Nekimegy a Google-nek és az Androidnak az Európai Unió

5

Európában 10 emberből 9 használja a Google-t keresőként, és erőfölényét kihasználva a konkurencia szerint tisztességtelen magatartással él a keresőóriás. Miként azt a versenytársak az Európai Bizottság tudtára hozták, bizonyos termékek és szolgáltatások keresésénél a Google előnyben részesíti azokat a partnereket, akik kiemeltnek számítanak a megfizetett díjak tükrében. A tapasztalatok szerint egyre több hasonló kereséssel találkozni.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy nem a Google szinte kizárólagos monopóliumával van a probléma, hanem azzal, hogy a szabad verseny szabályaival ellenkezik annak magatartása akkor, amikor saját termékeit és szolgáltatásait részesíti előnyben a kereséseknél. Jellemzően ilyen az online repülőjegy, a szállásfoglalás, vagy az elektronikus kereskedelem területe. Az elfogadható és elismerhető, hogy a Google rendkívül népszerű, hiszen ennek érdekében sokat tett fejlesztéseivel, de a piaci erőfölény ilyen formán történő kihasználása az EB szerint már jogszabályellenes.

A Google alaptalannak érzi a vádakat, és ezt az álláspontot adatokkal is hajlandó alátámasztani. Véleménye szerint a keresőknek mindig több lehetőségük van a találatok közötti választásra.

Google Android

Mindemellett az Androiddal kapcsolatban is kétségek merültek fel. A szoftver ingyenes és nyílt forráskódú, de a mobilgyártók csak más Google-alkalmazásokkal együtt telepíthetik a Play Áruházat a készülékekre. Alkalmazásboltra márpedig szükség van, és így nem kerülhető ki a Google többi szolgáltatása sem (Gmail, Térkép stb.), ráadásul ezek sok esetben csak a készülék rootolásával távolíthatók el.

A Google ezt is cáfolja, és hangsúlyozza, hogy egyes készülékeken alapból vannak olyan applikációk is, amelyek nem a keresőóriás nevéhez köthetőek, ráadásul a felhasználók szabadon választhatnak a Google termékek közül is. Amennyiben az elkövetkező tíz hétben nem rendezi a cég az említett területeket, az EB saját kezébe veszi az ügyet, és akár rendkívül magas bírságot is kiszabhat a versenyszabályok megszegésének okán.

Forrás: Lakatos Köves Ügyvédi Iroda

Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid