Készítsd el saját alkalmazásodat egyszerűen!

1

Megfordult már a fejedben, hogy milyen lehet alkalmazást készíteni? Van egy jó ötleted, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá? Esetleg belevágtál, de nem vagy elég tapasztalt a programozási nyelvekben? Itt a megoldás: App Inventor!

codes

Program készítés

Ha már körüljártál egy-két YouTube tutorialt, tudod, hogy számos szükséglete van egy androidos APK fájl létrehozásának. Kell az Android Studio, a Java Development Kit, valamint egy Eclipse is. Ezek telepítése és beállítása nem annyira egyszerű, az Android fejlesztői tanfolyamok pedig kifejezetten drágák. Szerencsére van egy weboldal, ahol online (programok letöltése nélkül), ingyenesen készíthetjük el álmaink appját, akár pár perc alatt, programkódok írása nélkül. Ez az App Inventor, vagy éppen az App Inventor 2. Hasonlóak, de embere válogatja, hogy kinek melyik tetszik jobban.

A kezelőfelület alapvetően két elemből áll: a Designer-ből és a Blocks-ból. A Designer-ben gombokat, szövegeket, képeket, videókat, weblapokat, stb. lehet elhelyezni a képernyőn, amikből akár több oldalt is hozzá lehet adni a projekthez. Itt lehet aktiválni a különböző szenzorokat (gyorsulásmérő, QR-kód olvasó, stopper, NFC, GPS…), de hangot, zenét, kamerát, szövegfelolvasót, hangrögzítőt is csatolhatunk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

appinventor_design

Készítsünk macska simogató alkalmazást!

Ám a szépség nem minden, ezeknek a komponenseknek valahogy össze is kell állniuk (pl. mi történjen, ha rákoppintok a gombra). Itt lépne be a képbe általában a programozói tudás. Ebben nyújt segítséget a Blocks, ahol a Designer-ben elhelyezett elemeinkhez tartozó kis puzzle darabokból tudjuk egyről a kettőre felépíteni a programunkat. Elrontani nem lehet, mert a puzzle darabok csak egyféleképpen passzolnak.

appinventor_blocks

A Block-nézetben található “puzzle” darabok

Ha készen vagyunk, vagy csak szimplán ki szeretnénk próbálni, hogy mire jutottunk, két lehetőség van. Le lehet tölteni az APK telepítőt, vagy ha csatlakoztatva van a telefonunk a számítógéphez, valós időben is nyomon követhetjük a módosításokat.

Természetesen ne akarjuk egyből 3D-s játékot készíteni vele, mert azt nem lehet. De kis, egyszerű appokhoz, például egy vállalkozás vagy szervezet saját alkalmazásának megtervezéséhez kiváló. Ráadásul az internet bővelkedik a tutorialokban, ha esetleg nem menne valami. Az oldal a http://ai2.appinventor.mit.edu/ vagy a http://appinventor.mit.edu/explore/ címen érhető el.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Marton Attila

Óbudai Egyetem Neumann szakos hallgatója, igazi Android guru. Hobbim a fotózás és filmkészítés.

NapiDroid