Liectroux G7 teszt – Robotporszívó porgyűjtő dokkolóállomással

0

A Liectroux G7 egy 2 az 1-ben robotporszívó, amely képes automatikusan felporszívózni, felmosni a padlót és a portartályt kiüríteni, ezáltal jelentősen leegyszerűsítve a takarítási rutint. A termék a 360°-os helyiségtérképezés, a lézeres navigáció és az okostelefonon keresztüli távvezérlési lehetőség mellet számos intelligens funkcióval rendelkezik az alacsony karbantartási igény érdekében.

  • Liectroux G7 robotporszívó megvásárlásához most az NNNLIEG7HU kupon használatával csak 322,50 dollárra lesz szükségünk, ami 112 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-12 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! 

A Liectroux márka Magyarországon kevésbé ismert, ennek ellenére nagyon régóta jelen van a nemzetközi piacon, felmosó porszívókat és ablaktisztító robotokat kínál. A gyártó azt állítja, hogy 1918 óta katonai és orvosi robotikával foglalkozó német cég, amely közel 20 éve kínai tulajdonban van. A neten keresgélve azt az információt találtuk, hogy az Egyesült Államokban és természetesen a kínai piacon is elég népszerűek, bár az utóbbi években némileg elmaradtak a csúcsrobotoktól.

A robotporszívó használatának lényege, hogy csökkentse a takarításra szánt időt, de a legtöbbet gyakran kell üríteni és tisztítani, ami legalább egy plusz házimunkát ad a listához. Ha egy kevésbé karbantartást igénylő opciót keresünk, akkor olyan gép kell, amelynél a portartály ürítése automatikusan megtörténik. A Liectroux zászlóshajó modellje, a G7 robotporszívó, jelen tesztalanyunk pont ilyen.

A robot gondosan becsomagolva érkezett, a kiegészítő kellékekkel sem spórolt a gyártó. A munkára kész roboton és önürítő dokkolón kívül kapunk két darab felmosó mop-ot, két tartalék oldalkefét, egy HEPA szűrőt, két porzsákot és egy tisztító kefét, valamint egy komplett használati útmutatót.

A robotporszívó klasszikus kerek (UFO) kialakítású, 35 x 35 x 9,8 centiméteres dimenziókkal és 3189 grammos tömeggel. A géptest fényes fekete (zongoralakk fekete) műanyagból készült. A hatás az, hogy minden porszem, karc vagy ujjlenyomat kiválóan látható. A felhasznált műanyagok tipikus robotminőségűek, a kidolgozás kitűnő, minden úgy illeszkedik egymáshoz, ahogy kell.

A Liectroux G7 tetején található a lézertorony, amely egy állandóan forgó, AI által vezérelt LiDAR érzékelőt tartalmaz, amivel a robot pásztázza a környezetet. Ez egyben magasságérzékelő is – a robot nem fog beszorulni a bútorok alá. A felső részen kapott még helyet a Be-/Ki kapcsoló, valamint a Home (dokkolóra való visszatérés) gomb is.

A G7 elején a félkör alakú, gumi csíkkal védett műanyag ütköző (Bumper) található, benne elől egy pozicionáló ToF szenzor, kétoldalt pedig egy-egy infravörös érzékelő található a távolságméréshez. Jobb oldalon találjuk a Reset gombot, amelyet a hangszórót takaró rácsba helyeztek el. A robot mindent (is) közöl velünk, butácska női hangon, mindezt persze angol nyelven.

A robot hátulján található a fiókszerűen kihúzható, töltőcsatlakozókkal ellátott portartály. Ez egy 2 az 1-ben tartály, itt van a 300 ml űrtartalmú portartály és a szintén ugyanakkora víztartály is a felmosáshoz.

Ide kell csatlakoztatni a felmosóadaptert a mikroszálas kendővel, amelyet még fel kell húznunk az adapterre.

A kihajtható zárófedélben találjuk a háló -és filc szűrővel védett HEPA filtert. A vízszivattyú miatt csak és kizárólag lágy vizet használjunk, így nem lesz gond a vízkőképződéssel, és a felület is foltmentesen fog megszáradni! Hiába reklámozzák, ne használjuk padlófelmosó folyadékokat, hosszútávon kinyírja a technikát.

A porszívó alsó része is követi a sztenderd kialakítást. Elöl találjuk a 360 fokban forgó, passzív kereket. A porszívó előrehaladásért két elektromosan hajtott oldalsó rugós gumikerék felel.  A jobb szélen a háromágú oldalkefe sepri a főkefe, illetve a szívónyílás felé a szennyeződést. A sörtékkel és V alakú gumicsíkokkal ellátott főkefe fix, nem pedig lebegő, mint a legtöbb modern robotban, így nem alkalmazkodik az akadályok magasságához. Ráadásul ez egy hagyományos, vágókés nélküli megoldás, amely szépen feltekeri a hajszálakat.

Találunk itt még oldalanként 2-2 darab talajérzékelő (cliff) szenzort, amelyek a porszívó és a felszín távolságát detektálják. Ezek nemcsak arra szolgálnak, hogy megvédjék a robotporszívót az esés okozta sérülésektől. Szőnyegérzékelőként is szolgálnak. Amint a robot rámegy a szőnyegre, automatikusan megnő a szívóerő, így optimalizálva a tisztítási eredményt. A porszívó meghajtásáért egy Nidec kefe nélküli motor felel, melynek teljesítménye 28 W, a szívóteljesítménye pedig 6500 Pa (a legerősebb üzemmódban).

A küszöbmászó képességet is dicséret illetti, a 2 centiméteres akadályokon szépen átnavigálta magát.

A takarító pakk legnagyobb előnye a dokkolóállomás, ahol a porszívó feltöltése mellett a portartály automatikus ürítése is megtörténik. A 28 x 19,3 x 32 centiméteres méretű állomás felhajtható fedele alatt egy 3 literes porzsák rejtőzik. Sikeres tisztítás után visszatér a G7 az állomásra, és megkezdődik az automatikus tartályürítés. A 25 kPa szívóteljesítményével 10 másodperc alatt, jó nagy zaj kisérétében megbízhatóan, 98%-os hatékonysággal üríti ki a 300 ml-es portartályt, 60 napig erre nincs gond.

Az intelligens funkciók kihasználásához a Smart Life alkalmazást kell letöltenünk a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Az app más okostermékek vezérlésére is szolgál, hasonlóan a Xiaomi Home alkalmazáshoz. Mint sok IoT-termék esetében, a robot egy ideiglenes Wi-Fi hálózatot nyit, amelyhez az okostelefonnak csatlakoznia kell.

Fontos, hogy a Wi-Fi hálózat, amelyhez a robotot csatlakozni akar 2,4 GHz-es hálózat legyen. A porszívó hozzáadása után a házikó (visszatérés a dokkolóra) gombot nyomjuk meg 3 másodpercig, utána az alkalmazás végigvezet a szükséges lépéseken. A párosítás után az alkalmazás szoftverfrissítést kínál, ezt végezzük el, közben a porszívó legyen a dokkolón.

Az alkalmazás számos módosítást és testreszabási lehetőséget kínál. Ez már a kezdőlapon kezdődik, amely egyfajta műszerfal a különböző funkciókkal.

A színes ikonok jelzik a különböző opciókat, például visszatérés a dokkolóra, elindítható a tisztítási folyamat és egy kattintással beállíthatók a különböző szívási szintek. Ezen kívül egy pillantással láthatjuk, hogy mekkora a tisztítandó terület és mennyi időt vesz igénybe, illetve az akkumulátor töltöttséget is csekkolhatjuk. A bal oldali kék mezőkben beállítható, hogy csak törlés történjen-e, és milyen intenzitással vagy vízmennyiséggel. A jobb oldalon további beállítási lehetőségek találhatók, amelyek magukat a szobákat érintik. A térképen meghatározhatunk olyan no-go zónákat vagy területeket is, ahova a robot nem mehet be, illetve nem törölhet fel. A „Edit room” (Szobák szerkesztése) menüponton keresztül a helyiségek elrendezése módosítható, ha ez első nekifutásra nem sikerült volna teljesen. Végül, de nem utolsósorban a színes mezők fölött további funkciók találhatók, amelyekkel a robotot egyes helyiségekbe vagy területekre küldhető.

További hasznos beállítások a narancsszínű „More” gombon keresztül érhetők el. Itt többek között az időzített takarítás beállítást, távirányító funkciót, térképek törlését, takarítási és kellék állapot naplót, a töltőállomással kapcsolatos beállításokat, valamint még pár plusz opciót találunk.

A robot az indulás után azonnal elkezdi pásztázni a környezetét, az alkalmazásban nyomon tudjuk követni az útvonalát és a térképkészítés menetét. A robot először az egyes helyiségek falait, majd a belső tereket, berendezési tárgyakat szkenneli be.

A térkép elkészítése nagyon gyors lesz, de emlékeznünk kell arra, hogy ne szakítsuk meg a robot munkáját. Saját maga keresse fel az összes szobát, alaposan járja be őket, csak ezután döntse el, hogy már mindenhol járt és vissza kell térnie a töltőállomásra. Közvetlenül a térkép elkészítése után látható, hogy a robot max 4,5 x 5 méteres parcellákra osztja területet, ami megfelel a LiDAR radarok második generációjának (a legújabbak 9 x 9 méteres területekkel is megbirkóznak).

Mindenekelőtt észrevehető, hogy a G7 egy kicsit agresszívebb, amikor tárgyakkal találkozik a szobák felfedezésekor. Ez azonban megváltozik a térkép elkészítése után. Kisebb tárgyak esetén időről időre megküzd az észleléssel, nincs kamerás tárgyérzékelés, az a drágább gépek privilégiuma. A széthagyott papucsokat, zoknikat, kábeleket nem érzékeli, áthajt rajtuk vagy felgyűri őket. Ettől függetlenül a LiDAR technológia megbízható navigációt biztosít, gyorsan és hatékonyan dolgozik, ritkán akad el a robot rabszolga. A zajszint normál üzemmódban 60-62 dB, maximális teljesítménynél pedig 70-74 dB a csúcsérték.

Háromféle üzemmódunk van porszívózás, porszívózás és felmosás egyszerre, valamint a csak felmosás üzemmód, a teljesítményt 4, a felmosást 3 fokozatban állíthatjuk. A robotporszívó automatikusan felismeri, hogy a felmosóadapter fel van-e szerelve vagy sem. Nem számíthatunk olyan eredményekre, mint amilyet a legújabb, oszcilláló vagy vibráló felmosóval ellátott robotok produkálnak. Nincs Y-alakú feltörlés, a felmosás inkább csak nedves portörlés, az odaszáradt kávéfoltok, üdítőmaradék feltörlésére és hasonló egyszerűbb feladatokra, a lakás alapvető portalanítására megfelelő. Ha a robot naponta vagy hetente többször takarít, a kézi felmosó használatára egyre ritkábban lesz szükség.

Többszintes ház esetén sem lesz gond a takarítással, hiszen 5 térképet tud eltárolni az alkalmazásban. A G7 a 360°-os LDS lézeres szkennelés és leképezés, valamint SLAM algoritmus segítségével intelligensen megtervezi a leghatékonyabb takarítási útvonalat. Átlagosan 75-90 másodperc alatt takarít meg 1 négyzetmétert, míg a Xiaomi fennhatósága alá tartozó többtucat – igaz kicsit drágább – robotporszívónak erre 60-70 másodperc is elég. Megfigyelésünk szerint a Z-minta útvonalai nagyon keskenyek, ezért a robotnak tovább tart a takarítás.

A takarítási időnek az 5200 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor és a „recharge and resume” funkciónak köszönhetően túl sok jelentősége nincs. Ha a töltöttség 14% alá csökken, a robot önállóan megkeresi az energia forrását, feltölti magát, majd visszamegy oda, ahol abbahagyta a takarítást.

A 14%-ról 100%-ra való feltöltéshez 5 órára volt szükség, ezalatt 0,119 KWh használtunk el a Power Station konnektoráról.

Összességében a Liectroux G7 nem feltétlenül forradalmasítja a robotporszívók piacát, de minden bizonnyal felnyithatja a szemét azoknak, akik soha nem használtak vagy birtokoltak ilyet. A 360°-os helyiségtérképezés, a lézeres navigáció, a felmosó funkció és az okostelefonon keresztüli távvezérlési lehetőség mellett a legnagyobb előnye a porgyűjtő dokkolóállomás, így hosszabb ideig önállóan, manuális beavatkozás nélkül történik a takarítás.

A legmegfelelőbb azoknak az elfoglalt egyéneknek, akiknek nincs idejük otthonukat porszívózni és felmosni olyan gyakran, ahányszor a boldog és tiszta tér fenntartásához szükséges. A háziállat-tulajdonosok is imádni fogják, ahogy ez a robotporszívó segít szőrmentesen tartani a lakást.

Vannak a piacon okosabb és gyorsabban takarító versenytársak, sőt olyanok is, amelyek öntisztító kefehengerrel rendelkeznek – ez megakadályozza, hogy a haj a főkefe köré csavarodjon -, de ezek a robotok drágábbak is.

Különösen a vonzó árcédula teszi a Liectroux G7 intelligens háztartási segédeszközt tökéletes belépővé a porgyűjtő dokkolóállomással rendelkező robotporszívók világába.

Liectroux G7 robotporszívó megvásárlásához most az NNNLIEG7HU kupon használatával csak 322,50 dollárra lesz szükségünk, ami 112 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-12 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! 

Fizetni mindenképp PayPallel ajánlott külföldi oldalakon, ez védelmet nyújt, sőt most PayPallel történő fizetés esetén kapunk 5,47 dollár kedvezményt, így jön ki a 322,50 dolláros végső ár

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid