“Megérkezett a csomagja” SMS-átverés terjed, ne kattints a linkre!

0

Többen is jelezték felénk, illetve a rendőrség is figyelmeztetést adott ki, hogy SMS-sel próbálják megkárosítani a hazai felhasználókat. A szöveges üzenet úgy tűnhet, mintha csomagküldő szolgálat küldte volna, de szó sincs erről.

Az SMS-ben a következő szöveg olvasható:

Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt: (link)

Egy link van az üzenet végén, ami az ígérettel ellentétben nem egy valódi nyomkövetésre irányít, hanem egy ismert futárszolgálat weboldalának álcázott helyre. A weblap nem valódi, nem is működnek a funkciói, azt egyetlen célja, hogy egy kártékony alkalmazást telepítsen az áldozat telefonjára.

Ez az alkalmazás hozzáférhet a készülék adataihoz, és ellophatja azokat, így semmiképp se telepítsd, de már a linkre való kattintás sem ajánlott!

A kártékony app az adatok ellopásán túl hasonló SMS-eket küldhet tömegesen más számokra. Ha már telepítetted, akkor minél hamarabb állítsd a telefonod repülő üzemmódba (Airplane mód), vagy ideiglenesen távolítsd el a SIM kártyát, majd töröld a programot. Ha ez nem sikerül, akkor érdemes a készüléket visszaállítani gyári állapotba.

A rendőrség az alábbi tanácsokat osztotta meg a weboldalán:

  • A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
  • Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
  • Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Frissítés: újabb fontos részletek, így lehet eltávolítani a kártevőt!

Forrás: police.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid