Megérkezett a Sony Xperia 1 V

0

A Sony leleplezte legújabb zászlóshajóját, megérkezett az Xperia 1 V. A készüléken debütál a kifejezetten mobilokra fejlesztett Exmor T halmozott érzékelő, amely a gyártó ígérete szerint új szintre emeli a kedvezőtlen fényviszonyok között történő fényképezést. Az okostelefont az aktuális csúcskategóriás Snapdragon lapkakészlet hajtja, illetve megkapjuk a sorozat védjegyének számító 21:9 képarányú, 4K felbontású OLED képernyőt is.

A Sony Xperia 1 V 6,5 hüvelykes, 120 Hz-es, 4K felbontású OLED kijelzővel lett felszerelve, amely megtartja az előző generáció esetében alkalmazott X1 For Mobile modult, ami a videók minőségének feljavítására hivatott bizonyos szoftveres trükkök alkalmazásával.

A képernyő karcok és más fizikai hatások elleni védelmet Gorilla Glass Victus 2 üvegbevonat biztosítja. Vélhetően sokak örömére az előlapi kamera nem egy kivágás vagy egy szenzorsziget belsejében, hanem a felső kereten található, egyébiránt egy 12 megapixeles, 1/2,9 hüvelykes érzékelőről van szó.

A hátlapot szintén Gorilla Glass Victus 2-be öltöztették, az oldalsó fém keret pedig egyedi, bordázott kialakítást kapott. A Sony Xperia 1 V külső kialakítása megfelel az IP65 és IP68 tanúsítványoknak, vagyis remekül ellenáll a por és a víz ostromának.

A készülék belsejében Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlet zakatol, amely mellé 12 GB RAM, valamint 256 GB háttértár kerül az összeszerelés során, utóbbi ráadásul bővíthető micro SD kártya révén. Az előző generációnak akadtak gondjai a melegedéssel, ezt elkerülendő az új modellt 60 százalékkal nagyobb hőelvezető lemezzel szerelték fel. A japán mérnökök azon is sokat dolgoztak, hogy csökkentsék a kamera energiafogyasztását, amely a processzor után az egyik legnagyobb hőforrás a modern okostelefonok hardveres összetevői közül.

Az energiafogyasztás visszafogását nem az elsődleges szenzor méretének csökkentésével érték el, mi több, az f/1,9 rekeszértékű lencse mögött egy 1/1,35 hüvelykes képrögzítő egység foglal helyet, ami 70 százalékkal méretesebb, mint a Xperia 1 IV esetében alkalmazott modul. Az érzékelő 52 megapixeles, és egy úgynevezett multiaspektív szenzorról van szó, ami azt jelenti, hogy 4,3:3 arányú, ez a képarány a fotók esetében alkalmazott 4:3, és a videózás során használt 16:9 között helyezkedik el. A kamera teljes felbontását így egyik esetén sem használhatjuk ki, a végeredményen viszont sokkal több tartalom marad kevesebb levágással, mintha bármelyik más arányt alkalmaztuk volna. Ahogyan forrásunk is rámutat, anno a Nokia 808 PureView is hasonló megoldással élt.

Az elsődleges kamera azonban jóval fejlettebb annál, mint amit a Nokia készülékére szereltek, ez egy BSI Quad Bayer konstrukció, ami azt jelenti, hogy 1,12 m-es egyedi pixelekkel van felszerelve, amelyeket a 4 az 1-ben történő összevonás révén 2,24 μm-es képpontokká tud kombinálni, 12 megapixeles felbontást eredményezve. A szenzor pixelelrendezését az teszi igazán különlegessé, hogy a fotodiódát és a tranzisztort két külön rétegre osztja, ez a kialakítás pedig hozzásegíti az érzékelőt ahhoz, hogy befoghassa a lehető legtöbb fényt, miközben a zaj mértéke jelentősen csökken.

A Sony szerint az új szenzor lehetővé teszi, hogy a készülék kétszer olyan jól teljesítsen gyengébb fényviszonyok között, mint a korábbi generáció. Elérhetővé tették az éjszakai üzemmódot is, amely a sötét környezetekben lesz majd segítségünkre fényképek készítésekor. Az elsődleges érzékelőn kívül még megkapjuk ugyanazt a 12 megapixeles, folyamatos zoomolásra képes telefotó kamerát, amit az előd esetében alkalmaztak. A kamerakészlet utolsó tagja egy szintén 12 megapixeles ultraszéles látószögű egység. A ToF szenzort eltávolították, a Sony szerint már nincs rá szükség, mivel a mesterséges intelligencia algoritmusok képesek kiváltani azt.

A japán gyártó frissítette a kreatív felhasználásra szánt Photo Pro és Video Pro alkalmazásokat, amelyek új, függőleges kialakítású felhasználói felületet és fókuszbeállítást kaptak, akik pedig streamelésre használják a mobilt, mostantól közvetlenül a telefon képernyőjén figyelhetik az élő chatet. A Sony Xperia 1 V továbbfejlesztett sztereó hangszórókkal lett felszerelve, amelyek az ígéret szerint nagyobb hangerővel és teltebb basszusokkal kényeztetik hallójáratainkat. A gyártó megrögzötten ragaszkodik a fülhallgató kimenethez, amely továbbra is a hardveres felszereltség részét képezi.

Az okostelefon energiaellátását egy 5000 mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, amelyet kábelesen legfeljebb 30 wattal lehet tölteni, de még így is mindössze fél óra alatt visszanyerhető a teljesen lemerült telep kapacitásának 50 százaléka. Az Xperia 1 V támogatja a szimpla és a fordított vezeték nélküli töltést is, a gyártó ígérete szerint az aksi kapacitásának minimum 80 százaléka három év folyamatos használat után is megmarad majd.

A készülék Android 13 operációs rendszerrel debütál, valószínűleg két nagyobb rendszerfrissítésnél többet nem kapunk ezúttal sem, de azért reménykedni lehet. Talán ez az egyetlen olyan aspektus, amin a Sonynak igazán változtatnia kellene.

Főleg ilyen árazás mellett! A Sony Xperia 1 V 1399 euróba (~520 ezer Ft) kerül majd az európai piacon, de nyilván a vételár régiónként eltérhet. A forgalmazás június végén kezdődik, a készüléket fekete, platinaezüst és khakizöld árnyalatokban lehet majd beszerezni.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid