Megelégelték, hogy a Facebook mindenkit megfigyel

0

Bizonyára te is olvastad korábbi cikkünket, amelyben rávilágítottunk arra, hogy a Facebook akkor is követ minket, ha éppen nem vagyunk belépve, és egy teljesen másik weboldalt böngészünk. Tudják, hogy ki, mit, mikor, mennyi ideig olvas, és mire kattint. Most azonban 48 órás ultimátumot kapott a közösségi oldal, hogy leállítsa ezt a tevékenységet.

A Datr nevű cookie már 5 éve képes arra, hogy azokat is kövesse, akik nem is regisztrált felhasználói a Facebooknak. Ennek köszönhetően szinte mindent tud rólunk a közösségi oldal, hiszen az elolvasott cikkek, látogatott oldalak alapján rengeteg minden kiderül. A belga bíróság most megelégelte az online kémkedést, és kötelezte a Facebookot, hogy állítsák le azon személyek követését, akik nem regisztrált felhasználói a közösségi oldalnak, illetve nem adták ehhez a hozzájárulásukat. Ez persze egyelőre csak Belgiumra vonatkozik.

A belgák rendkívül határozottak az ügyben, 48 órás ultimátumot adtak, utána naponta 250 ezer eurós, azaz 78 millió forintos büntetést szabnak ki a Facebookra. A közösségi oldal természetesen fellebbez a döntés ellen.

Ha sikerül a belgák akciója, akkor utána egy akár az egész EU-t érintő döntés is születhet a későbbiekben, persze ehhez a Facebooknak is lesz egy-két szava.

BBC

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid