Itt tudod ellenőrizni, hogy kiszivárogtak-e a facebookos adataid

0

Nemrég robbant a hír, hogy egy korábbi adatszivárgás következtében összesen 533 millió Facebook-felhasználó személyes adatai váltak szabadon hozzáférhetővé az interneten. Rengeteg hazai érintett is van, és ha meg szeretnéd nézni, hogy a te adataid is nyilvánosságra kerültek-e, akkor mutatunk erre egy lehetőséget.

Nagyjából 377.000 magyar felhasználó facebookos adatai szivárogtak ki, ezek között vannak telefonszámok, email címek, születési dátumok, valamint tartózkodási és lakóhellyel kapcsolatos információk is. Az adatok nem annyira frissek, még 2019-ben gyűjtötték be őket egy hiba miatt, most viszont felkerültek a világhálóra, és bárki szabadon hozzáférhetett ezekhez.

Készült egy webes alkalmazás, ahol a magyar felhasználók ellenőrizhetik, hogy érintettek-e az adatszivárgásban.

Csak be kell írni a telefonszámod a megadott formátumban vagy a Facebook-azonosítódat, és kiderül, hogy szerepelnek-e az adataid a listában.

A Facebook-azonosítódat például ezen az oldalon tudod lekérdezni. A program is ajánl egyet, de az nekünk nem működött. Itt a Facebook-profilodra mutató linket kell megadnod (pl.: https://www.facebook.com/ezvagyoken), és megkapod az egyedi azonosítódat, ami egy hosszú számsor. Ezt utána már be tudod írni az ellenőrző oldalra.

Jó esetben egy zöld kiírás jelenik meg “Nem szerepel” szöveggel

Ha esetleg kiderül, hogy a te adataid is nyilvánosságra kerültek, akkor érdemes jelszót változtatnod, ezen kívül túlzottan sok mindent nem tehetsz.

A kikerült adatokat később felhasználhatják átverésekhez, reklámokhoz vagy úgynevezett “social engineering”-hez is (megtévesztésen, manipuláción alapuló adatszerzés, hackelés). Erre figyelj oda a későbbiekben, és ha kapsz valamilyen gyanús megkeresést, akkor ne dőlj be. A Facebooknak pedig megköszönheted, hogy ennyire vigyáztak az adataidra…

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid