Tallpower V2400 hordozható töltőállomás teszt – Biztos nem maradsz áram nélkül

0

A Tallpower V2400 egy nagy teljesítményű és sokoldalú hordozható töltőállomás, amelynek kapacitása 2160 Wh, váltakozó áramú kimenetein pedig akár 2400 wattos folyamatos teljesítményt ad le. A napelemről újratölthető erőmű vagy más néven Power Station számos eszköz, többek között konyhai kis- és nagygépek, elektromos szerszámok, eszközök áramellátására használható. 

  • Tallpower V2400 hordozható töltőállomás megvásárlásához most az NNNTALPV240 kupon használatával csak 835,06 dollárra lesz szükségünk, ami 287 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (18,89 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Ha tartózkodási helytől függetlenül szeretnénk, hogy mindig legyen áram elektromos készülékeink működtetésére, töltésére vagy a napelemekből származó energia tárolására, akkor bizonyára találkoztunk már a Power Station – hordozható töltőállomás – kifejezéssel.

Ezek az állomások 2022 után nagyon népszerűvé váltak, mert valódi alternatívát jelentenek a környezetszennyező és zajos generátorokkal szemben. Számos alkalommal teszteltünk már mi is ilyen beépített inverterrel, töltésvezérlővel, BMS akkumulátor védelemmel és számos töltőkimenettel ellátott akkupakkot.

A V2400 két kartondobozba, duplán csomagolva érkezett. A szivacságyba bújtatott energiakocka fedéllel lezárt, felső részében helyezték el a kiegészítőket. Kapunk egy AC töltőkábelt – az adapter be van építve a power station-be -, egy napelemes töltőkábelt MC4, illetve XT90-es csatlakozóvéggel, egy szivargyújtós töltőt és a használati utasítást.

A Tallpower V2400 semmiképpen sem egy kompakt erőmű, amelyet hosszú távokon át lehet szállítani. Erről nem csak a meglehetősen nagy, 390 × 285 × 320 mm-es méretek, hanem a 20,5 kg-os tömeg is gondoskodik. Így ez a modell elsősorban a lakóautóban, kempingben vagy a négy fal közötti áramforrásként, energiatárolóként használható.

A nagy súly ellenére azonban az V2400 rövid távolságokra is jól szállítható. Ez a praktikus kialakításnak és az erőmű bal és jobb felső oldalán lévő hordozófogantyúknak köszönhető. A felső résznél maradva, a fedéllel lezárt rekesz praktikus tárolási lehetőséget ad a mellékelt kábelek számára.

Összességében, a Tallpower is a klasszikus dizájnra támaszkodik, amelyet más gyártóktól is ismerünk. Ugyanakkor a mobil energiatároló meglehetősen alacsony ára ellenére igen jó összeszerelési minőséget kínál az olcsó anyagválasztás ellenére.

Az erőművet az előlap jobb felső sarokban található főkapcsolóval lehet be- és kikapcsolni. Közvetlenül alatta az ezüst színű töltési teljesítmény szabályzó gomb tűnik ki, amellyel csökkenthető a töltési teljesítményt, az akkumulátorcellák védelme érdekében. Az 1100 watton kívül 900, 700, 500 és 300 watt állítható be. Összesen 13 kimenet van a különböző fogyasztók csatlakoztatására, nézzük is meg sorban a lehetőségeket.

Az USB – valamint a DC és AC – portokat is külön gombbal aktiválhatjuk, van 4x USB-C (3x PD20W, 1x PD100W) és 2x USB-A port (QC3.0 18W). Bal oldalon a gumidugókkal lezárt egyenáramú kimenetek sorakoznak, 2 db DC 5521 kimenet (12V/3A), egy szivargyújtó aljzat (12V/10A) és egy XT60 (12V/25A) csatlakozóaljzat, amelyet általában a drónok töltéséhez használnak.

Az előlapon hosszában elhelyeztek egy LED lámpát is, amely nagyon kellemes, hangulatos meleg fénnyel világítja meg környezetét, vagy vészhelyzetben SOS fényjelzés leadására is bevethető.

Sajnos telefonos applikáció nincs, ezért az előlap ékessége, az LCD panel igen részletes információt szolgáltat a pillanatnyi állapotról. A kijelzőn láthatjuk, hogy mely kimenetek vannak használatban, a bemeneti és kimeneti teljesítmény, a várható hátralévő üzemidő vagy töltési időt, valamint az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét. A szimbólumok tájékoztatást adnak olyan problémákról is, mint például túlmelegedés vagy túlterhelés.

A V2400 töltőcsatlakozói az erőmű bal oldalán, a túlterhelés elleni védelem gomb alatt, egy műanyag fedél alatt vannak elhelyezve. A töltésre több lehetőség is van. Értelemszerűen, a napelemről való töltés a preferált az MPPT bemeneten keresztül. Az XT90-es csatlakozóra 11,5-50V/20A maximálisan 500 wattos napelem köthető. Nálunk egy 415 wattos panel van fent az előtetőn, déli tájolással, 37 fokos dőlésszöggel, villám -és túlfeszültség védelemmel, valamint 32A-s DC leválasztó kapcsolóval.

A másik feltöltési lehetőség a mellékelt szivargyújtós töltő, menet közben autóról, vagy egy másik egységről (DC-DC), minimális vesztességgel megoldható. A harmadik lehetőség a hálózati töltőkábellel egy fali konnektorról, akár 1100 wattos teljesítménnyel. A negyedik pedig a napelem és a hálózati töltés kombinálásával, így 1600 wattal 1,5 óra feltölthető a 0-ra merült szerkezet.

A jobb oldalon (szintén a fedél alatt) találjuk a három hagyományos, tiszta szinusz hullámot biztosító, EU szabvány konnektort, amely 230 V-ot ad le 50 Hz-en. Manuálisan 60 Hz-re kapcsolható az AC gomb 2 másodperces lenyomásával, de ezt Magyarországon ne tegyük meg. A váltakozó áramú kimeneteken 2400 W névleges (folyamatos), illetve 4800 W (pillanatnyi) csúcsteljesítményt leadására képes a masina. Itt és a másik oldalon is két ventilátor található. Terhelés alatt 30-40 dB hangerőt tudtunk mérni, így halkan jár a gép.

A Tallpower V2400 lítium-vas-foszfát (LiFePO4) akkupakkot használ, amelyek köztudottan sokkal tartósabbak, mint a lítium-ion technológia. Ez az akkumulátor élettartamán is megmutatkozik a gyártó szerint a névleges kapacitás 80%-ának még 3500 töltési ciklus után is meg kell maradnia. Napi 100%-ra való feltöltéssel és 0%-ra kisütéssel ez jó 10 éves hasznos élettartamnak felel megA gyártó egyébként 5 év garanciát vállal.

A hosszú élettartam mellet a LiFePO4 technológia előnye, hogy ezek az akkumulátorok gyakorlatilag érzéketlenek a mechanikai sérülésekre. Továbbá megfelelnek a legmagasabb tűzvédelmi és robbanásbiztonsági szabványoknak! A hordozható töltőállomás beépített akkumulátor felügyeleti rendszere (Battery Management System) folyamatosan figyeli a feszültséget, az áramerősséget és a hőmérsékletet többféle védelmi szempontból. Az akkumulátor BMS által védve van rövidzárlat, túláram, túlfeszültség, alul-feszültség, túltöltés és túlmelegedés ellen is. Hőkamerával folyamatosan figyeltük a hőmérsékleteket. 

A szünetmentes tápegység (UPS) is praktikus opció. Ez azt jelenti, hogy a mobil energiatároló egység vészhelyzeti tápegységként is használható. Áramkimaradás esetén az erőmű úgymond vészáramgenerátorként lép be. Mindössze 8 ms kell ahhoz, hogy az energiatároló eszköz áramszolgáltatóként lépjen fel. Ez különösen fontos azoknál az elektronikus eszközöknél, amelyeknek folyamatosan működniük kell. A legjobb példa minden bizonnyal a hűtőszekrény.

A 3,2 voltos, 33140-es cellákból összerakott 48 V/15 Ah-s pakk 2160 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez. A valós kapacitás lemérésére a háztartásban fellelhető nagy áramfelvételű fogyasztókat csatlakoztattuk a Tallpower V2400 konnektorára.

Egy jó erős feketével vágtunk bele a 0%-ra merítésbe, a csúcs áramfelvétel 1258 watt volt.

Majd jött 2×30 perces mosás, 2067 wattos max áramfelvétellel.

Egy kicsit megéheztünk, ezért gyorsan összedobtuk Jenő mester bundáskenyerét a Joyami dupla kosaras forrólevegős sütőben, amely 2428 wattal szippantotta az energiát. 

Szükség volt egy kis mosogatásra is, egy intelligens asztali mosogatógéppel terheltük tovább a 63%-ra merült tesztalanyt.

Utána a kompresszorral zörögtünk vagy fél órát, mire felpumpáltuk a bicajokat, a két autót és a szűrőket kifúvattuk, itt 800 watt volt a folyamatos terhelés. Majd jött még egy kör a forrólevegős sütővel, majd még egy 30 perc a mosógéppel, amelyet egy kis hajszárítózás követett.

A maradék 5% kiszippantását a poratkák Terminátorára – amely egyébként az allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott termék – bíztuk.

A 100%-ról 0-ra való merítés című hadművelet 3 óra 31 percet vett igényébe, ezalatt 1733 Wh hasznosítható kapacitást mértünk. Ez kiábrándítóan hangozhat a 2160 wattóra névleges kapacitás miatt, de nem az. A mélykisülés elkerülése érdekében elővigyázatosságból legalább 200 wattórát hagynak a gyártók a LiFePO4 akkumulátorokban. A fennmaradó 1960 wattórából gazdálkodhatunk. Az 1733 Wh a gyári kapacitás 81%-ának felel meg, ami átlagos érték, a tiszta szinuszos inverter hatásfoka jó.

Természetesen sok minden más is üzemeltethető a Tallpower V2400-ról, nem csak az általunk bemutatott eszközök.

A kisütés és váltóárammá alakítás során fellépő veszteségek mellett a másik irányban is fellépnek veszteségek, vagyis a váltakozó áram egyenárammá alakításakor. A 0%-ra lemerült power station 100%-ra töltéséhez 2243 Wh-t vettünk ki a fali konnektorról 2 óra 31 perc alatt a mellékelt tápkábel használatával. Így a töltési veszteség az 2160 Wh-s gyári kapacitáshoz viszonyítva 83 Wh.

Sajnos nincs USB vagy DC csatlakozású multiméterünk, így ezeknek a kimeneteknek a tényleges teljesítményét nem tudtuk mérni. A 12 V-os és az USB-portokon levehető hasznos kapacitása mindig nagyobb, mint 230 V-on, mert az átalakítási veszteségek sokkal kisebbek. A töltőállomás lassabban merül, ha a laptop C típusú PD kimeneten (nem AC kimeneten) keresztül fut. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb veszteség kis teljesítményű, 230 V-os felhasználók használatakor következik be.

  • Tipp: Ne használjuk az USB-eszközöket a hozzájuk tartozó hálózati adapterrel, hanem működtessük/töltsük őket közvetlenül az USB-porton adapter nélkül – így nem kell a töltőállomásban lévő inverternek működnie, ezzel energiát takarítunk meg, az energiakockának hosszabb lesz az üzemideje.

Feltöltés után a töltőállomás bekerül majd az állandó felhasználási helyére, ahol is a téli időszakban egy hűtőgép és egy mikró lesz üzemeltetve róla. A napsütéses órák számának növekedésével – Magyarországon ez 2200-2300 körül mozog éves szinten – a rendszerre lesz kötve még egy hűtőgép.

  • Ha a váltóáramú kapcsoló be van kapcsolva, és nincs fogyasztás, akkor 8 óra elteltével automatikusan kikapcsol a töltőállomás!

Készült egy kis videós összefoglaló a tesztről:

A Tallpower V2400 a lítium-vas-foszfát akkumulátorával meggyőzött bennünket a teszt során. A mobil energiatárolót elsősorban a nagyszerű ár-teljesítmény arány különbözteti meg a versenytársaktól. Ritka, hogy 900 dollárnál kevesebbért 2160 Wh akkumulátorkapacitást, valamint tiszta szinuszos inverteren keresztül 2400 wattos folyamatos teljesítményt leadó power stationt kapjunk. A V2400 azonban alacsony zajszintjével, védett portjaival, gyorstöltésével, UPS vészhelyzeti tápegység funkciójával és a töltési teljesítmény szabályzó gombjával is pontot tett a mérlegre.

Negatívumként megemlítendő, hogy kiegészítő akkumulátorral nem bővíthető a kapacitás. Vezeték nélküli töltőpad és még inkább a telefonos alkalmazás a távoli vezérléshez értéknővelő opció lehetne. Praktikusabbnak tartanánk, ha a három 230 V-os kimenet is elöl kapott volna helyet.

Tallpower V2400 hordozható töltőállomás megvásárlásához most az NNNTALPV240 kupon használatával csak 830,53 dollárra lesz szükségünk, ami 287 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (18,89 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid