Smarock S10 Pro intelligens atkatisztitó teszt – A poratkák Terminátora

0

A porallergiások – gyakran tudtukon kívül – szenvednek a kárpitozott felületeken található atkáktól. Viszketést, tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, bőrön jelentkező kiütéseket, sőt, a háziporatka-allergiásoknál az allergén akár asztmás rohamot is okozhat. A Smarock S10 Pro egy intelligens atkatisztitó, amely ötféle módszer kombinálásával pusztítja el a tüneteketért felelős mikroszkopikus vadálatokat.

  • Smarock S10 Pro intelligens atkatisztitó megvásárlásához az NNNSMAROCK1478 kuponkód használatával 101,35 dollárra lesz szükségünk, ami 38 ezer forint.
  • Ha szeretnénk egy kicsit spórolni és lemondunk az intelligens poratka érzékelőről, akkor az alap Smarock S10 is jó választás. Az NNNSMAROCK1478 kuponkódot használva 86,41 dollárt kell csak a kasszánál hagynunk, ami mindösszesen 32 ezer forint.
  • A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A háziporatkák, ezek a kb. 0,3 mm hosszúságú – szabad szemmel nem látható – rondaságok a pókokkal közeli rokonságban álló élőlények. Az atkák az emberi és állati hámszövettel, köröm- és szőrmaradványokkal táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak. Elsősorban a lakótereken belül található kárpitozott felületekben, mint például ülőgarnitúra, ágymatrac, ágytakaró, ágynemű, valamint a szőnyegben bújnak meg. Az emberről naponta kb. 1,5 gramm hám válik le, amely egymillió (!) atka számára egy napra elegendő táplálék – igazi „habzsi-dőzsi” ez a számukra -, és megdöbbentő, de 1 gramm porban akár 13000 háziporatka is élhet.

A kellemetlen tüneteket, allergiát, asztmát és esetenként a zárt helyiségben kialakult kellemetlen szagokat nem is maga a poratka, hanem a poratka széklete – ez egyre undorítóbb -, illetve az abban lévő fehérjekomponensek belégzése okozza. Ezek azonban semmiképpen sem a koszos lakás jelei, környezetünkben természetesen előfordulnak a háziporatkák. Tehát nincs lakás por nélkül, sem atka nélkül.

Az allergiásoknak gyakran nem elegendők az olyan hagyományos takarítási módszerek, mint a portörlés és a porszívózás. A pollenek, a por- és állatszőrökben megtalálható atkák sajnos alapos nagytakarítás ellenére is a levegőben, kárpitok belsejében maradhatnak. Ezekre speciális háztartási gépek jelenthetik a megoldást, mint például legújabb tesztalanyunk, a Smarock S10 Pro intelligens atkatisztitó.

A gép egy egyszerű kartondobozba érkezett, rajta néminemű információ és egy sematikus rajz az eszközről. A pakk belsejében az S10 Pro-n kívül egy használati útmutató, 2-2 darab finom szűrőszivacs és durva szűrő, valamint egy tisztító kefe található.

Az 325×273×190 milliméteres dimenziókkal rendelkező ezüstszürke géptest az arany színű díszítő betétekkel kimondottan pofásan néz ki. Formavilágát tekintve olyan, mint egy sci-fi filmből idecsöppent azonosítatlan repülő objektum, volt olyan ismerős is, aki egy vasaló és egy vezeték nélküli porszívó szerelemgyermekeként azonosította az S10 Pro-t. A földönkívüliekkel szemben nem, de a lakásunkban lévő por, illetve háziporatkák ellen annál inkább bevethető ez az 2,05 kilogrammos UFO.

A teljes egészében műanyagból készült gép valamilyen szinten kapcsolódik a vasalóhoz és a porszívóhoz. A működésért egy 500 watt teljesítményű kefe nélküli motor felel, amely 13 kPa szívóerőre képes. Az alsó részen elhelyezett 230 mm-es szívónyílásban egy szíjhajtású, szilikon csíkokkal borított fém kefehenger forog 12000 fordulat/perc sebességgel. A működési elve egyszerű, csakúgy, ahogyan az összes vezeték nélküli állóporszívó, a Dyson által felfuttatott technológiát használja. Egy motoros hengerkefével felgyorsítják a levegőt, majd azt ciklon szűrőrendszeren áteresztve, a centrifugális erő hatását is felhasználva a tartályba gyűjtik a felszívott koszt.

A Smarock S10 Pro két tartályos (Dual Cups) technológiát alkalmaz, az egyik a szűréshez, a másik 0,5 liter űrtartalmú tartály pedig a por tárolására szolgál. A kettős kialakítás hatékonyan választja el a poratkákat és egyéb allergéneket a levegőtől, így jobb levegőszűrést ér el, és elkerüli a szűrő eltömődését.

Eddig pont úgy működik a gép, mint egy vezeték nélküli állóporszívó atkaeltávolító motoros fejjel, de itt nem áll meg a történet. A készülék kapott egy beépített fűtőelemet – mint egy vasaló -, amely másodpercek alatt melegszik fel 55°C-os hőmérsékletre. A magas hőfok szárítja és mélyen behatol a matracokba, kárpitokba, hogy elpusztítsa a poratkákat és a baktériumokat. A háziporatka és a bacik a magas páratartalmú környezetet és a 17–25°C közötti hőmérsékletet kedvelik, ilyen magas hőmérsékleten pedig egész egyszerűen elpusztulnak.

A brutális sebességgel forgó kefehenger – ennek ellenére mégsem sérti fel az érzékenyebb, finomabb felületeket – mechanikus hatása, a komoly szívóerő és a magas hőmérséklet édeshármasa könnyedén távolítja el a poratkákat. A totális megsemmisítés érdekében a Smarock S10 Pro kapott egy ultrahang generátort és egy UV-C LED-lámpát (germicidlámpát), ergo ultrahangos technológiát és UV-sterilizálást is alkalmaz az allergének eltávolítására.

Az ultrahang hullámok megzavarják az atkák idegrendszerét, és hatékonyan leállítják az atkák szaporodását. Az UV-C LED-lámpa 253,7 nm-es UV-hullámhosszával elpusztítja az atkasejteket, a kifejlett atkákat és a baktériumok 99,9%-át a matrac mélyén.

Az UV-C fény (200 és 280 nm közötti hullámhossz) megfelelő teljesítménnyel és behatási idővel alkalmazva hatásos baktérium-, gomba és vírusölő tulajdonsággal bír. Szerencsére már nem slágertéma, de jó tudni azt is, hogy nemzetközi adatok alapján a COVID járványt okozó SARS-Cov-2 vírus a vizsgálatok alapján igen érzékenynek tűnik UV-C sugárzásra – derült ki a Nemzeti Népegéségügyi Központ tájékoztatójából. Takarítás közben – biztonsági okok miatt – az UV lámpa automatikusan kikapcsol, hogyha 30°-ban megdöntjük a porszívót vagy legalább 30 cm-re felemeljük.

Ennyi okkosság után nincs más hátra, próbáljuk ki a poratkák Terminátorát. A háziporatkák és a kárpitozott felületekben, matracokban megbúvó egyéb allergének számára a „Sötét végzetet” egyetlen gomb megnyomásával előidézhetjük. A formatervezett test végén egy kényelmes fogantyú van, rajta a működéséhez szükséges gombokkal, amiből igazából két darab van. Az egyikkel ki-be kapcsolhatjuk, a másikkal pedig a portartályt választhatjuk le a géptestről.

A jelenlegi akkumulátor technológia sajnos nem tart ott, ahol szeretnénk – gondoljunk a naponta lemerülő telefonokra -, ezért a nagy teljesítményhez és a hosszú működési időhöz bazi nagy és nehéz telepre lenne szükség, vagy 230-as hálózatra. A Smarock az utóbit választotta, szóval csatlakoztassuk a konnektorhoz az 5 méteres tápkábellel az S10 Pro-t és indulhat a takarítás.

Az igazat megvallva – mert már régen eldöntöttük, hogy „Rabok legyünk, vagy szabadok” -, jobban szeretjük a vezeték (rablánc) nélküli megoldást, legyen az fülhallgató, porszívó vagy bármi más, itt azonban ez nehezen lett volna kivitelezhető. Mi egyébként a hálózattól és a „konnektor függetlenségünket” egy hordozható töltőállomás bevetésével hidaltuk át az autónk ülőfelületeinek takarításakor.

A lakásban szobánkként haladtunk, minden kárpitozott felületen végig mentünk. Szőnyegek, kanapé, kárpitozott székek, ágymatrac, ágytakaró, díszpárnák mind-mind alapos kezelést kaptak. A hatás olyan, mint egy nagyon alapos porszívózás, csak a szokottnál sokkal mélyebben. Az 55°C-os hőmérséklet, az UV lámpa és az ultrahang hullámok mélyen behatolnak a felületekbe, a hengerkefe mechanikus behatása és motor szívóereje pedig kiszippantja a már az örök vadászmezőkre távozott poratkákat és a baktériumokat. Az eltávolított por nagyon finom állagú, lisztszerű, szürke színű valami, jól elkülönül a porszívók által összeszedett, hagyományos lakáskosztól.

A Smarock S10 Pro legmenőbb része az intelligens poratka érzékelő, amely százalékos arányban, nagy pontossággal tudja kiszámítani a környezetben lévő poratkákat, megjeleníti a poratka-indexet és a tisztasági állapotot. Az utóbbit, ha minden oké, zöld, ellenkező esetben piros színű ikonnal jelzi vissza. Szuper jó dolog ez, így tényleg intelligens a takarítás, nem esztelen „sika-mika”.

Eszméletlen mennyiségű port és vele együtt természetesen több millió „atka-manót”, bacit és allergént sikerült begyűjteni, semlegesíteni az S10 Pro üzemeltetésével. Ez meglepő volt, mert a különösebb emberi beavatkozás nélkül is dolgozó önűritő robotporszívó, valamint a humanoidok (általunk) tologatott vezeték nélküli állóporszívók is hetente több alkalommal bevetésre kerülnek otthonunkban és mégis jó sok dolga volt az újdonságnak.

Azt azonban el kell mondani, hogy az atkák igen gyorsan szaporodnak, és így képesek újjáépíteni az elpusztult populációkat, a leküzdésük folyamatos, elhúzódó probléma. Télen kevésbé rossz a helyzet, mint nyáron, mert az atkák nem tűrik jól a hideget. Ennek megfelelően naponta többször érdemes szellőztetni, valamint eleinte hetente 2-3, majd később 1-2 hetente beindítani az atkaeltávolító porszívót.

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon ágyi poloska és bolha ellen is bevethető ez a készülék? Sajnos nem, ehhez professzionális kártevőírtásra van szükség. Darázsírtás során kerületünk kapcsolatba egy erre szakosodott, profi céggel a Hidromol-agrár Kft.-vel, keressék őket bátran ilyen jellegű probléma esetén. Erre a tesztre hivatkozva egy kis kedvezmény jár kártevőírtás esetén!

Az egyetlen problémánk a kábellel volt, melynek a hossza ugyan 5 méter, ami tényleg elegendő, de mégis bele lehet gabalyodni és elakadni valahol. A portartály könnyen eltávolítható, kiüríthető és folyó víz alatt mosható a szűrőkkel egyetemben. Ellenben a hengerkefe – amely szintén vízben mosható – kiszerelése igényel egy kis kézügyességet, mert igencsak passzentosan ül a helyén.

Igaság szerint, az egészséges ember számára ártalmatlanok, az erre allergiások életét viszont nagyon megkeserítik ezek a kis társbérlők. Összességében két hét alatt érezhető változás történt a lakásunkban, lényegesen kevesebb allergiás reakció, orrfolyás, tüsszögés volt, melyet minden családtág igazol. Felmerül persze az is, hogy ebből mennyi a „placebo hatás”, és mennyi a valóság. Mindenesetre bennünket meggyőzött ez a kis készülék, szerintünk megéri az árát. Egy cseppet erős kijelentés, de talán még belefér: A Smarock S10 Pro az allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott!

Smarock S10 Pro intelligens atkatisztitó megvásárlásához az NNNSMAROCK1478 kuponkód használatával 101,35 dollárra lesz szükségünk, ami 38 ezer forint.

Ha szeretnénk egy kicsit spórolni és lemondunk az intelligens poratka érzékelőről, akkor az alap Smarock S10 is jó választás. A NNNSMAROCK1478 kuponkódot használva 86,41 dollárt kell csak a kasszánál hagynunk, ami mindösszesen 32 ezer forint.

A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid