Xmund XD-PS8 hordozható töltőállomás és Xmund XD-SP2 napelem teszt – Használd el, termeld újra!

0

Az Xmund XD-PS8 egy olyan hordozható napelemes töltőállomás, amely akár 300 W-os elektronikus fogyasztók működtetésére is használható, valamint számos kimenettel büszkélkedhet a különféle készülékek tápellátásához, így feltölthetjük eszközeinket olyan helyeken is, ahol nem elérhető az elektromos hálózat. Valójában kempingezéshez és vésztöltéshez ajánlja a gyártó, de igazából mindenütt ki tudjuk használni, ahol éppen nincs hozzáférésünk az áramforráshoz, és még az otthoni rezsiparát is csillapíthatjuk ezzel a napelemes generátorral.

  • Az Xmund XD-PS8 hordozható töltőállomás és Xmund XD-SP2 napelem pakk beszerzéséhez a BGHU2513 kuponkód használatával 305,99 dollárra lesz szükségünk, ami 122 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

A napelemes generátor technikailag olyan napelemes megoldás, amely egy hordozható erőművet napelemekkel kombinál. A napelemek által felfogott napenergiát elektromos energiává alakítja, majd egy hordozható aksiban tárolja későbbi felhasználás céljából. A napelemes generátor megbízható és tiszta áramforrás, amely jól használható kempingezéskor, hétvégi házakba, otthoni rezsicsökkentésre vagy vészhelyzeti tartalékként, ha az áramellátás megszűnik. Gyakorlatilag olyan, mint egy power bank, csak ahhoz képest egy töltőállomás sokkal nagyobb akkumulátorkapacitással és lényegesen több kimenettel, például AC csatlakozóval (Schuko) van felszerelve, amely lehetővé teszi számos elektronikai eszköz töltését.

Ahogyan a mobiltelefonoknál a Samsung, az IPhone, a Huawei, illetve most már a Xiaomi, úgy ezeknél a kihelyezhető áramforrásoknál – ami elég hülyén hangzik -, használjuk inkább az angol Power Station megnevezést, három széles körben ismert gyártó van. Ezek a Jackery, amely a legrégebben van a piacon, az USA-ból származik, és a legmagasabb az ára. A másik az EcoFlow, amely egy kínai márka, az alapítói korábban a jól ismert dróngyártó DJI-nél dolgoztak. Az EcoFlow talán a legnépszerűbb, mert „alacsonyabb” áron beszerezhetőek a kiváló minőségű termékeik. A vezető gyártók közül az „alulmaradó” a Bluetti. Ez a márka szintén Kínából származik, eléggé drága és kicsit gyengébben szerepel az utóbbi időben.

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a hordozható napelemes töltőállomások piaca. Számos név nélküli és néhány jól ismert gyártó is tevékenykedik, mint például a nálunk is sokszor tesztelt BlitzWolf. Most a BlitzWolf-hoz hasonló, de egy másik Banggood almárkás termék, az Xmund futott be hozzánk egy hosszútávú tesztre.

Két kartondoboz érkezett, először nézzük meg az első tartalmát, melyben szivacságyba burkolva az Xmund XD-PS8 Power Station rejtőzködött. Az XD-PS8 mellett egy 12 V-os szivargyújtó csatlakozó, egy hálózati tápkebel EU dugós csatlakozóval és egy angol nyelvű használati utasítás volt.

A másik doboz a buborékfóliába burkolt, 100 W-os Xmund XD-SP2 napelem panelt rejtette. A pakkban volt még egy 2 és egy 3 méteres DC kábel, egy 0,3 méter hosszú aligátorkapcsos kábel, egy QC 3.0-s és egy sima USB-A kábel, melynek a végén egy Type-C, egy MicroUSB, valamint iPhone-okhoz használható Lightning csatlakozó van. Kapunk még 6 darab karabinert, a panel felakasztásához, egy 10 darabos DC adapter készletet és egy angol nyelvű felhasználói utasítást.

A fő különbség a piacon kapható különböző erőművek között az akkumulátor kapacitása és a teljesítmény. Ez a két pont határozza meg az árat is, vagyis minél nagyobb a kapacitás és a teljesítmény, annál többe kerül a gépezet. Ezért fontos, hogy vásárlás előtt átgondoljuk, hogy mekkora teljesítményre van szükségünk. Általánosságban az erőműveket a következőképpen osztályozzuk:

  • kis töltőállomások 200-500 Wh kapacitással rövid kempingezéshez, kerékpáros, motoros kirándulásokhoz, okostelefonok, laptopok, drónok, LED-es világítások, kamerák, kisgépek akkumulátorainak töltésére.
  • közepes méretű töltőállomások 500-2000 Wh kapacitással, több napos kempingezéshez, energiaigényes eszközök használatához, például, vízforraló, kávéfőző, turmixgép, hajszárító, komplett gamer pc monitorral, nyomtatóval stb. Nagyságrendileg ezeknek a gépeknek az ára 360 dollártól (~140 ezer forint) indul.
  • nagy méretű töltőállomások helyhez kötött használatra, 2000 Wh kapacitás felett, a komplett háztartást ellátja elektromos árammal.

Az Xmund XD-PS8 Power Station Lítium-Ion akkumulátora 80 000 mAh-s kapacitást kínál 3,7 V feszültség mellett, vagy másképpen számolva, 14,8 volton 20 amperórát, azaz 296 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez. Az AC kimeneten 300 W-os névleges és 500 W-os csúcsteljesítményt ad le.

A Power Station mérete 220 x 145 x 188 milliméter, súlya pedig 2,85 kilogramm. Szükség esetén hátizsákban is elhelyezhető, és a fogantyúnak köszönhetően könnyen szállítható. Dizájn, anyagminőség és megjelenés tekintetében az XMUND XD-PS8-nak sem kell elbújnia a bejáratott gyártók termékei elől. A Jackery által jól ismert narancssárga-fekete színvilágú műanyag ház előlapján találjuk meg az összes kimeneti portot, amelyek a következőek:

A felső sorban: USB1: 5V/1A, USB2: 5V/2A, USB3: 5V/3A, QC3.0 1: 5-12V/18W, QC3.0 2: 5-12V/18W

Az alatta lévő sorban: DC1 12-16.5V/10A, DC2 12-16.5V/10A, Type-C1: 5-12V/18W   Type-C2: 5-12V/27W

A legalsó sorban két darab váltóáram kimenetet: AC1 110-220 V-os (50Hz), AC2 110-220 V-os (50Hz)

A kimeneti portok felett egy LCD panelt helyeztek el, amely az akkumulátor töltöttségi állapotáról tájékoztat 20%-os lépcsőkben, valamint az USB és az AC csatlakozók aktív állapotát jelzi. A kijelzőtől jobbra található a ki-be kapcsoló gomb, balra pedig az AC gomb. Az utóbbinak két funkciója van:

  • 3 másodpercig nyomva tartva az AC kimenet kapcsolható ki-be,
  • kétszer megnyomva az USB-A portoknál aktiválja az alacsonyáramú kimeneti módot az alacsony áramfelvételű eszközök töltéséhez (fülhallgató, okosóra, elektromos fogkefe stb.), az LCD kijelző villog ilyenkor, ennek kikapcsolásához a ki-be kapcsoló gombot kell 3 másodpercig nyomva tartani.

A készüléktest bal, illetve jobb oldalán a kör alakú szellőzőnyiláson egy-egy ventilátor nyomja ki időnként a keletkezett hőt. Folyamatos használat mellett 20-30 percenként kapcsol be a hűtés 1-2 percre. A kilépő levegő (hőkamerával mérve) 5-6 fokkal volt melegebb a környezeti levegőnél, a zajszint pedig 47 decibel, 1 méter távolságból. A jobb oldalon található az egyetlen bemenet is, amelyre a mellékelt 57 W-os hálózati adapter, illetve a napelem csatlakoztatható az egység feltöltéshez.

A hátsó fronton egy 4 wattos LED lámpa kapott helyet, melynek teljesítménye bőven elegendő egy sátor vagy kisebb szoba megvilágításához. A lámpánál az alap világításon kívül van flash és SOS üzem mód is.

A fekete és narancssárga kültéri szövetburkolatú napelem is nagyon masszív. Az összehajtható panel széles tépőzárral van összefogva, a gumi borítással ellátott hordozó fogantyú pedig jól fekszik a kézben. A három, egyenként 54 × 34 cm-es monokristályos napelem cella szorosan be van varrva a mosható, vízálló szövethuzatba, és nagyon könnyen ki- és behajtható. Kihajtott állapotban a panel 1230 x 540 x 5 milliméteres dimenziókkal rendelkezik.

A panel hátulján a rögzítéshez két kihajtható láb, illetve egy zseb található, mely az integrált feszültségátalakító modult tartalmazza. Ezen a fekete dobozkán van egy 12 V-os DC csatlakozás, egy Type-C csatlakozás PowerDelivery-vel, egy QuickCharge 3.0 USB, valamint egy BC1.2 USB port és a 100W/18V teljesítményű DC kimenet, amiről a Power Station tölthető.

Első körben az XD-SP2 tesztelése történt, amely pont úgy működik, mint az össze többi, vagyis a fotovoltaikus jelenséget aknázza ki, amikor is a napelem-cellákba a védőüvegen keresztül beérkező sugárzás találkozik az ott található szilíciumréteggel, ami elnyelődik, ezzel szabad elektronokat generál. A félvezető szilíciumrétegben, illetve az alatta található vezető, közvetítő rétegben az elektronkilépés következtében elektromos tér keletkezik, ami a felszabadult elektronokat mozgásra kényszeríti, és már létre is jött az elektromosság. Rövidebben a napelem közvetlenül villamos egyenáramot termel a napsugárzásból, melyet egy áramátalakító berendezés (inverter) segítségével hálózati árammá alakít át, így elérve a számunkra is hasznosítható formát. Fontos megjegyezni, hogy ehhez a jelenséghez nem feltétlenül szükséges közvetlen napfény, bármilyen megfelelő spektrummal rendelkező fényforrás esetén működik, a panel felhős égbolt esetén is termelni fog (csak kevesebbet).

Szerencsére nem polkristályos, hanem a drágább monokristályos cellákat alkalmaz a gyártó, és egészen kiváló, akár 22,6%-os is lehet a konverziós hatékonyság. Azonban nagyon sok azon tényezők száma, amelyek a valós használat során befolyásolják a panel hatékonyságát, mint például a besugárzás, az árnyékolás, a tájolás, a hőmérséklet és még sok más. Sajnos a napelem teljesítményének mérésére szolgáló – remélhetőleg hamarosan tesztelésre kerülő – eszköz nem érkezett meg, ezért mások mérésére hagyatkozunk, ahol is 60 és 75 watt közötti értékeket tudtak kihozni ebből a napelem panelből.

Mi egy egyszerűbb felhasználói módszert választottunk a mérésre. Egy Xiaomi telefont dugtunk rá a napelem Type-C kimenetére. A kijelzőn egyből megjelent a „MI TURBO CHARGE”, és pont ugyanannyi idő alatt töltötte fel a napelem a telefont, mint a saját 67 wattos hálózati töltője, sőt, a Power Stationt is tudta eközben tölteni. Szóval mi is hasonló töltési teljesítményt mértünk. Verőfényes napsütésben, déli tájolással és az ideális 30-35 fokos dőlésszöggel számoltunk. Borús, rossz időben is adott le némi energiát a napelem. A teraszon, esőtől védett helyen 20%-ot tudott visszatölteni 8 óra alatt, ami elég kevés, de a semminél több.

A másik két USB kimentről szintén bármi tölthető, mi egy Tronsmart hangszórót töltöttünk meg elektromossággal. A 12 V-os DC kimenetre jobb híján egy szivargyújtós autóspumpát kötöttünk, ez is szépen üzemelt.

Az Xmund XD-PS8 Power Station feltöltéséhez a mellékelt 57 wattos hálózati töltővel, konnektorból 5 órára volt szükség. A napelem modul is tudja ezt a kimeneti töltőteljesítményt, de amint túlságosan beborul az ég, a feszültség hirtelen lecsökken, és a panel már nem látja el árammal az erőmű beépített MPPT (Max Power Point Tracking) inverterét. Általános és minden napelemre modulra érvényes, hogy a hatásfok meredeken csökken a hőmérséklet emelkedésével, illetve csökkenésével. Ideális körülmények között 0-ról 100%-ra, 7-10 órás töltési időkkel számolhatunk.

Az Xmund XD-PS8 hordozható töltőállomás teljesítményét két módszerrel teszteltük. Az első esetben a 18 wattos USB QC3.0-s kimentre egy USB mérőeszközön keresztül töltöttünk fel több telefont és powerbank funkcióval ellátott, Tronsmart Bluetooth hangszórót. A Power Station összesen 236,5 Wh-t ad le USB-n keresztül a végberendezések akkumulátoraiba. Ez a kapacitás 80%-ának átadásának felel meg, ami kiváló eredmény. A tipikus 3,7 V-os okostelefon-akkumulátorok milliamperórájára átszámítva ez körülbelül 63 900 mAh-nak felel meg. Ez elegendő például egy Xiaomi 12X telefon 4500 mAh kapacitású akkumulátorának 14-szeri feltöltésére.

A második körben a 220 V-os konnektorból levehető teljesítményt néztük meg. Az XD-PS8 két darab 220 voltos váltóáramú csatlakozást kínál erre a célra, azonban ez nem a klasszikus EU-aljzat. Multi-socket kompatibilis dugókat kapunk, amelyek kompatibilisek az EU-s, az amerikai vagy Kínából származó csatlakozókkal is.

A 220 V-os érték is furcsa lehet, mert a háztartásokban az elektromos hálózati feszültség 230 V-os és 50 Hz-es váltófeszültség. Mivel azonban a készülékek EU szabvány szerint 230V ± 23V feszültséggel üzemeltethetőek, ezért ez a gyakorlatban semmilyen hátrányt nem eredményez.

A tesztbeállításnál a LG televíziómat és egy hangrendszert csatlakoztattam, ami átlagosan 177 wattot fogyasztott. Mintegy 90 perc elteltével kapcsolt le a rendszer, az XD-PS8 konnektorából 266 Wh jött le. A tiszta szinuszos inverter hatásfoka kiváló, gyakorlatilag az energia 9%-a veszett el az inverteren keresztül.

Nyilvánvalóan nem TV üzemeltetésére találták ki az ilyen kütyüket, azonban azt is tudni kell, ha 50 W-nál kevesebbet veszünk a konnektorból, akkor a veszteségek nagyobbak, mint a több száz wattos nagyfogyasztóknál. Egy átlagos laptop 15-50 wattot vesz fel, a mi gépünk irodai használatban 5 órát ment el a Power Station konnektoráról.

Ahogyan már írtam, az AC kimeneten 300 W-os névleges és 500 W-os indítóáramot tud leadni, egy vízforralónak, kávéfőzőnek, mikrónak ez édeskevés, nem is fog elindulni egyik sem. Az akkumulátor természetesen védett rövidzárlat, túláram, túlfeszültség, alulfeszültség, túltöltés és túlmelegedés ellen is.

Mivel az Xmund XD-PS8 átmenő töltési lehetőséget is kínál (pass-through charging), így egyszerre lehet tölteni és használni. Miközben töltjük az eszközeinket, a napelem visszatermeli az elhasznált energiát. Gyakorlatilag minden kütyünket (laptop, telefon, tablet, kamera, drón, okosporszívó, álló porszívó, kerti és barkácsgépek akkumulátorai stb.) az Xmund napelemes generátorról töltöttük, ezáltal is spórolva az áramszámlán. A szivarnyújtó aljzatról használható autós hűtő nem érkezett meg, így a DC port teljesítményét nem mértük, de valószínűleg nem lett volna gond az Xmund-ról való üzemeltetés.

Az Xmund XD-PS8 Power Station két dolog miatt marasztalható el. Egyik az LCD kijelző, amely kültéren nem olvasható jól és nem igazán informatív. Az akkumulátor töltöttségének százalékos kijelzése, illetve az aktuális bemeneti és kimeneti teljesítményről is hiányzik az információ. Másik hiba, bár a PowerDelivery funkció szuper, de a 27 wattos teljesítmény kevés ahhoz, hogy a Type-C porton keresztül töltsük a laptopunkat (45 watt a minimum), így ehhez az AC csatlakozót kell használni.

Az Xmund XD-SP2 Solar Panel rakja fel a koronát az egész pakkra, szépen visszatermeli az elhasznált energiát – napocska a barátunk -, nincs különösebb hiba vele.

Igazából ezeket a napelemes generátorokat arra találták ki, hogyha elmegyünk kirándulni, sátorozni egy olyan helyre, ahol nincs elektromos áram, és tölteni szeretnénk a kütyüjeinket, akkor az megoldható legyen. Egy vidéki nyaralóban, a kertben, szabadtéri tevékenységek alkalmával és különösen egy áramszünet alkalmával jól jöhet egy ilyen pakk. Az energiaválság miatt azoknak, akik nem férnek bele a 2523kWh/év keretbe és nincs lehetőség egy napelemes rendszer kiépítésre, szintén megfontolandó lehet egy napelemes töltéssel kombinált hordozható töltőállomás beszerzése.

Az Xmund XD-PS8 hordozható töltőállomás és Xmund XD-SP2 napelem pakk beszerzéséhez a BGHU2513 kuponkód használatával 305,99 dollárra lesz szükségünk, ami 122 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid