Xmund XD-PS10 hordozható töltőállomás és iMars SP-B150 napelem teszt – Megkönnyíti a hálózaton kívüli életet

0

A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt. Miután bemutattuk az Xmund kicsi és praktikus hordozható töltőállomását a hozzá való napelem panellel együtt, megérkezett a nagytestvér is, amely jóval komolyabb paraméterekkel rendelkezik.

 • Az Xmund XD-PS10 hordozható töltőállomás beszerzéséhez a BGHU2653 kuponkód használatával 336,59 dollárra lesz szükségünk, ami 148 ezer forint.
 • Az iMars SP-B150 napelem panel ára a BGHU2654 kóddal 115,25 dollár, vagyis 51 ezer forint.
 • A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A „hanyatló nyugaton” óriási a kereslet az erkélyre szerelhető napelemekre. A balkonnapelemeket felrakjuk az erkélykorlátra, mint egy virágládát, az inverterből kijövő kábelt pedig bedugjuk a konnektorba. A rendszer ettől a pillanattól kezdve termeli az (egyen)áramot, amikor süt a nap, az inverterek pedig folyamatosan alakítják át azt váltóárammá, és töltik be a lakás vezetékrendszerébe. A bökkenő csak az, hogy az állami közműhálózatba, vagyis a 220-as aljzatba kell csatlakoztatni a rendszert, amit a magyar jogszabályok tiltanak, sőt, komoly büntetést von maga után.

Szerencsére van egy teljesen legális megoldás a rezsiszámla csökkentésére, ilyen például a nem is olyan régen bemutatott Xmund XD-PS8 hordozható töltőállomás szett. Az összehajtható napelempanel által megtermelt energia egy akkumulátor pakkba kerül (sziget üzem), amelyen van többfajta kimenet elektromos eszközeink töltésére. Valójában kempingezéshez és vésztöltéshez találták ki ezeket a rendszereket, de igazából mindenütt ki tudjuk használni, ahol éppen nincs hozzáférésünk az áramforráshoz, és még az otthoni rezsiparát is csillapíthatjuk a napelemes generátorokkal.

Az Xmund XD-PS10 most is egy kartondobozban érkezett, melyen minden érdemleges információt feltüntettek a kütyüről. A dobozban az XD-PS10 mellett egy hordtáskában a 100 wattos hálózati töltő EU dugós csatlakozóval, egy 12 V-os szivargyújtós töltő – melynek nagyon örültünk – és egy angol nyelvű használati utasítás volt.

Egy ugyanolyan, csak lapos kivitelű dobozkában futott be az iMars SP-B150 napelem panel, 1 DC kábel, egy aligátorkapcsos kábel, 4 darab karabiner (a panel felakasztásához) és egy angol nyelvű felhasználói utasítás társaságában. Az iMars egy Banggood almárkás termék, mint ahogyan Xmund is.

Az Xmundnak nagyon bejön – és nekünk is – a narancssárga-fekete színkombináció, a 275 x 215 x 170 milliméteres dimenziókkal rendelkező műanyag ház ismét ebben a színben pompázik. A 4680 grammos tömeggel rendelkező töltőállomás dizájn, anyagminőség és kivitelezés szempontjából is teljesen rendben van. A felül elhelyezett fogantyú segítségével könnyedén magunkkal vihetjük bárhová, a mobilitás nem gond.

A készülék külső felének jobb oldalán semmi nincs, a narancssárga burkolat alatt találjuk a ventilátort, amely az inverter minden bekapcsolásakor pár másodpercre beindul, 47 decibeles hangerővel (egy méter távolságból mérve). A hátoldalon egy „PURE SINE WAVE”, vagyis tiszta szinusz hullám felirat díszeleg. Itt egy kis hiányérzetünk van, mi a csudáért nem a két oldal valamelyikén helyezték el az input, azaz a töltésre használt csatlakozót? Nyilván ugyan azért, amiért a telefon bizniszben is mindenki a vezető (almás) gyártó megoldásait másolja, akkor is, ha az…

Az előlap kialakítása (is) a Jackery-t tükrözi, ők a kategória úttörői és a világ legkeresettebb napenergia-generátor-márkája. A bal szélen leledzik a 20V/5A (12V-24V támogatás) bemenet az állapotjelző LED-del, amelyre a mellékelt 100 W-os hálózati adapter, az autós töltő, illetve a napelem csatlakoztatható az egység feltöltéshez. Amellett, hogy a legszerencsétlenebb helyen van, ráadásul még 8 × 2,5 milliméteres a DC csatlakozó, a napelem panel DC kábele pedig 5,5 × 2,5 milliméteres. Szerencsére nálunk volt még a Xmund XD-SP2 napelem panel is, amelyhez mellékeltek egy 10 darabos DC adapter készletet.

A kimeneti portok elhelyezésével nincs gond (pont szembe vannak velünk, ahogyan a kijelző is), ezekből a következőket kapjuk, külön LED visszajelzésű bekapcsológombokkal:

 • Szivargyújtó csatlakozó (12V/12A), alatta két darab 12V/8A DC port
 • USB kimenet: 5V/2.4A (maximum 12W)
 • USB-C kimenet: 65 watt
 • QC USB 3.0 kimenet: 18 watt
 • AC kimenet: 220V/2.7A 50Hz/60Hz. Folyamatos 600W (csúcs 1000W)

Az előlapon kapott helyett a napfényben is jól látható LCD kijelző, amelyen leolvasható a töltöttségi állapot, valamint az éppen kivett és betáplált teljesítmény wattban. Az aktivált területek a töltéskijelző alatt jelennek meg (DC, USB, AC), az aktuális hálózati frekvencia (50-60 Hz) pedig a kijelzőpanel jobb felső sarokban látható.

Az alján négy stabil, tömör gumiláb található, valamint egy matrica a teljesítményadatokkal és a CE-, FCC-, RoHS biztonsági tanúsítványokkal.

A ház bal oldalán egy LED lámpa, valamint egy kis fekete gomb található a bekapcsoláshoz vagy az SOS mód aktiválásához.

Az iMars SP-B150 napelem panel összecsukott állapotban 490 x 380, kihajtva pedig 1430 x 490 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, ami már kellő felületet biztosít ahhoz, hogy összegyűjtsük a nap sugarait. A szövetburkolatba bevart három darab monokristályos panel elméleti teljesítménye 150 watt (23,6 V/6,3 A). A gyártó 21%-os magas konverziós hatékonyságot ígér, de ezt azért ne vegyük szentírásnak.

A hátsó rész felépítése erős, vízálló műszálas borítást kapott, itt találunk még három tépőzárral rögzített kitámasztó lábat is.

Szintén a hátsó részen egy praktikus, cipzáras zsebben helyezték el az integrált feszültségátalakító modult, amely a következő csatlakozásokkal rendelkezik:

 • DC kimenet: 23,6V/6,3A±5% (VOC/ISC) (Power Station innen tölthető)
 • USB-C PD3.0 kimenet: 19V/3A, 12V/5A, 9V/2A, 5V/2A
 • USB QC3.0 kimenet: 5V/3A
 • USB kimenet: 5V/2A
 • Beépített gyorscsatlakozó (sorosan vagy párhuzamosan csatlakoztatható)

Így egyszerre akár több eszközt is tölthetünk róla a Power Station nélkül is, ha épp nem esik az eső és napsütéses időnk van. Igazából az eső sem tesz benne kárt, a porálló és vízálló szerkezet nem fog tönkre menni egy nyári záportól.

Az Xmund XD-PS10 Power Station Lítium-Ion akkumulátora 153 600 mAh-s kapacitást kínál 3,6 V feszültség mellett, vagy másképpen számolva, 21,6 volton 26,2 amperórát, azaz 566 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez. Egyébként a gyártó 568 Wh kapacitást ír, de nagyon becsületes módon közli, hogy csak 500 Wh használható fel, ez kicsit ellentmondásos, de mérések alapján valós az 500 Wh. Az AC kimeneten 600 W-os névleges és 1000 W-os csúcsteljesítményt ad le.

Első körben a mellékelt 100 W-os tápegységgel (20V/5A) 5:15 óra alatt töltöttük fel az erőművet 0-ról 100%-ra, 577 Wh-t használtunk el a hálózati oldalon. Tesztünkben 108,9 W-ot vett le a konnektorból, ebből 100 W érkezett a Power Station-be. Ez 9%-os veszteségnek felel meg – ami nagyon korrekt – a váltóáram egyenárammá történő átalakítása miatt a betáplált tápegységben. Túl sokat nem szeretnénk megismételni ezt a tesztet, hisz „aranyáron” méri a szolgáltató az áramot, azért van a napelem, hogy arról töltsünk.

Előtte még azért kipróbáltuk a szivargyújtós autóstöltőt. Munkába járás során, a 2 × 40 perces út alatt átlagosan 10-10%-ot tudtunk beletölteni az XD-PS10-be, 70-72 wattal.

A második körben a 220 V-os konnektorból levehető teljesítményt néztük meg. A Multi-socket dugóba, amely kompatibilis az EU-s, az amerikai vagy Kínából származó csatlakozókkal is, az LG televíziómat és egy hangrendszert csatlakoztattunk, ami átlagosan 177 wattot fogyasztott. Mintegy 135 perc elteltével kapcsolt le a rendszer, az XD-PS10 konnektorából 427 Wh jött le – ami szép teljesítmény -, a tiszta szinuszos inverter hatásfoka kiváló. Egy átlagos asztali-PC monitorral és perifériákkal együtt – 40 és 100 watt között fogyasztással -, akár egy teljes 8 órás munkanapot is elketyeghet áramszünet esetén az Xmund-ról. Ugyanez a szitu a gázkazán keringetőszivattyújával is, ha nincs áram, fűtés sem lesz. Kipróbáltuk, a Vaillant gázkazán 80 wattot kért fűtéskor, a szivattyú kikapcsolása után már csak a töredékét. Szóval egész sokáig lehet melegedni az XD-PS10 bevetésével akkor is, ha a fali konnektorban nem lesz elektromosság. Ez mondjuk eléggé világvége megközelítés, de…

Itt akkor meg is válaszolnánk a nagy kérdést. Visszahozza az árát egy ilyen pakk? Nem hozza vissza, ez pont olyan, mint egy biztosítás. Ha nem történik baj, csak kidobott pénz, ám gebasz esetén rögtön megtérül a kiadás. Nem csak a fűtés, de online munkavégzés esetén is életmentő lehet egy független, saját áramforrás.

Az AC kimeneten levehető teljesítményt egy hajszárítóval teszteltük. Alacsony fokozaton, 459 watton lazán tudtam szárítani az asszonypajtás haját az Xmund-ból származó energiájával. Magasabb fokozatra kapcsolva már kikapcsol a töltőállomás, így védve magát. Ahogyan már írtuk, 600 W-os névleges és 1000 W-os indítóáramot tud leadni, egy vízforralónak, kávéfőzőnek, mikrónak ez édeskevés, nem is fog elindulni egyik sem. Az akkumulátor természetesen itt is védett rövidzárlat, túláram, túlfeszültség, alulfeszültség, túltöltés és túlmelegedés ellen is.

A harmadik körben az USB-C PD3.0 kimeneten keresztül terheltük a készüléket. Átlagos 15 wattos fogyasztással, USB-s fogyasztásmérővel mérve 420 Wh-t tudtunk levenni. Ez 84%-os hatékonyan felhasználható energiát jelent, remek eredmény ez is. A tipikus 3,7 V-os okostelefon-akkumulátorok milliamperórájára átszámítva ez körülbelül 113513 mAh-nak felel meg. Ez elegendő például egy Xiaomi 12X telefon 4500 mAh kapacitású akkumulátorának 25 alkalommal való feltöltésére. Egy átlagos méretű, 60 Wh-s laptop akkumulátor esetén 7 töltésre elegendő a kraft.

Sajnos az USB-C és az QC3.0 USB QC3.0 kimenetről nem lehet egyszere tölteni, csak egyik aktív, de az USB 5V/2,4A kimenetről és a 220-as AC csatiról mehet ilyenkor is a töltés.

A 12 V-os DC kimenetek teljesítményét nem mértük eszköz hiányában, csak egy szivargyújtós autóspumpát kötöttünk rá, szépen üzemelt vele.

A pakk értelmét a napelem panel adja meg. Az iMars SP-B150-et a gyártó úgy hirdeti, hogy mobil napelem modulja akár 150 wattal képes feltölteni az erőművet. Azonban a 23,6 voltos rövidzárlati áram (ISC) és a 6,3 amperes nyitott áramköri feszültség (VOC) szorzata (148,68 watt) nem a megfelelő módszer a napelemek teljesítményének meghatározására.

Itt az „akár” a kulcsszó, mert a gyakorlatban a napelemek általában nem érik el a meghirdetett maximális teljesítményt a soha nem egészen optimális körülmények miatt. A nagyon napsütéses és felhőmentes szeptemberi napokon 89 wattot tudtunk kihozni a napelemmel, ami jónak számít. A felhőzet fokozódásával azonban a panel teljesítménye gyorsan 17-52 wattra csökken. Ezzel a hozammal is feltölthető az Xmund XD-PS10 Power Station – az akkumulátor kapacitásától függően, csak egy kis időre van szüksége. A gyártó által megadott 8 óra alatt fullra töltés napelemmel túlságosan optimista megközelítés. A tesztidőszakban, szeptember végén és október elején, nagyságrendileg 50-70%-ot tudtunk visszatermelni a napsugarak segítségével a töltőállomásba naponta. Minden napelemre igaz, hogy csak akkor kapunk több energiát, ha kevésbé felhős az ég és süt a nap. Amint túlságosan beborul az ég, a feszültség hirtelen lecsökken, és a panel már nem látja el árammal az erőmű beépített MPPT (Max Power Point Tracking) inverterét.

Természetesen az Xmund XD-PS10 támogatja az átmenő töltést (pass-through charging), így egyszerre lehet tölteni és használni. Miközben töltjük az eszközeinket, a napelem visszatermeli az elhasznált energiát.

Az Xmund XD-PS10 hordozható töltőállomás jó benyomást tett ránk a tesztünk során. A tetszetős kialakítású eszköz számos csatlakozási lehetőséget kínál, és teljesíti a gyártó által ígért értékeket. A teszt alatt különösen tetszett a nagyon jó hatásfok, az 500 Wh-ból 427, illetve 420 Wh használható hatékonyan készülékek működtetésére. Az AC kimeneten 600 W-os névleges és 1000 W-os csúcsteljesítményt szépen és csendben, gyakorlatilag ventilator zúgás nélkül leadja.

Ezen kívül az erőmű néhány kellemes extra funkcióval is rendelkezik, mint például a 65 wattos USB-C-n keresztüli PowerDelivery töltés – hibátlanul dolgozott róla napi 8-10 órában a munkára használt laptop -, az LCD kijelző, amelyen leolvasható a töltöttségi állapot, valamint az éppen kivett és betáplált teljesítmény. A beépített LED lámpa is nagyon hasznos, csakúgy, mint borús időben a szivargyújtós autós töltő.

A helyzet változatlan, ismét minden kütyünket (laptop, telefon, tablet, kamera, drón, okosporszívó, álló porszívó, kerti és barkácsgépek akkumulátorai stb.) az Xmund napelemes generátorról töltöttük, ezáltal is spórolva az áramszámlán.

Az egyedüli hiba az, hogy az USB-C és az QC3.0 USB QC3.0 kimenetről nem lehet egyszerre tölteni, egyszerre csak az egyik aktív, de az USB 5V/2,4A kimenetről és a 220-as AC csatiról mehet ilyenkor is a töltés.

Az iMars SP-B150 napelemtől ne várjuk el a beígért 150 wattos hozamot. Mi nagyon napsütéses és felhőmentes szeptemberi napokon 89 wattot tudtunk maximum kihozni, de inkább 17-52 watt az, amivel számolni lehet. Nyilvánvalóan ezek az értékek a sötét téli napokon rosszabbak, viszont a tavaszi-nyári napsütésben magasabbak lesznek.

A legnagyobb kritika itt a hiányzó DC adapter csomag, az 5,5 milliméteres dugó nem lesz jó a 8 milliméteres bemenetű Xmund XD-PS10 töltésére. Kicsit macerás, de több helyen is beszerezhető a megfelelő adapter. Vagy válasszuk a kisebb teljesítményű, de sokkal több kiegészítővel ellátott és már említett Xmund XD-SP2 napelem panelt, amely az BGHU2652 kuponkód használatával 112,19 dollár, ami 49500 forint.

A számos csatlakozási lehetőségnek és a nagy folyamatos teljesítménynek köszönhetően a napelemes mobil energiatároló pakk nem csak a szabadidő eltöltésére, kempingezésre, hanem munkára vagy vészhelyzeti áramellátásra is alkalmas.

Az energiaválság miatt azoknak, akik nem férnek bele a 2523kWh/év keretbe és nincs lehetőség egy napelemes rendszer kiépítésre, szintén megfontolandó lehet egy napelemes töltéssel kombinált hordozható töltőállomás beszerzése.

Az Xmund XD-PS10 hordozható töltőállomás beszerzéséhez a BGHU2653 kuponkód használatával 336,59 dollárra lesz szükségünk, ami 148 ezer forint.

Az iMars SP-B150 napelem panel az BGHU2654 kóddal 115,25 dollár, vagyis 51 ezer forint.

Megvásárolható az Xmund XD-PS10 és az Xmund XD-SP2 napelem pakk egyben is, ehhez használjuk a BGHU2655 kuponkódot, a végső ár így 448,79 dollár lesz, ami 198 ezer forint.

A termékek EU raktárból érkeznek, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid