Megjelent az Android 13

0

Bár a legutóbbi hírek alapján csak szeptemberre vártuk, már most megjelent az Android 13 kész verziója. Már tölthető is a támogatott Pixel telefonokra, hamarosan pedig egy rakat további készülék fog frissülni. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Az Android 12 tavaly csak október 19-én debütált, ehhez képest tehát az Android 13 kifejezetten korán érkezett. Egyelőre az alábbi készülékekre érhető el az új rendszer, de a lista rövidesen bővülni fog:

  • Pixel 4
  • Pixel 4a
  • Pixel 5
  • Pixel 5a
  • Pixel 6
  • Pixel 6 Pro
  • Pixel 6a

Maga a szoftver túl sok meglepetést nem tartogat, hiszen volt egy több hónapos bétatesztelési időszak, ezalatt nagyrészt már kiderültek az újítások, de röviden azért nézzük meg a fontosabbakat.

A kinézet alapvetően nem sokat változott, maradt az Android 12-vel bevezetett Material You dizájn, amelynek a lényege, hogy a beállított háttérképhez igazodnak a rendszer színei. Persze csiszoltak a működésén, például most már a külsős appok ikonjai sem lógnak ki a sorból, illetve vannak új lehetőségeink a színsémák kiválasztásában.

Apró, de érdekes újítás továbbá, hogy a zenelejátszó widget kinézete az éppen aktuális számhoz igazodik.

Hasznos lehetőség, hogy most már az appoknál külön-külön állítható a nyelv, illetve az is egy jelentős változás, hogy az egyes alkalmazások már nem küldhetnek automatikusan értesítéseket, csak miután engedélyt kaptak rá. Így jóval kevesebb lesz a kéretlen, zavaró jelzés.

Szintén az engedélyekhez kapcsolódik, hogy ezentúl nem kell az összes médiafájlhoz hozzáférést biztosítani egy alkalmazásnak, ha mondjuk meg akarunk osztani egy képest vagy egy videót, illetve a vágólapra másolt érzékeny adatok védelmére is odafigyelt a Google, ezért bizonyos idő elteltével törlődni fognak.

A hangzás terén is vannak újítások, az Android 13 ugyanis már támogatja a Bluetooth LE Audio és a Spatial Audio szabványokat. Ezeket egy megfelelő fülhallgatóval tudjuk majd kihasználni.

Ez persze még messze nem minden, rengeteg további újítást hozott az Android 13, sokat fejlesztettek például a nagy kijelzőkön való megjelenésen (tabletek, hajlítható eszközök).

Via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid