Lekövethetőek azok az androidos mobilok, amelyeken nem a 9.0-s verzió fut

0

Sok kritika éri az Androdot a sebezhetősége miatt, és lássuk be, sajnos nem is alaptalanul, hiszen az alábbi eset is ezt igazolja, ráadásul a Google hozzáállása sem túl biztató.

A Nightwatch Cybersecurity hívta fel egy súlyos biztonsági résre a figyelmet, amelyen keresztül hatalmas károkat lehet okozni a felhasználóknak. Egy hiba miatt az alkalmazások lehallgathatják az információs csatornákat, amelyet a készülék továbbít a futó alkalmazásoknak. Ezek szinte minden fontos információt tartalmaznak, amelyekhez így az adott program is hozzáférhet. Ilyen a Wi-Fi hálózat neve, a BSSID, a készülék Mac címe, a DNS-szerver adatok, és a helyi IP-címek is többek között.

A fenti adatok meglétében egy ügyes hackernek kifejezetten könnyű dolga lenne az adott rendszerrel. Megtudhatja, hogy pontosan hol is tartózkodunk, és akár nyomon is követhet minket. Szétnézhet a Wi-Fi hálózatunkon, és akár le is béníthatja azt. A jó hír, hogy a Google ezt a hibát már javította az Android 9.0 Pie verzióban, a rossz hír, hogy ez a rendszer jelenleg kevesebb, mint a mobilok 1%-án fut.

A hiba az Android minden verzióját érinti (a pitét kivét), így pl. az Amazon FireOS-ét is. Nem nehéz kitalálni tehát, hogy szinte minden androidos mobil érintett, ám úgy tűnik ez a Google-t nem igazán hatja meg. Az említett cég információi szerint ugyanis a Google valamiért nem tervezi ezt kijavítani (ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni). Mivel már januárban jelezték a hibát, ezért július környékére várták a megoldást, de sajnos eddig semmi hír nincs róla.

Ha valaki esetleg tart az esettől, annak azt javasolják, hogy ne töltsenek le alkalmazásokat semmilyen külső forrásból, csak és kizárólag a hivatalos áruházból. Így jóval kisebb az esély, hogy beleszaladunk egy olyan appba, amely potenciálisan veszélyt jelenthet készülékünk biztonságára nézve.

Forrás: Phonearena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid