Aferiy P210 hordozható töltőállomás teszt – Sokat bír, keveset kér

0

A nagy teljesítményű és kapacitású mobilenergiatárolók praktikusak, de drágák. Új tesztalanyunk gyártója, az Aferiy ezt ellensúlyozza a P210-zel. A napelemes generátor lítium-vasfoszfát (LiFePo4) akkumulátora 2048 Wh-s kapacitást, valamint 2400 wattos teljesítményt kínál, és egyszerre akár 13 eszközt képes ellátni energiával, mindezt meglepően kedvező áron.

  • Az Aferiy P210 hordozható töltőállomás megvásárlásához most a BGa98f0e kupon használatával csak 1021,65 dollárra lesz szükségünk, ami 349 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,29 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Az úgynevezett hordozható töltőállomások – használjuk inkább az angol power station megnevezést – egyre népszerűbbé váltak, már számos háztartásban és a professzionális felhasználóknál is felváltották a régimódi dízelgenerátorokat. Aki ilyen energiatároló rendszer vásárlása iránt érdeklődik, elsősorban olyan nagy nevekkel találkozik, mint a Bluetti, a Jackery vagy az EcoFlow. A piacvezetők mellett azonban vannak más izgalmas készülékek is, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a vásárlási döntés meghozatalakor. Ezek közé tartozik az Aferiy, amely egy új márka a napelemes világban.

Ezek a beépített inverterrel, töltésvezérlővel, BMS akkumulátor védelemmel és számos töltőkimenettel felvértezett túlméretezett powerbankok egyformán vonzók a különböző igényű emberek számára. Vannak, akik a napelemmel megtermelt áramot szeretnének tárolni otthon, míg mások nem akarnak lemaradni a kempingezéskor megszokott kényelemről. Megint mások áramkimaradás vagy akár áramszünet esetén sem szeretnének áramforrás nélkül maradni.

A P210 dupla csomagolásban érkezett, a kartondobozba a szivacságyba bújtatott energiakocka felett helyezték el a kiegészítőket. Kapunk egy AC töltőkábelt – az adapter be van építve a power station-be -, egy napelemes töltőkábelt MC4, illetve XT90-es csatlakozóvéggel, egy vízhatlan takarótáskát, egy zipzáras táskát a kábelek számára és némi felesleges papírárút.

Dizájn tekintetében az Aferiy nem találja fel újra a kereket, más gyártókat követ, mint például az EcoFlow vagy a Bluetti. A ház szürke és fekete műanyagból készült, egyszerű sörösláda kialakítással rendelkezik. A gyártó két fogantyút alakított ki a 398x280x315 milliméteres méretekkel operáló erőműnek a tetejére, amelyekre a 22 kg-os súly miatt szükség is lesz. A fogantyúk között egy szűkösre szabott, rejtett rekesz található a csatlakozókábelek számára. Praktikus, hogy mindig kéznél vannak a kábelek, de előnyben részesítettük volna a kábeldoboz helyett egy vezeték nélküli töltőpadot. Fontos megemlíteni az IP54 védelmi minősítést, ezáltal korlátozott mennyiségű portól, valamint a vízpermettől is védett, vagyis egy kis eső-por nem fog megártani a technikának.

Az Aferiy P210-en összesen 13 kimenet van, amelyre a fogyasztókat csatlakoztathatjuk. Az előlapon a bal felső sarokban egy autós szivargyújtó nyitja a sort, amely a szokásos 120 wattos szabványos teljesítményt képes leadni. A legtöbb kompresszoros minihűtőnek kell is ennyi kraft, hogy a jól megérdemelt ital kellemesen hűvös maradjon, amikor lemegy a nap. Alatta két DC5521 ajzat figyelhető meg 12V/3A teljesítménnyel. A DC szekciót 12 voltos és 25 amperes XT60 kimenet zárja, ez a csatlakozás praktikus a drónok akkumulátorainak töltéséhez, jelenleg még ritkaság az erőművekben.

A géptest közepén két szabványos 18 wattos QuickCharge 3.0 USB-A, valamint négy USB-C kimenetet feszít, amelyek közül három 20 wattos Power Delivery (PD) és egy 100 wattos PD kimenet. Ez utóbbi különösen hasznos, olyan erős egyenáramú fogyasztók sem jelentenek problémát a P210 számára, mint a hordozható hűtődobozok vagy a MacBook Pro.

A power station főkapcsolóval rendelkezik a be- és kikapcsoláshoz. Külön bekapcsológombok találhatók a 12 voltos, az USB kimenetek, a 230 voltos kimenetek és a beépített LED lámpa számára.

Ahogy egy modern erőműhöz illik, az Aferiy P210 is praktikus kijelzővel rendelkezik. Ez kellemesen informatív és sok állapotinformációt árul el. A kijelzőn a felhasználó láthatja, hogy mely kimenetek aktívak, mekkora bemeneti és kimeneti teljesítmény van jelen, valamint százalékos lépésekben a maradék kapacitást. Megjelenik az aktuális fogyasztás számítása alapján a becsült hátralévő üzemidő is. Sajnos telefonos alkalmazás nincs a távoli vezérléshez.

Bal oldalon, a túlterhelés elleni védelem gomb alatt, egy fedél alatt találjuk a mobil energiatároló eszköz akkumulátorának töltésére szolgáló bemeneteket. Az AC bemeneten a mellékelt töltőkábellel egy háztartási konnektoron keresztül maximum 1100 wattal tölthetjük a pakkot. A másik töltési lehetőséget az XT90-es csatlakozó szolgáltatja. Útközben, autóban egy utólagosan beszerezhető 12 V-os 10 Amperes szivargyújtós töltővel is tölthetünk. A csomag értelmét a napelemes töltés adja, maximum 500 wattos (11,5-50V/20A) napelem csatlakoztatható az egységhez. Kombinálhatjuk a töltést, egyszerre pumpálhatjuk befelé az energiát napelemről és hálózatról 1600 wattos sebességgel, így 1,5 óra alatt megvan a 100%-os töltöttség.

Természetesen az átmenő töltési lehetőség (pass-through charging) is adott, vagyis egyszerre lehet tölteni és használni. Van UPS mód is, áramkimaradás esetén az erőmű úgymond szünetmentes tápellátásként funkcionál. Mindössze 10 ms szükséges ahhoz, hogy a power station átvegye a csatlakoztatott eszközök tápellátását, ha az otthoni hálózatban áramszünet lép fel. A gyakorlatban ez tökéletesen működött. Bedugtuk a P210-et a konnektor és a számítógép közé, és lekapcsoltuk a villanyóraszekrényben az adott kör kismegszakítóját. Az Aferiy egyszerűen beugrott áramszolgáltatóként, a PC és a monitor bekapcsolva maradt.

A jobb oldalon – szintén fedél alatt – találjuk a tiszta szinusz hullámot biztosító három darab, hagyományos EU szabványos 230 V-os váltóáram kimeneteket (Schuko aljzat). Az AC kimeneten 2400 W-os névleges (állandó) és 4800 W-os (pillanatnyi) csúcsteljesítményt ad le. Ezen az oldalon, valamint a túloldalt is két-két ventilátort helyeztek el. Terhelés mellett 30-40 dB hangerőt tudtunk mérni, szóval csendes üzemű a gépezet.

Az Aferiy követi az idők trendjét, a legtöbb gyártóhoz hasonlóan lítium-vasfoszfát (LiFePo4) akkumulátorokat használ. A lítium-vasfoszfát akkumulátorok előnye a tiszta lítium akkumulátorokkal (NMC) szemben, hogy gyakorlatilag érzéketlenek a mechanikai sérülésekre. Továbbá megfelelnek a legmagasabb tűzvédelmi és robbanásbiztonsági szabványoknak, és sokszor több töltési ciklust kínálnak, mint a hasonló NMC akkumulátorok. A gyártó 3500 töltési ciklust ad meg a 80%-os maradék kapacitás eléréséig. Napi 100%-ra való feltöltéssel és 0%-ra kisütéssel ez jó 10 éves hasznos élettartamnak felel meg. Normál mindennapi használat mellett ez valószínűleg több, mint 20 év. A gyártó egyébként 7 év garanciát vállal a P210-re.

Térjünk át a teszt legérdekesebb pontjára. Természetesen arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tud valójában a power station. Papíron a 2048 Wh kapacitás 2400W-os folyamatos teljesítmény mellett kiválóan hangzik.

A teszthez 100%-ra töltöttük az Aferiy P210, és a háztartásban található legnagyobb fogyasztókat csatlakoztattuk az AC kimenetére. Az első menetben a mosógépet használtuk, kétszer 30 perces mosást állítottunk be. A csúcs áramfelvétel 2100 watt felett volt.

Ezt követően, a 76%-ra merült energiakockát a garázsban használtuk. Itt egy kompresszora kötöttük, kerekeket fújtunk, porszívók szűrőjét tisztítottuk. Közel 900 wattos állandó áramfelvétel mellett 10%-ot csökkent a töltöttség.

A harmadik körben, 64% töltöttséggel egy intelligens asztali mosogatógéppel 59 percen keresztül terheltük főszereplőnket. Itt kicsivel 900 watt felett volt a max áramfelvétel.

Negyedik menetben, amikor is 44% volt a töltöttség, feldobtuk a hangulatot egy kis feketével – itt a kávéra gondolunk – és 1287 wattos terheléssel lefőztünk két csészével.

Az igazi feketeleves az ötödik körben jött, amikor is a háztartásunkban fellelhető legnagyobb áramzabáló az Aferiy P210 konnektorából táplálkozott. A Joyami dupla kosaras forrólevegős sütő 2429 wattot szippantott be csúcsban. Zokszó nélkül dolgozott a technika – és 12 perc alatt kisült a sajtos pogi -, annak ellenére is, hogy a 2400 wattos névleges terhelés felett üzemeltettük.

A pogácsa sütő mutatvány után kipróbáltuk a mikrót is, a töltöttségünk a végére már csak 28% volt.

Jobb és egyéb ötlet híján a hetedik körben ismét a mosógépet használtuk a power station lemerítéséhez. Az újabb 30 perces ment már 9%-ra merítette a gépet.

Az utolsó előtti menetben a hajszárító következett, az asszonypajtás 3%-ot elhasznált hajszárítás során.

A kegyelemdöfést, azaz a maradék 6%-ról 0-ra merítést a poratkák Terminátorára – amely egyébként az allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott termék – bíztuk. Folyamatos 500 wattos terheléssel megállásig nyomattuk a masinát.

Az egész történet 3 óra 26 percig tartott. Ezalatt a 230 V-os kimeneten keresztül 1701 Wh hasznosítható kapacitást mértünk. Ez kiábrándítóan hangozhat a 2048 wattóra névleges kapacitás miatt, de nem az. A mélykisülés elkerülése érdekében elővigyázatosságból legalább 200 wattórát hagynak a gyártók a LiFePO4 akkumulátorokban. A fennmaradó 1848 wattórából gazdálkodhatunk. Az 1701 Wh a gyári kapacitás 83%-ának felel meg, ami nagyon jó érték, a tiszta szinuszos inverter hatásfoka kiváló.

Mérőeszköz hiányában nem mértük le az USB és DC csatlakozókon levehető valós kapacitást, de a konverziós veszteség ezeknél mindig kisebb, így a hasznosítható kapacitás is nagyobb az AC kimeneteken mérteknél. Lassabban is csökken a power station töltöttsége, amikor Type-C PD kimenetről van üzemeltetve a laptop, nem az AC kimenetről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb veszteség kis teljesítményű 230 V-os fogyasztók használatakor történik.

Hőkamerával az egész teszt során folyamatosan csekkoltuk a P210 hőmérsékletét, nem tapasztaltunk melegedést, a gépház hűtése jól, és szinte zajmentesen megoldott.

A teljes feltöltéséhez 2134 Wh-t vettünk ki a fali konnektorról 2 óra 7 perc alatt a mellékelt tápkábel használatával. Így a töltési veszteség az 2048 Wh-s gyári kapacitáshoz viszonyítva 86 Wh.

Összességében, ha nagy teljesítményű hordozható töltőállomás keresünk olyan helyre, ahol nincs kiépített árramforrás, kertbe, tanyára, kempingbe vagy otthoni vészáramforrásként, akkor az Aferiy P210 egy jól átgondolt és megbízható megoldás, verhetetlen ár-teljesítmény aránnyal. Jelenleg nagyon kevés gyártó kínál hasonló szolgáltatásokat ilyen jó áron. Nagy teljesítménye és kapacitása mellett a P210 az alacsony zajszinttel, védett portjaival, gyorstöltésével és UPS funkcióival is kitűnik. Gyakorlatilag minden háztartási készülék könnyedén ellátható árammal. Ideális megoldás egy szigetüzemű rendszer kiépítéséhez, nálunk ezt a RÉ Solar Energy Kft végzi majd. A számos csatlakozási lehetőség, beleértve az 100 W-os USB-C portot, kevés kívánnivalót hagy maga után.

Pár dolog van csak, ami nem tetszett. Sajnos további kiegészítő akkumulátorral nem bővíthető a kapacitás. Vezeték nélküli töltőpadnak is örültünk volna, valamint egy telefonos alkalmazás is hasznos kiegészítés lehetne. Az apró mínusz pontok mellett viszont mindig az itt elérhető ár-érték arányt kell figyelembe venni.

Az Aferiy P210 hordozható töltőállomás megvásárlásához most a BGa98f0e kupon használatával csak 1021,65 dollárra lesz szükségünk, ami 349 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,29 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid