Megnézték, és valami nem stimmel a Huawei P30 Pro Hold-fotóival (frissítve)

0

A Huawei már a P30 Pro bemutatója előtt elhintette, hogy milyen elképesztő fotókat lehet majd lőni a mobillal a Holdról, ám most, hogy megjelent a készülék, alaposabban is megvizsgálták a funkciót. (A cikket frissítettük a Huawei hivatalos állásfoglalásával.)

Frissítés (2019. 04. 26.): A Huawei Technologies a cikk megjelenése után a következő állásfoglalást küldte el a részünkre:

A “Hold Mód” ugyanazon elv alapján működik, mint a többi mesterségesintelligencia-alapú fotós funkció, tehát egy adott kép részleteit ismeri fel és optimalizálja, így segítve a felhasználókat jobb képek elkészítésében. A funkció nem cseréli ki a képet, ehhez valószerűtlenül nagy tárhelyre lenne szükség, mivel az MI-mód több mint 1300 helyzetet és tárgyat képes felismerni. A “machine learning” segítségével a kamera azonosítja az adott helyzetet, és segít optimalizálni a fókuszt, valamint az exponálást, így javítva a formák, színek és megvilágítások részleteit. Ezt a funkciót könnyen ki- és be lehet kapcsolni fényképezés közben, továbbá “Hold Módban” való fényképezésre a készülék periszkópos lencséjének köszönhetően MI-mód nélkül is van lehetőség. A kérdéses, holdat ábrázoló fotók Huawei P30 Pro-val készültek.

Eredeti cikk:

Kezdjük talán azzal, hogy a P30 Pro 5x-ös optikai és 10x-es hibrid zoomja valóban brutális, bőven a konkurencia előtt jár a Huawei ezen a téren. A Hold-fotók esetében azonban más trükköt is bevet a gyártó egy friss kutatás szerint.

A Huawei nagyjából így írja le a funkció működését:

  • A felhasználó a Huawei P30 Pro készüléket a Hold felé tartja, és használja a zoom funkciót.
  • A P30 Pro a mesterséges intelligencia segítségével felismeri, hogy a felhasználó Holdat szeretne fotózni, és felajánlja a “Moon Mode” funkció használatát.
  • A felhasználó kiválasztja a “Moon Mode”-ot, és a kamerarendszer segít bizonyos algoritmusokkal, hogy tiszta fotó készüljön.

Hogy pontosan milyen algoritmusokról van szó, arról nem esik szó sem a sajtóanyagban, sem a felhasználói kézikönyvben. Éppen ezért egy kutató, név szerint Wang Yue, alaposabban is próbára tette a rendszer működését.

Ezt a képet még a P30 Pro bemutatója előtt osztották meg kedvcsinálóképpen

A tesztelés folyamatába nem mennénk bele részletesebben, de a lényege annyi, hogy P30 Pro Hold-fotói nem teljesen valódiak. A rendszer felismeri, hogy épp merre áll a Hold, és hogyan kellene kinéznie, és gyakorlatilag ez alapján javítja fel a mi fotónkat. Az algoritmus tehát nem kizárólag a kamera által látott képet használja, hanem hozzá is ad dolgokat, így nem teljes mértékben a zoom képességek miatt lesznek ennyire jók a Hold-fotók.

Maga a “Moon Mode” egyébként egész megbízható, nem lehet például egykönnyen átverni Hold alakú tárgyakkal, viszont ha hozzáadunk vagy eltüntetünk pár apróbb jellemzőt (foltok, kráterek), az algoritmus akkor is korrigálja a képet, mert tudja, hogy milyennek kellene lennie a Holdnak az adott szögből nézve.

A kutatásról az AndroidAuthority is beszámolt, és azt írják, hogy a módszer etikussága megkérdőjelezhető. A P30 Pro kamerája önmagában is rettentően jó lett, nem feltétlenül lenne szükség ilyesfajta trükközésre. Persze az is igaz, hogy aki nem tud erről, az szimplán csak örül annak, hogy mennyire jó lett egy-egy kép a Holdról, és a felhasználók többsége amúgy sem foglalkozik ennyire a technikai részletekkel. A teljes teszt egyébként itt található kínai nyelven, de ha Google Fordítóval angolra állítod, akkor egész jól érthető.

Forrás, Via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid