13 millió készüléket szállítottak le Exynos processzorral, miközben egy évvel korábban ez a szám még 44%-kal magasabb volt. Mindeközben a chipsetek ára mintegy 30%-kal nőtt egy év alatt, így érthető, hogy szeretnének csökkenteni a költségeken.

A Samsung most állítólag azt tervezi, hogy 2024-től kezdve növeli az Exynos chipsetek felhasználását a Galaxy készülékekben. A vállalat emellett a saját lapkáinak a versenyképességét is javítani szeretné, hogy eloszlassa a felhasználók teljesítménnyel és energiahatékonysággal kapcsolatos aggodalmait.

Ennek a jeleit már láthattuk a Galaxy S24 szériánál, hiszen az S24 és az S24+ már Exynos processzorral került forgalomba néhány piacon. A Galaxy S25 modellek esetében nőhet a saját hardver aránya, sőt, egyes pletykák szerint a teljes széria Exynosra vált. A középkategóriában szintén saját hardvert használ a Samsung, a nemrég megjelent Galaxy A35 és A55 mobilokban Exynos 1380 és Exynos 1480 dolgozik, az alsóbb kategóriákban pedig egyre inkább teret engednek a MediaTek megoldásainak.

Via Sammobile

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid