Megérkezett az Android Q Beta 5, majd gyorsan vissza is vonták (frissítve)

0

A Google kiadta az Android Q ötödik béta verzióját, ami néhány óráig tölthető is volt a programban résztvevő Pixel mobilokra, ám valami hiba csúszott a gépezetbe. (Frissítés: kijavították a hibát, újra elérhető a szoftver!)

Az Android Q Beta 5 megjelent a Google weboldalán, és az OTA frissítéseket is megkezdték, ám akárcsak az előző kiadás esetében, most is felfüggesztették a szoftver kiadását. Ennek valamilyen telepítési hiba lehet az oka, amit minden bizonnyal gyorsan javítani fog a vállalat.

“We’re aware of an issue with Android Q Beta 5 related to installing updates. We’ve temporarily paused Beta 5 OTA updates to all Pixel devices as we investigate the issue. We apologize for any inconvenience, and will provide this post once the issue is resolved.”

Az mindenesetre így is kiderült, hogy csak kisebb fejlesztéseket eszközöltek a rendszerben, főleg a gesztusvezérlés terén.

Az előző bétában a visszalépés (oldalról középre seprés) néhány app esetében összeütközött a menü előhívásával. Emiatt bevezették az új “swipe-when-peeking” funkciót, amivel egy másfajta mozdulattal jönnek elő az adott alkalmazás lehetőségei. Az első tapasztalatok alapján azonban ez még így sem tökéletes.

Megszüntették továbbá a Home gomb hosszú érintését, helyette úgy hozható elő a Google Asszisztens, hogy valamelyik alsó sarokból a képernyő közepe felé húzod az ujjad.

Megoldottak egy másik problémát is, ugyanis korábban a külső indítóalkalmazások nem mindig működtek jól együtt a gesztusvezérléssel, ezért a jövőben a launcherek telepítése után visszaáll a rendszer a hagyományos, három gombos vezérlésre alapértelmezetten.

Az Android Q Beta 5 egyébként teljesen időben érkezett (volna), a Google korábban kiadott ütemtervének megfelelően. Ezután már csak egyetlen béta jön, majd valamikor a harmadik negyedévben adják ki a végleges rendszert, ami az Android 10 lesz.

Via AndroidPolice, AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid