Jövőre megdrágulhatnak a csúcsmobilok

0

Eddig sem voltak olcsók a csúcshardverrel szerelt készülékek, hazánkban akár 500-600 ezer Ft-ot is elkérnek a legjobb modellekért, jövőre pedig állítólag tovább nőnek majd az árak. Cserébe a teljesítmény is nagyot léphet előre.

Az egyik ismert kínai szivárogtató, Digital Chat Station szerint a jövőre érkező zászlóshajó telefonok egyik fő hardvere, a Snapdragon 8 Gen 4 lapka jóval drágább lesz, mint a 8 Gen 3, és emiatt a gyártók is kénytelenek lesznek árat emelni. Egy másik lehetőség, hogy kicsit gyengébb hardverrel adják ki a készülékeiket (például mint a mostani Snapdragon 8s Gen 3), de a legütősebb csúcsmobilok mindenképpen 8 Gen 4-gyel érkeznek majd.

Az áremelés oka az újfaja CPU kiépítés lehet, ami saját fejlesztésű Oryon magokat használ. Ezeknek köszönhetően a teljesítmény is nagyot léphet előre a 8 Gen 3-hoz képest, az új hardver állítólag már felveszi majd a versenyt az Apple A és M szériás lapkáival is, amelyek az iPhone-okban, az iPadekben és a Macekben teljesítenek szolgálatot.

A Snapdragon 8 Gen 4 a hírek szerint a TSMC új, 3 nm-es N3E gyártási eljárásával készül majd, vagyis nem csak teljesítményben, hanem energiahatékonyságban is lesz fejlődés.

Az áremelés többek között olyan 2024 év végi és 2025-ös csúcsmodellekre vonatkozhat majd, mint a Xiaomi 14 széria tagjai, a OnePlus 13 és természetesen a Galaxy S25 mobilok. Bár utóbbiak esetében a készülékek egy része házon belül fejlesztett Exynos lapkával érkezik bizonyos piacokra, az árakon ez jó eséllyel nem fog sokat változtatni, a Samsung ugyanis nem szokott különbséget tenni a különböző processzorral szerelt változatok között ilyen szempontból. Az árak eltérését a különböző országokban az adók eltérő mértéke okozza. Könnyen lehet tehát, hogy az idei év volt a kivétel, ugyanis a tavalyihoz képes csökkentek a Galaxy S24 modellek árai, jövőre azonban újra eljöhet a lassú áremelkedés időszaka.

Via Sammobile

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid