Ilyen lesz egy 2018-as csúcsmobil

7

Rengeteg érdekességet láthattunk 2017-ben okostelefonos fronton, jó pár fontos trend indult, illetve nőtte ki magát idén. A legtöbben persze már 2018 felé kacsintgatnak, éppen ezért 10+1 pontban összeszedtük, hogy mit tartogat a jövő év a csúcsmobilok szempontjából!

1. Még inkább keret nélküli telefonok

2017-ben igen sok gyártó próbálkozott a kijelző körüli keret elvékonyításával. Bár valódi keret nélküli telefon még nincs, 2018-ban folytatódni fog ez a trend, és tovább vékonyodnak a kávák.

Hamarosan eljuthatunk arra a szintre, hogy már ténylegesen csak egy nagy kijelző teszi ki az egész előlapot.

2. 4K kijelzők

4k-resolution

Egyelőre csak a Sony-nak van 4K kijelzős telefonja, és a legtöbb csúcsmobil QHD panellel érkezik, illetve néhány gyártó még mindig a Full HD-re voksol. Szabad szemmel használva már ezek is elég élesek lehetnek a többség számára, azonban egyre jobban fejlődnek a VR technológiák, amelyek megkövetelik a nagyobb felbontást. Emiatt jövőre több 4K kijelzős csúcsmobilra lehet számítani.

3. Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

A vékonyodó kávák miatt már nem fér rá az előlapra az ujjlemnyomat-olvasó, ezért a gyártók ezt vagy hátra szerelik (pl. S8), vagy teljesen el is tüntetik (iPhone X). Azonban az Apple és a Samsung is eredetileg ez előlapi szenzorra voksolt, így ezt előbb-utóbb a kijelzőbe fogják beépíteni. Már jó ideje folynak a fejlesztések, és a hírek szerint már kész is a technológia, ezért jövőre egész biztosan megérkeznek az első ilyen telefonok.

Most egyébként úgy néz ki, hogy a kínai Vivo dobhatja piacra az első kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval ellátott mobilt már valamikor az év elején, de több ilyen készülékre is számítunk 2018-ban.

4. Ujjlenyomat mellett/helyett íriszszkenner, 3D-s arcfelismerő

A Samsung elkezdte használni az írisz-szkennert, az Apple pedig egy különleges 3D-s arcfelismerővel újított. Jövőre ezek a technológiák is valószínűleg egyre több csúcskészülékbe kerülnek majd bele, és nagyobb teret nyernek az ujjlenyomat-olvasók rovására.

5. Hajlítható kijelzős mobilok

A Samsung már hivatalosan is elárulta, hogy 2018-ban tervezi piacra dobni az első hajlítható kijelzős telefonját, és a Huawei-nek is vannak ilyen irányú tervei. A hajlított kijelzők után beléphetünk tehát a hajlítható kijelzők korszakába.

A kép csak illusztráció

6. Még erősebb csúcshardverek

A hardverek folyamatosan fejlődnek, nincs ebben semmi meglepő. A leginkább elterjed csúcsprocesszor 2018-ban a Snapdragon 845 lehet, ami számost készüléket fog meghajtani, de elsőként talán a Galaxy S9-ben debütál majd.

Fotó: AndroidPolice

A Qualcomm mellett persze a Samsung és a Huawei is készül a saját 2018-as csúcshardverével. A nyers erő mellett fontos szempont a fejlesztésnél a minél jobb energiatakarékosság is, illetve egyre inkább teret nyernek a különböző mesterséges intelligenciára épülő megoldások.

7. 6-8 GB RAM, akár 512 GB belső tárhely

Bár már akadnak 6, vagy akár 8 GB RAM-mal szerelt telefonok, 2017-ben a legtöbb csúcsmobil még 4 GB rendszermemóriával érkezett. Jövőre azonban minden bizonnyal már alap lesz a 6 GB RAM.

A maximális belső tárhely is nőni fog, hiszen a Samsung nemrég bemutatta az új, 512 GB-os eUFS chipjét, ami jövőre több okostelefonba is beépítésre kerülhet.

8. Duál kamerák, tripla kamerák?

Az utóbbi 1-2 évben elképesztő mértékben elterjedtek a duál kamerás megoldások, és 2018-ban azok a gyártók is beállhatnak a sorba, amelyek eddig nem tették.

Huawei P10

A legelterjedtebb megoldások közé tartozik a monokróm másodlagos szenzor (pl. Huawei), illetve a másodlagos telefotó lencse, amely optikai zoomra képes, de az LG által használt extra széles látószögű második kamerát is sokan szeretik.

Nem csak a hátlapi, hanem az előlapi duál kamerák is terjedőben vannak, bár érdekes módon egyelőre nem a csúcskategóriában. 2018-ban azonban jöhetnek az elöl-hátul dupla kamerás csúcsmobilok is.

Olyan pletykákat is hallhattunk már, amelyek szerint tripla szenzoros megoldások is készülőfélben vannak. Egész konkrétan a Huawei P11-gyel kapcsolatban voltak ilyen hírek. Kíváncsian várjuk, hogy ez megvalósul-e.

9. No jack

Készüljetek fel, hogy 2018-ban még több gyártó fogja elhagyni a 3.5 mm-es jack csatlakozót. Előtérbe kerülnek a vezetéknélküli megoldások, valamint terjedésnek indulhatnak az USB-C-s fülhallgatók. Lassan nem árt felkészülni az átállásra!

10. Mesterséges intelligencia (AI)

Idén kerültek be a köztudatba a mesterséges intelligenciát használó okostelefonok, és talán ez az egyik legfontosabb friss trend jelenleg. A technológiát felhasználják a személyi asszisztensekhez, a kamerákhoz, de igen összetett feladatokra is alkalmas. A legújabb csúcsmobilok már kiismerik a használójuk szokásait, és ez alapján optimalizálják a működést.

+1. Akkumulátor

Vannak már ígéretes fejlesztések az akkumulátor-technológia megújítására, de ezek valószínűleg 2018-ben még nem jutnak el a felhasználókhoz, így hatalmas változásokra nem érdemes számítani üzemidő terén. A gyorstöltés viszont folyamatosan fejlődik, ami mindenképpen örvendetes, és hamarosan eljuthatunk oda, hogy 15-20 perc alatt közel 100%-ra lehet majd tölteni egy csúcsmobil aksiját.

Emellett a vezetéknélküli töltés is egyre népszerűbb lesz, és ennek is javul majd a sebessége.

Kérdés: Te mit vársz egy 2018-as csúcsmobiltól? Írd meg kommentben!

napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid