KTC H27T22 27 colos, 165 Hz-es monitor teszt – Nem csak játékra!

0

A komolyabb tudású monitorokért általában elég jelentős összegeket kérnek, éppen ezért vártuk nagy kíváncsisággal a KTC H27T22 érkezését, ami 27 colos képátlót, 165 Hz-es képfrissítést, QHD felbontást és 1 ms válaszidőt kínál 100 ezer Ft alatti áron (amennyiben sikerül akciósan kifogni). A pontosabb részletek és a tényleges képminőség persze csak az éles tesztelés során derülnek ki, így megnéztük, hogy mit is tud a valóságban ez a modell.

Csomagolás, tartozékok

Egy ilyen nagy képernyővel szerelt eszköznél mindig fontos szempont a biztonságos szállítás, senki sem szeretne sérült terméket kapni. Szerencsére a KTC készülékét nagyon jól becsomagolták, a kék színű dobozon belül masszív hungarocell burkolat védi a monitort.

A tartozékok listája nem túl hosszú, megkapjuk természetesen a monitor mellé a talpat és egy minden irányba mozgatható, emelhető állványt. Ezeken kívül jár hozzá természetesen egy EU-szabványos adapter, egy DisplayPort kábel, illetve némi leírás. HDMI kábel sajnos nem volt a csomagban, de a monitor tudásának maximális kihasználásához amúgy is jobb a DisplayPort csatlakozás.

Beüzemelés

A monitor összerakásához nem kell semmilyen szerszám vagy szaktudás, 1 perc alatt meg lehet oldani. Először is a talpra ráfogatjuk a függőleges tartó állványt, majd a négyzet alakú felső részt bepattintjuk a monitor hátulján kialakított helyre, ami egyébként VESA kompatibilis (tehát akár falra is szerelhető, vagy különféle spéci monitor tartókkal is tudjuk használni).

Ha meg vagyunk a mindössze 2 lépésből álló összerakással, akkor már csak csatlakoztatni kell az adaptert, illetve összedugni a monitort a számítógéppel vagy más forrással.

A monitor jobb alsó sarkánál, a hátlapon van egy apró, joystickszerű vezérlő, ezzel lehet ki- és bekapcsolni a készüléket, illetve elvégezni a beállításokat.

Külső, csatlakozók

A lényegi rész természetesen az elöl található 27 colos IPS panel, amit viszonylag vékony káva vesz körbe, csak alul van egy kicsit vastagabb csík, amin megjelenik a KTC logó.

Hátul vannak a lefelé néző csatlakozók, találunk itt egy tápkábel bemenetet, egy USB portot (ez igazából semmire sem jó, csak szervizport), egy HDMI 2.0 csatlakozót, két DisplayPort 1.2-es csatlakozót, illetve egy 3,5 mm-es audio jack csatlakozót. Beépített hangszóró sajnos nincs, mondjuk lehet, hogy jobb is így, mert egy gyenge megoldással nem lennénk túlzottan kisegítve. Egy USB-C port viszont hasznos lenne egyeseknek, de sajnos erről is le kell mondani.

Egyébként egész dizájnos lett a hátsó oldal is, fent van egy W alakú bevágás, ami RGB LED világítást tartalmaz. Az oldalsó, illetve az alsó és felső keret pedig teljesen üres, letisztult.

A talp kifejezetten masszív, stabilan tartja a monitort, és minden elképzelhető módon állítható a képernyő pozíciója. Tudjuk forgatni jobbra és balra is 30 fokot, lehet előre és hátra dönteni (összesen kb. 25 fokos tartományban), állítható a magasság körülbelül 13 cm-t, illetve 90 fokkal el lehet fordítani az egész képernyőt, így álló helyzetben is tudjuk használni.

A monitor mindenféle pozícióban stabilan megáll, nem lötyög vagy kotyog sehol.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy az állványon van egy magenta színű rés, itt tudjuk a kábeleket elvezetni hátrafelé.

Panel, funkciók, használat

A KTC H27T22 tehát egy 27 colos, 16:9-es, lapos képernyővel bír, ami QHD (1440p, 2560×1440 képpont) felbontású. A panel típusa IPS, ami már eléggé meghatározza a karakterisztikáját. Egyébként a leírás szerint egy AUO 8.2-es “Fast IPS” kijelzőről van szó, ami egyrészt az igen korrekt, akár 165 Hz-es képfrissítésre, másrészt az 1 ms válaszidőre utal.

A monitor képes 16,7 millió szín megjelenítésére, lefedi az sRGB skála 99%-át, és támogatott a HDR10. A fényerő átlagosan 350cd/m² is lehet, ami teljesen általános ebben a kategóriában, nem tűnik kevésnek, a kontrasztarány 1000:1, van beépített kékfény szűrő opció, illetve támogatott a FreeSync és a G-Sync is.

Egyébként egy kis utánajárás után kiderül, hogy a valószínűleg ugyanez a kijelzőpanel van az MSI Optix G273QF monitorban is (ennek 130 ezer Ft körül van a hazai ára), tehát egy bevált megoldásról van szó.

A monitor menüjében minden fontos beállítást elérünk, ezeket nem sorolnánk fel teljes egészében, de az alap dolgok (felbontás, képfrissítés, fényerő, kontraszt, bemenetek, stb.), mellett lehet a különböző opciókat be- és kikapcsolni (HDR, FreeSync, stb.), illetve előre beállított profilok között választani: film, fotóvetítés, különféle játék típusok (FPS, RTS, stb.), illetve egyedi profilokat is be lehet állítani. Van pár további spéci gamer opció is, bekapcsolható például FPS számláló, illetve állandó célkereszt is.

A joystickes menüvezérlés egyébként nagyon kényelmes, gyorsan elérhető minden opció. Ami viszont kicsit furcsa, hogy nem egy egyszerű gombnyomással, hanem egy jobbra történő húzással lehet elfogadni egy-egy beállítást, ezt szokni kell. Illetve amikor módosítunk valamit (pl. fényerő), akkor mindig megjelenik egy felugró ablak, amiben újra meg kell erősíteni a változtatást. Ez kicsit zavaró tud lenni.

Beszéljünk egy kicsit konkrétan a panelről. Már említettük, hogy IPS megoldásról van szó, ami az egyik leginkább elterjedt a monitoroknál, és számos előnye van, de a legfontosabbak talán a nagy betekintési szögek és a magas színhűség. Ezek a KTC H27T22 esetében is rendben vannak, gyakorlatilag bármilyen szögből nézhetjük a monitort, a képminőség nem változik, és a színekre sem lehet panaszunk. Persze nem egy grafikusoknak szánt profi eszközről van szó, ezek azért eléggé más árkategóriát képviselnek, de filmezésre, játékra, irodai munkára vagy csak szimpla böngészésre ez tökéletesen elegendő.

A nagy képfrissítés, az alacsony válaszidő és a kellően magas felbontás szintén a pozitívumok közé sorolhatók, vannak azonban kisebb hátrányai, gyengeségei is az IPS technológiának. Ha sötét szobában, és magasabb fényerővel használjuk a monitort, akkor azért látszik, hogy a feketék nem tökéletesen sötétek, illetve a háttérvilágítás sem teljesen egyenletes. Normál használatnál viszont semmiféle feltűnő probléma nincs, nem tapasztaltunk bevilágításokat, foltosodást és hasonlókat, illetve pixelhiba sem volt a nálunk járt példányon.

A fenti képek a kamera miatt nem adják vissza teljesen jól a színeket, de az látszik, hogy meglehetősen egyenletes a monitor képe, bőven hozza a kategóriától elvárható minőséget.

Amit talán még érdemes megemlíteni, hogy a HDR-nek nincs túlzottan sok értelme egy ilyen monitornál, a magas dinamikatartományhoz azért nagyobb fényerő kell, illetve az sem árt, ha OLED panelről van szó (aminek persze szintén megvannak a maga hátulütői, de ebbe most ne menjünk bele).

Azt is érdemes számításba venni, hogy a HDMI port “csak” 2.0-s, ami a QHD felbontást 144 Hz-ig támogatja. A 2.1-es HDMI hiánya akkor lenne gond, ha 4K monitorról lenne szó, de ehhez a felbontáshoz igazából elég a 2.0 is. Ha pedig el akarjuk érni a 165 Hz-es képfrissítést, akkor a DisplayPortot kell használnunk.

Egyébként nem csak PC-vel próbáltuk a KTC H27T22-et, szépen működött PS5-tel, illetve Samsung tabletre kötve a DeX asztali felületet is vitte.

A 12,4 colos Galaxy Tab S8+ és a 27 colos KTC H27T22 (a monitor sarka alapból nem ilyen kékes árnyalatú, csak a tablet fénye tükröződik vissza rajta)

A monitor fogyasztását is megnéztük, 15 W körül evett normál használat mellett, ami egyáltalán nem sok.

Összegzés, ár

Először kicsit féltünk a relatív ismeretlen KTC márkától, de a H27T22 meglepően jól sikerült, egy egész sokoldalú, nagy tudású monitorról van szó korrekt IPS panellel. A QHD felbontás bőségesen elegendő ehhez a képátlóhoz a felhasználók 99%-ának, és a 165 Hz-es képfrissítésnél sem igazán van szükség többre. A képernyő színei teljesen rendben vannak, a betekintési szögek hibátlanok, és a fényerő is elég a legtöbb esetben. A KTC monitorja igazából bármilyen normál felhasználásra alkalmas, a játék mellett jó lehet irodai munkára, böngészésre vagy akár filmezésre is. Az anyaghasználatra és a kivitel minőségére sem lehet panaszunk, masszív a talp, és elég nagy mozgásteret kapunk a képernyő pozíciójának állítására.

A negatívumok között említhető, hogy nincs rajta hangszóró és Type-C csatlakozó, illetve hogy a menü kezelését egy kicsit szokni kell. A hátsó RGB fénynek nincs túl sok haszna, arra ugyanis nem elég, hogy rendes háttérvilágítást adjon (ha valakit zavar, akkor ki lehet kapcsolni). Illetve meg kell említeni a HDR-t, amit papíron tud a monitor, de nem az ilyen panelekhez való, érdemes inkább hanyagolni.

Ár/érték arányban nem vall szégyent a KTC H27T22, a hasonló paraméterekkel rendelkező monitorok nálunk jócskán 100 ezer Ft fölött szoktak menni manapság. A tesztalanyunk a Geekmaxi webáruházából érkezett villámgyors, 2 munkanapos szállítással, és kuponnal most egész jó áron el lehet hozni:

Vannak egyébként a KTC-nek más monitorjai is, a H27T22 igazából a “belépő” szint, gyártanak nagyobb típusokat akár 4K felbontással, illetve vannak Mini LED paneles megoldások, de ezek már más árkategóriát képviselnek. Itt tudsz nézelődni:

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid