Jól megy a Xiaomi szekere – befutottak az első negyedéves jelentések

0

Annak ellenére, hogy a globális gazdaságot egy járvány két vállra fektette, a Xiaomi továbbra is szárnyalni látszik, legalábbis erre utalnak a nemrégiben közzétett 2020 első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentések. Lássuk, hogy sokunk kedvenc ázsiai vállalata miként teljesített az említett időszak alatt!

A kínai gyártó teljes bevétele éves viszonylatban 13,6 százalékkal nőtt, felülmúlva a becsléseket. A cég által termelt bruttó profit 44,9 százalékkal gyarapodott, annak ellenére, hogy a kutatási és fejlesztési részleg kiadásai az egy éves időszak alatt 13,4 százalékkal nőttek. Ha valakit érdekelnek a konkrét számok is, a kedvükért jegyezzük meg hogy a teljes bevétel 49,7 milliárd jüan, a profit pedig 7,65 milliárd jüan volt (átszámolva kb. 7 milliárd és 1,1 milliárd dollár). Nem meglepő módon a bevétel 60 százalékát az okostelefon eladások tették ki, ebben a szegmensben a vállalat 12,3 százalékos növekedést könyvelhet el. A vizsgált időszak alatt összesen 29,2 millió készülék talált gazdára, a Canalys elemzői szerint a Xiaomi a globális gyártók rangsorában a negyedik helyet birtokolja 11,1 százalékos piaci részesedéssel.

A Xiaomi szerint a kettős brand alkalmazása sikeresnek tekinthető. A felsőkategóriás Mi 10 és Mi 10 Pro modellekből összesen 1 millió kelt el a februári-márciusi időszak alatt, eközben pedig az alacsonyabb árkategóriában a Redmi Note 8 tarolt, a készülék az első negyedév egyik legkapósabb okostelefonja volt. Úgy látszik, hogy a vásárlók egészen jól reagáltak a tavalyi árakhoz képest 7,2 százalékkal nőtt átlagárakra, amelyek elsősorban a gyártó prémium telefonjaira érvényesek. A Xiaomi állítása szerint a hazai piacon az 5G modemmel felszerelt okostelefonok 25,9 százaléka az ő gyártmányuk.

Persze az ázsiai vállalat nem csupán okostelefonokkal házal, egyéb téren is sikerült brillírozniuk. A gyártó IoT és életmóddal kapcsolatos termékei 13 milliárd jüant (~1,8 milliárd dollár) hoztak a konyhára, így 7,8 százalékkal fogyott belőlük több, mint a tavalyi év azonos periódusában. A Xiaomi munkatársai meg vannak győződve arról, hogy az ő IoT platformjuk a legnagyobb a világon, mivel összesen 252 millió online készülék képezi a részét, és ebben az összesítésben nem szerepelnek sem a laptopok, sem az okostelefonok. Elemzéseik szerint az elkötelezett hívek is egyre többen vannak, jelenleg 4,6 millió felhasználónak van legalább 5, vagy több Xiaomi gyártású IoT kütyü a birtokában.

A vezeték nélküli fülhallgatók eladásai 600 (!) százalékkal gyarapodtak, de a fitneszkarkötők, elektromos rollerek, valamint a robotporszívók is sokkal jobban fogynak, mint tavaly. Kis adalék: a Xiaomi kétszer annyi routert értékesített, mint tavaly ugyanekkor, ez pedig részben az AX3600-as modellnek köszönhető. Mindenképpen említésre méltó, hogy a vállalat teljes bevételének több, mint a fele ezúttal Kína határain kívülről érkezett. Az európai eladások 58,3 százalékkal nőttek, így a kínai gyártó birtokolja a piac 14,3 százalékát a kontinensen, ezzel pedig megszerezvén a gyártók között a negyedik helyet.

Spanyolország tekinthető a kínai gyártó legnagyobb piacának a kontinensen, de Európa többi országában sincs okuk a panaszra. Latin-Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten is szignifikánsan nőttek az eladások. Lassan kezd észhez térni a kínai gazdaság, így aztán az érdeklődés a fontosabb Xiaomi produktumok iránt is kezd helyreállni, akárcsak a gyártáshoz elengedhetetlen ellátórendszer.

Az elemzések szerint nálunk Európában is rendeződni kezdett a helyzet, az okostelefon aktiválások lassan elérik a januári szint 90 százalékát, ami adhat némi okot az optimizmusra. És ha már szó esett a járványról, a Xiaomi az elsők között volt, akik felvették a harcot a COVID-19 koronavírussal. Hubei tartományban összesen 30 kórháznak adományoztak orvosi felszerelést, de világszerte is tevékenyen hozzájárultak a fertőzéssel szembeni küzdelemhez.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid