Kiderült az Android 15 egyik fontos újítása

0

Már egész sok készülék megkapta az Android 14-et, a Google mellett a Samsung is számos modelljét frissítette, és persze más gyártóknál is megindult a folyamat. Éppen ezért itt az ideje a következő verzióról, az Android 15-ről beszélni, és most ki is derült egy érdekes újítás a 2024-ben megjelenő rendszerrel kapcsolatban.

Az Android 15-ben a hírek szerint lesz egy különálló oldal a beállítások között “Akkumulátor információ” néven, ami a telefonunk aksijáról jelenít majd meg hasznos infókat. Látszódni fog, hogy hány töltési ciklus van a telepben, mikor gyártották, volt-e már cserélve, megjelennek különböző töltéssel kapcsolatos részletek, illetve az is, hogy mennyit romlott a kapacitás a gyári értékhez képest. Utóbbi különösen jól jöhet, hiszen minden aksi degradálódik idővel, de azt elég nehéz belőni, hogy pontosan mennyit, illetve milyen ütemben romlik az állapota. Ha például azt látjuk, hogy 95%-os az akkumulátorunk, akkor nem kell aggódni, egy jó ideig még ki fogja húzni, ha viszont már csak 60%-os, akkor lassan ideje lecserélni.

A Google egyébként már az Android 14-ben bevezette azokat az API-kat, amelyeken keresztül lekérdezhetők ezek az adatok, viszont maga a rendszer nem írja ki őket gyárilag, csak külsős appokkal tudjuk kiolvasni őket. Az Android 15-ben azonban jó eséllyel már benne lesz az említett információs oldal, amely tartalmazni fogja az akkumulátorunkkal kapcsolatos adatokat.

A Pixel telefonok a decemberi frissítéssel egyébként már meg is kapták ezt a felületet, de egyelőre csak az aksi gyártási ideje és a töltési ciklusok száma olvasható ki innen.

Pixel mobilok új akkumulátor információs oldala Android 14 alatt (forrás: AndroidAuthority)

Úgy látszik, hogy a Google fokozatosan vezeti be a funkciót, de jövőre már remélhetőleg teljes körűen működni fog az Android 15 telepítése után.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid