Iocean X8 teszt – a 8 magos elegáns óriás

2

Korábban általános volt az a vélekedés, hogy a kínai mobilok gyenge minőséggel rendelkeznek, de manapság már egyértelműen látszik, hogy ez egy hatalmas tévhit. Jó példa erre az Iocean X8, amit az utóbbi pár hétben közelebbről is megismerhettem, és azt kell mondanom, hogy rengeteg pozitív csalódás ért ezalatt.

Egy olyan csúcsmobilról van szó, ami nem csak hardverileg nagyon erős, hanem gyönyörű kijelzővel is rendelkezik, ráadásul a prémium kialakítása akármelyik másik gyártó zászlóshajójával felveszi a versenyt. Ismerjétek meg az Iocean X8-at!

Csomagolás, tartozékok

iocean-x8-doboz

A készülék egy átlagosnak mondható, de mégis elegáns fehér dobozban érkezik, amit felnyitva rögtön a hatalmas készülék tárul elénk. Ha az ezt körbefoglaló ágyat leemeljük, akkor egy felnyitható részben elénk tárulnak a tartozékok.

iocean-x8-doboz-2

Sok mindent kapunk az Iocean X8-hoz. Egyrészt ugye megvan a szokásos töltő-adatkábel páros valamint a SIM-tű is, ami elengedhetetlen a SIM-kártya behelyezéséhez. Ezeken kívül nagy meglepetésemre egy teljes mértékben magyar nyelvű használati útmutató is tartozik a készülékhez, amit azért ritkán látni kínai modellek esetében. Említést érdemel még, hogy kijelzővédő fólia is volt az X8-hoz, a fülhallgató azonban kimaradt.

Külső

Az Iocean X8 nem kicsi, sőt, kimondottan nagy. Persze ez manapság már nem szokatlan, ráadásul cserébe kifejezetten vékony lett, mindössze 7.7 mm-es, azaz karcsúbb például a Galaxy S5-nél (8.1 mm) és az LG G3-nál (8.9 mm). A súlya sem annyira vészes: 172 grammot nyom a mérlegen.

Iocean-X8-Elegant-design

A készülék megjelenése rendkívül elegáns, hiszen elöl és hátul is egy karcálló fekete üveglap (Gorilla Glass 3) borítja (hátránya, hogy könnyen maszatolódik), az oldalakon pedig egy vékony, magnézium-alumínium ötvözetből készült sáv fut körbe.

iocean-x8-elolap-2

A sarkok meglehetősen szögletesek, azaz nyoma sincs a szappantartó formának. A dizájn részben a Sony csúcsmodelljeihez, részben pedig a Huawei Ascend P7-hez hasonlítható, de azért a maga nemében valamennyire egyedi.

iocean-x8-elolap-1

Az előlap nagy részét a hatalmas 5.7 colos kijelző foglalja el, ami gyönyörű látványt nyújt. A káva két oldalt egész vékonynak mondható (bár nem kiemelkedően), alul és fölül pedig inkább átlagos. Mindez egy kicsit hosszúkás formát ad a készüléknek.

iocean-x8-elolap-fent

A kijelző fölött a beszédhangszórót, az 5 megapixeles előlapi kamerát, valamit a fény- és távolságérzékelő szenzorokat találjuk. Alul a már megszokott három érintőgomb (menü, home és vissza) helyezkedik el, amik kicsit halvány, kékes háttérvilágítást kaptak.

iocean-x8-hatlap

Az előlap után nézzük a hátlapot, aminek a közepén természetesen az ezüst Iocean felirat található. A 14 megapixeles kamera egészen felül helyezkedik el egy LED villanó társaságában.

iocean-x8-hangero

A bekapcsoló és a hangerő gombokat a készülék jobb oldalán találjuk. Természetesen ezek is fémből vannak, ráadásul nagyon stabil a nyomáspontjuk, egyáltalán nem zörögnek. Jobb oldalt csak a SIM-tálca van, ami egy Micro és egy Nano SIM kártya befogadására képes.

iocean-x8-elolap-fent-2

A felső oldalon csak a 3.5 mm-es audio kimenet látható, alul pedig van egy microUSB csatlakozó, egy hangszóró és egy mikrofon a telefonáláshoz.

iocean-x8-alul

Kijelző

Elérkeztünk a készülék (egyik) legjobb, legszebb részéhez, azaz a kijelzőhöz. Egy 5.7 colos LTPS panelről van szó, ami az OGS technológiának köszönhetően úgy épül fel, hogy a kijelző és a külső Gorilla Glass 3 borítás között nincs köztes réteg. Ez vékony, könnyű, de mégis erős kialakítást jelent.

iocean-x8-kijelzo

A felbontás full HD, azaz 1920×1080 képpont, ami tökéletesen éles képet ad, hiszen még nagyon közelről nézve sem látni a pixeleket szabad szemmel. A kijelző színei gyönyörűek, nem jellemző a túlszaturáltság, inkább természetes hatást kapunk. A fehér tényleg fehér (nem sárgás vagy kékes), és meglepő módon a fekete is elég sötét (ha nincs nagyon felvéve a fényerő, akkor szinte teljesen egybeolvad a fekete kerettel).

iocean-x8-kijelzo-1

A fényerő beállítható tartománya jónak mondható, bár ha ezt maximumra tekerjük, akkor nagyon erős. A legtöbbször minimum fényerőn használtam az X8-at, mivel még így is jól látható, ha pedig verőfényes napsütés van, akkor is elég csak 50-60%-ra felvenni, hogy megfelelően látszódjon. A betekintési szögek szintén rendben vannak, szinte teljesen oldalról nézve sem torzul semmit a kép.

iocean-x8-kijelzo-2

Az érzékenységgel sincs gond, akár még vizes kézzel használva is jól működik a kijelző, sőt, a kesztyű sem jelent majd akadályt télen.

Összességében azt kell mondanom, hogy az X8 kijelzője maradéktalanul megállja a helyét a legjobbak között, akármelyik másik csúcsmobil mellé tettem eddig, mindegyikkel felvette a versenyt.

Hardver

Az Iocean X8-at a MediaTek MT6592-es chipsetje hajtja, amire semmi panasz nem lehet. Ez 8 darab 1.7 GHz-es Cortex-A7-es processzormagot jelent, amihez egy Mali-450 grafikus chip társul. Mindez némileg elmarad teljesítményben a Snapdragon 800-as családtól, de ennek ellenére nincs olyan játék vagy alkalmazás, ami megizzasztaná az X8-at.

iocean-x8-antutu

Említést érdemel még, hogy a legújabb Modern Combat 5: Blackout például kifejezetten erre a 8 magos hardverre íródott, és extra látványelemek aktiválódnak a készüléken.

3DMark és Quadrant eredmények:

iocean-x8-3d

RAM-ból 2GB áll rendelkezésre, aminek alapesetben közel a fele szabad, a belső tárhely mérete pedig nem kevesebb, mint 32 GB. Persze ez kell is, mivel a készülék nem bővíthető.

Szoftver

Először bekapcsolva az X8-at egy elég érdekes felület fogad minket, ami talán kicsit a MIUI-ra emlékeztet. Szerencsére hamar kiderül, hogy gyári Android rendszer fut a készüléken, egyszerűen csak rá van húzva egy téma.

iocean-x8-indito

Megmondom őszintén, hogy nekem elsőre nem annyira tetszett az alapértelmezett kinézet, de azóta megbarátkoztam vele. Az alkalmazások között megtalálható témaválasztóban egyébként bármikor visszaállítható a gyári Android felület.

Az én készülékemen jelenleg még Android 4.2.2 fut, és ez is megfelelően működik, de van már hivatalos KitKat is az X8-ra. Az új modellek már frissítve érkeznek majd.

Mint ahogy azt már említettem, gyári Android rendszerről van szó, de azért mégis kapunk jó pár kellemes és hasznos extrát. Az első ilyen a Smart Wake, aminek a telefon feloldásánál vesszük a legnagyobb hasznát. Kikapcsolt kijelzőnél feloldhatjuk a készüléket egy felfelé történő ujjmozdulattal, de az LG által népszerűvé tett dupla koppintás is beállítható (bár ez utóbbit néha kicsit nehezen veszi be). Itt még persze nem ér véget a lehetőségek sora, hiszen ha egy C betűt rajzolunk a kijelzőre, akkor egyből a kamera jön elő, de természetesen ezen kívül tetszőleges appok is beállíthatók ilyen módon. Még egy dolog: ha zenét hallgatunk, és ki van kapcsolva a kijelző, akkor jobbra vagy balra történő ujjmozdulatra az előző/következő számra ugrik a lejátszó, lefelé húzással pedig megállítható a zene.

iocean-x8-smart-wake

A következő (szerintem kevésbé hasznos, de mégis látványos) extra a Gesture Sensing nevet kapta. Ennek segítségével több dolgot is vezérelhetünk mindössze azáltal, hogy a készülék felső része fölött valamelyik irányba mozgatjuk a kezünket (vagy bármi mást). Ilyen módon lapozhatunk például a galériában, válthatunk zenét, vagy akár a böngészőben is tudunk le-fel görgetni.

iocean-x8-gesture

Kapunk még egy speciális kamera widgetet is a főképernyőre, amivel közvetlenül készíthetünk fotókat az első vagy a hátsó kamerával. Ezeket egy külön mappába menti a készülék.

iocean-x8-cam-widget

Említés érdemel még esetleg a gyári zseblámpa alkalmazás, ami azért néha jól tud jönni.

Nem esett még szó a rendszer általános sebességéről, de talán mondanom sem kell, hogy egy ilyen komoly hardver esetében ez teljes mértékben rendben van. Akadozást egyáltalán nem tapasztaltam, gyorsan pörög az egész.

Kamera

Az Iocean X8 hátlapján egy 14.2 megapixeles f/2.4-es CMOS szenzor foglal helyet, míg az előlapon egy 5 megapixeles kamerát találunk. Érdekesség, hogy nem csak hátul, hanem elöl is van autofókusz, ami jól jöhet a selfieknél. Videót 1080p-ben rögzíthetünk, azaz kimarad a 4K, de ez mondjuk egyáltalán nem baj.

iocean-x8-hatlap-kamera-1

A beállítási lehetőségek sora elég széles, és nem igazán találtam olyan funkciót, ami hiányzott volna. A szokásos dolgokat nem sorolnám fel, de azért kiemelek néhány extrát. Kapunk például ZSD (Zero Shutter Delay) módot, ami annyit jelent, hogy az exponáló gomb megnyomása és a fénykép elkészítése között szinte semmi késleltetés nincs.

iocean-x8-kamera-2

Másik érdekesség a Face Beautification, ami egy algoritmus segítségével automatikusan “megszépíti” az arcunkat. Azt is megadhatjuk itt, hogy alacsony, közepes, vagy magas legyen a szépítés mértéke.

Van még egy fókuszkövető mód is, aminél beállíthatjuk, hogy automatikusan egy adott hely legyen fókuszban, akkor is, ha közben mozgatjuk a készüléket. Ez egyszerűen az adott tárgyra/személyre történő hosszú érintéssel érhető el.

A fotók minősége megfelelő fénymennyiség esetén nagyon jó, ilyenkor gyönyörű lesz a végeredmény. Ha kevés a fény, akkor már változó képet kapunk, és sajnos az éjszakai fotók legtöbbször elég zajosak. Azt sajnos nem tudom, hogy az Android 4.4 mennyit változtat majd a kamerán, de én azért a jelenlegi teljesítménnyel is meg voltam elégedve. Néhány tesztfotó:

IMG_20140907_102738

IMG_20140830_135626

IMG_20140830_135721

IMG_20140904_210747

IMG_20140901_205809

Kültéri fotózásnál gyakran lehet szükségünk a HDR-re, ami kiválóan működik. Az első fotó kikapcsolt, míg a második bekapcsolt HDR-rel készült:

IMG_20140903_111709 IMG_20140903_111709_1

Panorámaképet is készíthetünk, az eredmény valami ilyesmi lesz:

IMG_20140907_063803

A további tesztképeket itt tudod megnézni. Érdemes letölteni néhányat a nagyíthatóság kedvéért.

Adatkapcsolat

Ezen a téren is sokféle lehetőséget kínál az Iocean X8. A szokásos Bluetooth 4.0 és Wifi mellett NFC-t is kapunk, bár ezt nem volt alkalmam kipróbálni. A GPS megfelelően működik, általában fél perc alatt megtalálja a jelet. Az LTE kapcsolat sajnos kimaradt a készülékből, de a HSPA+ is képes 21 Mbps maximális letöltési sebességre, és a magyar hálózatokat elnézve sok helyen még ezt sem tudjuk kihasználni.

Üzemidő

A legtöbb mai phabletben már elég nagy akkumulátor van (gyakran 3000 mAh fölötti), de ha figyelembe vesszük, hogy az Iocean X8 egy elég vékony készülék, akkor annyira azért nem hangzik kevésnek a benne lévő 2650 mAh-s telep. A 8 magos processzor és a hatalmas kijelző ellenére is kihozható 1.5 nap üzemidő közepes használattal, ami nem egy rossz eredmény. Persze a legtöbbször alacsony fényerőn használtam a készüléket, de a kijelző így is nagyon szép képet ad.

Összegzés

A jó hardver és a gyorsaság nem minden. Az Iocean X8 ezek mellet olyat tud, amit kevés másik mobil: a gyönyörű, elegáns kinézete és az impozáns mérete szinte vonzza a tekintetet. Egy ilyen készülékkel ki lehet tűnni a tömegből. A készülék 16 GB-os verziója már 79.900 Ft-ért beszerezhető.

A tesztet az Iocean hivatalos hazai forgalmazója, a Ping Digital tette lehetővé, akik minőségi kínai termékeket forgalmaznak Magyarországon. Minden modellre 1 éves teljes körű hazai garanciát vállalnak, ráadásul 21 napon belül visszavásárolják a készüléket, ha nem lennénk megelégedve.

Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid