LG G3 teszt – a lézeres nagyágyú

13

Nálunk járt az LG nagyágyúja, a G3, ami talán az egyik legjobb jelenlegi csúcsmobil a gyári adatok alapján. Tesztünkből kiderül, hogy hogyan is teljesít a valóságban ez a szörnyeteg, és hogy a telefon processzora elég-e a hatalmas felbontású kijelzőhöz.

Csomagolás, tartozékok

A készülék egy viszonylag kis méretű, meglehetősen dizájnos dobozban érkezik hozzánk, és ebből azért elég hamar leszűrhető, hogy a belül lapuló kütyü is komoly minőséget képvisel. A fémes színű felső részt leemelve rögtön elénk tárul a G3, ami alatt a tartozékokat találjuk.

lg-g3-teszt-dobozon

Túl sok mindent persze nem kapunk a telefonhoz, hiszen csak a töltő-adatkábel páros és egy használati útmutató van jelen (frissítés: füles is van, csak a mi dobozunkból maradt ki). Persze a lényeg úgyis maga a készülék!

Külső

A LG új csúcsmobilja kifejezetten stílusos lett, és a kissé lekerekített formáival meglehetősen egyedi a kinézete. A nagyobb gyártók rajongói között folyamatosan megy az adok-kapok, hogy ki másol kit, de a G3 dizájnja leginkább csak a tavalyi G2-höz (illetve más LG mobilokhoz) hasonlítható.

lg-g3-alul

A G3 előlapját szinte teljes egészében (kb. 76%-ban) a hatalmas 5.5 colos kijelző foglalja el, amit nem csak két oldalt, hanem alul és felül is egy kifejezetten vékony keret határol. Ennek köszönhetően valamivel kompaktabb a készülék, mint a hasonló képátlóval rendelkező phabletek.

lg-g3-kijelzo-3

A tesztalanyunk 146.3 x 74.6 x 8.9 mm-es helyet foglal el a térből, ami hosszában és széltében tényleg nem annyira sok. A vastagság már kevésbé számít kiemelkedőnek, hiszen a 8.9 mm inkább csak átlagos, de a széleken elvékonyodik a ház, így ez is teljesen rendben van.

lg-g3-kijelzo-alatt

A kijelző alatt csak az LG logó virít, a navigációs gombok pedig magán a kijelzőn jelennek meg. Fent találjuk a beszédhangszórót, az előlapi kamerát, a több színben is világítani képes értesítési LED-et, valamint a fény- és távolságérzékelő szenzorokat.

lg-g3-kijelzo-folott

A készülék oldalain egy fémes sáv fut körbe, amitől kicsit masszívabb lesz a G3, ráadásul vékonyabbnak is látszódik. Két oldalt egyébként hiába keressük a gombokat, nem fogunk találni semmit, hiszen a G2-höz hasonlóan ezek a hátlapra kerültek.

lg-g3-alul

Az készülék alján találjuk a microUSB csatlakozót, a 3.5 mm-es Jack csatlakozót, valamint a beszédmikrofont, felül pedig csak az infraport van egy másik mikrofon társaságában.

lg-g3-felul

Elérkeztünk a G3 hátlapjához, ami meglehetősen sok érdekes dolgot rejt. A felhasznált anyag sajnos nem fém, de a csiszolásnak köszönhetően nagyon hasonlít rá, és így megmarad a minőségi érzet. A hátlap felülete egyébként sima tapintású, de nem annyira csúszós és az ujjlenyomatokat sem gyűjti.

lg-g3-hatlap

A hátoldal alsó részen csak a hangszóró van, felül azonban elég sok mindent találunk. Itt van például a 13 megapixeles kamera, aminek a jobb oldalára egy dupla, kéttónusú LED villanó került, bal oldalára pedig egy lézeres távolságmérő szenzor, aminek szintén a fotózásnál vesszük majd hasznát.

lg-g3-hatlap-kamera

A kamera alatt vannak a bekapcsoló- és hangerőgombok, amik elrendezése nem változott az elődhöz képest, de a dizájn azért megújult. A középső gomb kerek lett, az alatta és felette lévő hangerő vezérlők pedig egy érdes, pontozott textúrát kaptak, aminek köszönhetően könnyebben kitapintható, hogy mit is nyomunk meg éppen.

Kijelző

Az 5.5 colos True HD-IPS panel egyik legfontosabb jellemzője a QHD felbontás, a gyártó legalábbis ezt igyekszik kihangsúlyozni. Ez számokkal kifejezve azt jeleni, hogy 2560×1440 képpontot kapunk, és ez irdatlanul sok. A pixelsűrűség így 534 ppi körül alakul, ami lehet hogy nem mond sokat, de összehasonlításképpen nagyjából 300 ppi az a szint, ami felett már szabad szemmel nem igazán látszanak az egyes pixelek. A G3 kijelzője tehát nagyon éles, de valószínűleg nagyítóval kellene keresni a különbséget egy hasonló adottságokkal rendelkező, full HD-s panelhez képest.

lg-g3-kijelzo-1

A hatalmas felbontás tehát inkább csak marketingfogás, de a kijelző egyébként gyönyörű lett. A színek szépek, élénkek, és a betekintési szögek is teljes mértékben rendben vannak.

lg-g3-kijelzo-2

A fényerő beállítható tartományát jól eltalálták, hiszen ha teljesen levesszük, akkor már nem zavarja a szemet sötétben, ha pedig feljebb állítjuk, akkor a legnagyobb napsütésben is használható lesz a készülék. Persze ha valaki nem akar ezzel vacakolni, akkor automatára is állíthatja a fényerőt.

Hardver

Az LG G3 bemutatása előtt még reménykedtünk benne, hogy a Snapdragon 805-ös chipsetet kapja meg a készülék, de a gyártó már nem akart várni a kiadással, és így végül “csak” a Snapdragon 801 (MSM8975AC) került beépítésre, ami négy darab 2.5 GHz-es Krait 400-as processzormagot és egy Adreno 330-as GPU-t jelent. Persze nehogy azt gondolja valaki, hogy ez így gyenge, hiszen az újabb 805-ös chip is csak minimálisan gyorsabb.

lg-g3-antutu

Az erős hardver ellenére a QHD felbontás azért megteszi a hatását, azaz nem teljesen akadásmentes a rendszer, de ez nem a processzor hibája, egyszerűen csak nem optimalizálták kellőképpen a szoftvert. A kisebb megakadások egyébként csak néhány helyen jönnek elő, és egyáltalán nem annyira zavaróak, ráadásul remélhetőleg érkezik majd rá javítás.

Memóriát tekintve két változat készült a G3-ból. Az 2 GB RAM-mal és 16 GB belső tárhellyel szerelt verzió az elterjedtebb, és nálunk is ez a modell járt, de van 3GB/32GB-os változat is. Érezhető különbség valószínűleg nincs a kettő között sebesség terén, hiszen a 2 GB RAM is bőven elég, inkább csak arról van szó, hogy néhány versenytársban több memória van, és az LG is akart egy ilyen készüléket a kínálatába.

Szoftver

Szoftver tekintetében egy Android 4.4.2-es rendszert kapunk, ami azért elég messze áll a gyári KitKat-től, hiszen a gyártó igyekezett minden apró részletében átszabni a kezelőfelületet.

lg-g3-kijelzo

A bemutatást kezdjük a legelején, azaz a kijelző életre keltésénél. Ez a hátlapon lévő bekapcsológombon kívül egy a kijelzőre mért dupla koppintással is lehetséges, amit rendkívül kényelmes használni, és ha valaki egyszer megszokja, akkor utána nagyon nehéz lesz nélkülözni. Persze LG tulajoknak ez már ismerős lehet, illetve néhány másik gyártó is alkalmazza, de egyelőre nem túl sokan.

A kijelző feloldása ezután alapesetben az ujjunk elhúzásával történik, de persze beállíthatunk biztonságosabb képernyőzárakat is. A szokásos lehetőségeken (minta, PIN kód, arcfelismerő, stb.) kívül van még Knock Code is, amivel egy előre megadott koppintás sorozattal oldható fel a készülék.

lg-g3-feloldokepernyo

A feloldóképernyőn néhány alkalmazás gyorsindítóját is megtaláljuk, azaz pillanatok alatt elérhető innen a telefon, az üzenetek, a jegyzet, a galéria, valamint a kamera.

lg-g3-fokepernyo

A feloldás után elénk tárul az LG saját felületének legújabb verziója, ami már a flat dizájn jegyében készült, azaz “lapos” ikonokat kapunk, és nyoma sincs árnyéknak vagy 3D-s kiemelkedésnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy letisztult kinézetet kapunk, kifejezetten látványos az egész, de talán kicsit már túlzottan is sok a szín és az animáció.

Az értesítési sáv (is) ismerős lehet az LG tulajoknak, hiszen ezt lenyitva legfelül találjuk a gyorsbeállítási lehetőségeket, ahol pillanatok alatt be- illetve kikapcsolhatunk dolgokat (Wifi, mobilnet, hotspot stb.). Ezalatt vannak a QSlide alkalmazások, amikről hamarosan bővebben is írok. Beállíthatjuk még itt a fényerőt, valamint a telefon hangerejét, és természetesen megjelennek az értesítéseink is (már ha vannak).

lg-g3-ertesitesek

A szoftveres extrák nagy része már a G2-ben és más LG mobilokban is szerepelt, de azért nézzük meg ezeket is röviden. Az előbb már említett QSlide segítségével néhány alkalmazást ablakos módban is használhatunk. Ezek az ablakok átméretezhetők, áthelyezhetők és átlátszóvá is tehetjük őket. Az így megnyitott appok úgymond “lebegnek”, tehát mögöttük ugyanúgy használhatjuk a telefon teljes kijelzőjét, mint ha ott sem lennének. Ennek talán filmezésnél vesszük a legnagyobb hasznát, de máskor is jól jöhet.

lg-g3-qslide

Megkapjuk az úgynevezett QuickMemo+-t, ami egy jegyzetelő app, de az a legjobb benne, hogy a kijelzőn mutatott képre tudunk jegyzetet írni vagy firkálni, majd utána ez elmenthető képként, amit akár azonnal meg is oszthatunk másokkal.

lg-g3-quickmemo

A QuickRemote is ismerős lehet, ami egy kifejezetten okos távirányító alkalmazás. A G3 tetején lévő infraport segítségével elég sok készüléket vezérelhetünk, ráadásul akár szobák szerint is csoportosíthatjuk ezeket az eszközöket.

Elérhető a LG SmartWorld nevű alkalmazásboltja is, ahonnan különféle appokat és játékokat tölthetünk le, illetve vannak kifejezetten a G3 QHD-s kijelzőjére szabott témák és hátterek is.

lg-g3-smartworld

Nem maradhat ki az egészség sem, főleg miután a Samsung berobbant a saját, pulzusmérővel kiegészített megoldásával. Az LG Health nem egy bonyolult alkalmazás, de a mindennapi, sportos életvitelt azért jól kiegészítheti. Számolja a megtett lépéseinket, illetve az elégetett kalóriákat, ráadásul statisztikát is vezet ezekről. Persze ennél kicsit többet is tud, de ebbe a részbe kevésbé ástam bele magam.

Itt egyébként megemlíteném, hogy kapunk egy külön dedikál főképernyőt, ahol az LG Health jelenik meg, a G3 újdonságait bemutató Smart Tips társaságában.

lg-g3-health

A feladatkezelőből szintén az LG által átszabott verziót kapjuk, amin jobbra vagy balra húzással tudjuk kilőni az appokat. Ide kapcsolódik még a képernyő ketté osztásának lehetősége, ami nem keverendő össze a QSlide-dal. Nem ugyanaz a kettő, de kiegészíthetik egymás.

lg-g3-feladatok

A “kettős ablak”-nak nevezett lehetőséggel megcsinálhatjuk azt, hogy a kijelző egyik felében például a böngésző fut, a másikban pedig levelezünk. És emellett még akár ablakos videót is megnyithatunk (QSlide-dal), hogy tökéletessé váljon a multitasking élménye.

lg-g3-ketteosztas

A beállítások menüpont négy részre van osztva, de ez is ismerős lehet már sokaknak. Itt a szokásos lehetőségek mellett olyan extrákat találunk, mint a Vendég üzemmód, amivel szívfájdalom nélkül (?) kölcsönadhatjuk a mobilunkat egy ismerősünknek, mivel az nem fog tudni a személyes dolgaink között turkálni. A Smart Cleaning segítségével pedig megtisztíthatjuk a készülékünket az olyan fölösleges dolgoktól, mint például az ideiglenes fájlok.

lg-g3-vendeg-clean-2

 

Kamera

Az LG G3 egy remek készülék, de ha egy dolgot kellene kiválasztanom, ami a legjobban tetszett, akkor mindenképpen a kamera lenne az. A hátlapon egy 13 megapixeles szenzor foglal helyet, ami az optikai képstabilizátornak köszönhetően remekül tudja szűrni például a kézremegést. Kapunk hozzá egy kéttónusú dupla LED villanót, ami kifejezetten erősnek mondható, így nagy hasznát vehetjük, ha kevés a fény. Érdemes még megemlíteni az LG legnagyobb újítását, a lézeres távolságmérőt is, amivel egy pillanat alatt képes beállítani a készülék a fókuszt, és így szinte várakozási idő nélkül lőhetjük a fotókat.

lg-g3-hatlap-kamera-2

Beállítási lehetőségből rengeteget kapunk, ami ugyebár nagyon jó, de még jobb, hogy ezek nagy részére valószínűleg sosem lesz szükségünk, hiszen az LG G3-mal szinte bármilyen körülmények között kiváló képet készíthetünk anélkül, hogy bármit is átállítanánk. A rossz fényviszonyok nem jelenthetnek akadályt, ráadásul kapunk automatikus HDR-t, így ezzel sem kell bíbelődnünk.

lg-g3-kamera-1

lg-g3-kamera-2

Videót akár 4K-ban is rögzíthetünk, aminek a minősége kiváló, ráadásul készíthetünk 120 fps-es lassított felvételeket is 720p-ben. Az előlapi kamera 2.1 megapixeles, ami szintén nagyon jól teljesít fotózás terén, és videókat akár full HD-ben rögzít.

Néhány tesztfotó:

20140924_140842

20140920_123738

20140915_181019

20140915_180836

20140927_131118

20140926_222346

20140915_204308_HDR

20140915_205447

20140915_204746

Adatkapcsolat, egyebek

Az LG G3 egy csúcsmodellhez méltó módon szinte az összes adatkommunikációs szabványt támogatja, amire csak szükségünk lehet. Van például Wifi 802.11 a/b/g/n/ac (dual channel), illetve LTE Cat. 4 is a készülékben. Ez utóbbi akár 150 Mbps-os letöltési sebességet is megenged mobilneten keresztül. Kapunk még Bluetooth 4.0-át, GPS-t, NFC-t és infraportot. A hátlap levehető, és szerencsére van microSD kártyahely is, azaz gond nélkül bővíthető a memória.

Üzemidő

Az LG G3, a kompakt mérete ellenére nem lett túlzottan vékony, így egy normális méretű, 3000 mAs-s akkumulátor került a készülékbe, ami ráadásul cserélhető is. Persze a QHD-s kijelző és az erős processzor viszonylag sokat fogyasztanak, de szerencsére azért van pár olyan apró fejlesztés, újítás, amik jelentősen csökkentik az akku merülési idejét.

lg-g3-hatlap-2-akku

Szerintem összességében meg lehetünk elégedve a G3 üzemidejével, ami ugyan nem lett kiemelkedően jó, de simán hozza az elvárt szintet. Viszonylag erős használattal is gond nélkül kibírja reggeltől estig a készülék, ha pedig nem nyomkodjuk egész nap, akkor akár a két nap sem elképzelhetetlen. Érdemes még megemlíteni a vezeték nélküli töltés lehetőségét, ami manapság egyre divatosabb.

Összegzés

Az LG G3 nem lett hibátlan, mint ahogy az a tesztből is kiderült. Ennek ellenére egy kiváló csúcsmobilról van szó, ami szinte minden helyzetben megállja a helyét, azaz nem igazán lehet vele melléfogni. Persze van még egy nyomós érv, ami a G3 mellett szól, ez pedig nem más, mint az ára. A készülék már 130 ezer Ft alatt is beszerezhető, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi top mobilok közül az LG zászlóshajóba az egyik legolcsóbb, és így ár-érték arányban szinte verhetetlen.

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid