Koronavírus követő alkalmazásnak álcázza magát egy veszélyes mobilos kártevő!

0

Sajnos sokan üzleti lehetőségként tekintenek az egyre súlyosabb koronavírus-járványra, egyre több helyen találkozhatunk nyerészkedéssel, álhírekkel és átverésekkel. Nemrég például egy kártékony androidos app bukkant fel, ami azt ígéri, hogy hasznos információkat ad a vírusról, valójában azonban lezárja a felhasználók telefonját, és váltságdíjat kér a tulajoktól.

Egy biztonsági cég bukkant a legújabb androidos kártevőre, amely CovidLock névre hallgat, és egy COVID19 Tracker nevű alkalmazásban bújik meg. Az app azt ígéri, hogy rajta keresztül követhető a koronavírus terjedése, valójában azonban lezárja a készüléket egy általa generált jelszóval, és nem enged hozzáférni sem a mobilhoz, sem az azon található adatokhoz addig, amíg egy 100 dolláros váltságdíj kifizetésre nem kerül bitcoinnal.

A zsarolóprogram, vagy más néven ransomware 48 órát ad a tulajoknak a fizetésre, és amennyiben ez nem történik meg, letöröl minden adatot a készülékről.

A jó hír, hogy a kártékony alkalmazás nem érhető el a Play Áruházban, egy weboldalon keresztül terjesztik. Éppen ezért fontos, hogy mindenki csak hivatalos, megbízható forrásból telepítsen programokat.

Ha esetleg belefutottál az alkalmazásba, és lezárta a telefonod, akkor van egy jó hírünk. Egy Reddit-felhasználó visszafejtette az appot, és megtalálta a kódot, amivel deaktiválható. Csak be kell írnod a 4865083501 számsort, és fizetés nélkül is újra használatba veheted a mobilod.

Forrás, via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid