Lynwo M4 okoskarkötő teszt

3

Megérkezett hozzánk tesztelésre a Lynwo M4 nevezetű okoskarkötő a Banggood jóvoltából. A viselhető eszközök piaca manapság egyre népesebb, viszont a leginkább népszerű ilyen készülékek talán az okoskarkötők, melyeket egyre több emberen lehet látni manapság. Sajnos szomorú tény, hogy nagyon nagy közöttük a szórás. Van néhány meglehetősen jó, és nagyon sok a gyenge fejlesztés. Kíváncsian vágtam bele a termék tesztelésébe, mert – bevallom őszintén – még soha nem hallottam a cég nevét. Egyet mondhatok: Nagyon eltalálták.

Külső

A kütyü egy fekete, LYNWO felirattal ellátott szerény dobozban érkezett, mely igencsak minimalista, és távolról sem kirívó, tehát már elsőre szimpatikus volt. A doboz tartalma maga az okoskarkötő, egy USB kábel és egy használati leírás, mely angolul és kínaiul tárja elénk az instrukciókat, meglepően érthetően.

Ha a kezünkbe vesszük az M4-et, a szemünk rögtön a kijelzőre szegeződik. Szép nagy, de azért még egy érintőgomb is ráfért a karkötőre. Az üveg alatt egy 0,86 colos (96 x 32 pixeles) OLED panel helyezkedik el, mely kék színnel mutatja a szükséges információkat.

A borítást egy rozsdamentes acél keret fogja körbe, a ház pedig műanyag, de nem a gagyi fajtából. Az illesztések meglepő módon pontosak és szépek, ennek hála IP67-es szabványt is kapunk, mely azt jelenti, hogy teljesen porvédett, és elméletben 30 percig úszhatunk is benne a vízfelszínhez közel, bár ettől személy szerint óvva intenék mindenkit.

A két szélen a szilikonból készült karpánt lepattintható, a kettő közül pedig az egyik tartóelem maga az USB csatlakozó, amin keresztül tölthető a kütyü. A stabilitásért a két fém pöcök felel, melyek szorosan, de kényelmesen pattannak be a megfelelő lukakba. Egyáltalán nem féltem, hogy véletlenül leesne a kezemről, és a mindössze 20 grammos össztömegével észre sem veszem, hogy a csuklómon van. Az okoskarkötő egyébként három színben elérhető: feketében, sötétkékben és – a hölgyekre is gondolva – rózsaszínben.

Funkciók

Na ezek azok, amikből rengeteget kapunk. Kezdjük talán ott, hogy a telefonunkkal Bluetooth-on (4.0-s verzió) keresztül kapcsolódik, melyre a H Band 2.0 nevű alkalmazást kell feltelepítenünk. Meglepően gyorsan csatlakozik, csak el kell indítani az appot, és 1-2 másodperc alatt megtalálják egymást, majd elindul a szinkronizáció.

A programban több mindent beállíthatunk. Első használatkor meg kell adnunk az adatainkat, illetve az átlagos napi célt, hogy mit szeretnénk teljesíteni. Ha ez sikerült, három oldal áll rendelkezésünkre. Az elsőn a mai- illetve az előző napokon teljesített eredmények kimutatását láthatjuk igen kifejező grafikonokon.

A másodikon egy “futás” funkcióval találjuk szemben magunkat, melyet akkor kell elindítani, mielőtt elkezdenénk az edzést. Az eszköz és az app összedolgozva követi az útvonalunkat, rögzíti a pulzusunkat, illetve kiszámolja, hogy hány kalóriát égettünk, majd ezeket az adatokat összesítve megmutatja nekünk. Szerintem ez egy nagyon hasznos funkció, kár, hogy csak kevés okoskarkötő büszkélkedhet vele.

A harmadik oldalon pedig a beállításokat találjuk. Először az alap dolgokon, és a teljesítendő célunkon tudunk változtatni, majd ha belemegyünk az eszköz menüpontjába, ott meglehetősen sok opcióval találkozhatunk. Beállíthatjuk az értesítések megjelenítését, a karkötő egyéni ébresztőjét, és az “üldögélésfigyelést” (sajnos erre nem találtam jobb kifejezést), mely egy bizonyos időtartamban figyelmeztet minket, ha érdemes lenne felállnunk, és sétálnunk kicsit. Ha továbbgörgetünk, kiválaszthatjuk, hogy automatikusan vagy manuálisan kapcsolódjanak össze az eszközeink.

Nagyon tetszik, hogy érzékeli a karperec, ha elfordítjuk a csuklónkat, és akkor felvillan a kijelző. Kérhetjük, hogy ez éjjel-nappal működjön, vagy csak a nappali órákban, vagy éppen azt is, hogy magától érzékelje, hogy melyik kezünkön van. Ez a legutóbbi mondjuk pont nem működött nálam. Mikor először csatlakoztattam a telefonommal, fel is ajánlotta, hogy frissítsem a szoftverét, amit én balga meg is tettem. Ennek hála sajnos nem derült ki számomra, hogy csak az új verziónál nem működik rendesen, vagy az előző sem támogatta. Minden esetre szerintem a következő update megoldhatja a problémát.

Az alkalmazás itt nagyjából véget ért, térjünk rá magára a kütyüre. Ha függőlegesen tartjuk akkor alul, ha vízszintesen, akkor jobb oldalon (mivel egyelőre a kézfelismerés nem megy) van egy érintésérzékeny domborulat. Ezt tapogatva lépegethetünk a funkciók között. A kezdőlap tartalmazza a töltöttségi szintet, az időt, a dátumot, és a kék “B” betűt, mely jelzi, ha él a Bluetooth kapcsolat a telefonunkkal. Ha tovább pötyögtetünk, megtalálhatjuk a lépésszámlálót, a (lesétált) távolságmérőt, a kalóriaszámlálót, a vérnyomásmérőt, a pulzusmérőt, az “alvásmérőt”, a függőleges és portré mód közötti váltást (vízszintesen vagy függőlegesen legyen-e a kijelző), és a kikapcsoló gombot. Utóbbi kettőt úgy tudjuk aktiválni, ha ujjunkat hosszan rajtahagyjuk az érintőgombon, melyet hosszú rezgéssel jelez vissza nekünk.

Mint láthatjátok, egy elég kompakt eszközről beszélhetünk. A pulzus- és a vérnyomásmérő egy a készülék alján elhelyezett szenzorral mér. Nyilván nem egy orvosi műszer, de nagyságrendileg megtudhatjuk, hogy éppen milyen állapotban vagyunk. Vérnyomást csak általunk indítva, de pulzust magától is mér félóránként, majd egy grafikonon ábrázolja is azt az applikációnkban. Onnan tudhatjuk, hogy éppen dolgozik, hogy két darab zöld színű LED világítja meg a csuklónkat az érzékelő két oldalán.

A gyártó adatai szerint 8 nap készenléti időt kapunk, mely nem mondható hosszúnak, de a szorgalmas működésére tekintettel kevésnek sem. Nekem reálisan körülbelül 3 napig bírta sok Bluetooth kapcsolattal és állandó nyüstöléssel, amivel maximálisan meg vagyok elégedve, főleg azért is, mert körülbelül negyed óra alatt fel is tölt, ha tápra helyezzük. Amiről eddig nem írtam, de talán az egyik legfontosabb dolog, hogy nem csak Android rendszerrel működik, hanem iOS-szel is kompatibilis, ami meglehetősen ritka ebben a kategóriában!

Összegzés

Mi magyarok hajlamosak vagyunk igazságtalanul nagy fenntartásokkal kezelni a kínai márkák termékeit. Ennek ugyan van némi alapja, azonban manapság egyre gyakrabban találhatunk köztük gyöngyszemeket. A Lynwo M4-es pont egy ilyen. Árban és kategóriában is körülbelül a Xiaomi MiBand 2-höz tudnám leginkább hasonlítani. Nekem azért tetszik jobban, mert ennek egy jóval nagyobb, még napfényben is jól látható, nagyon informatív kijelzője van. Igaz, ennek van ám árnyoldala is, mely valakit zavar, valakit pedig egyáltalán nem. Igen, az üzemidőről van szó. A konkurenshez képest szerényebb a készenléti ideje, de cserébe akár értesítéseket, üzeneteket is olvashatunk rajta (leginkább az elejét), ami nagyon jól jöhet például autóvezetésnél is. Talán túlzok kicsit, de rengeteg baleset megelőzhető ezzel, hogy nem nyomkodjuk a telefonunkat, hanem rápillantunk hogy ki írt, és ha nem húsba vágóan fontos, nem írunk vissza rögtön, hanem odafigyelünk az útra, és másokra.

Nyugodt szívvel ajánlom mindenki figyelmébe a Lynwo M4-et, aki okoskarkötő vásárlásán gondolkozik. Az ára átszámítva körülbelül 10-11.000 Ft, ami szerintem ilyen sok funkció és lehetőség mellett nagyon korrekt összeg érte. Ár-érték arányban – szerény véleményem szerint – egy nagyon jó készülékről beszélhetünk. Ha szeretnétek ti is vásárolni egyet, ezen a linken megtehetitek!

A teszthez az okoskarkötőt a Banggood webáruház biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Király Artúr

Új tag a Napidroidnál

NapiDroid