A MediaTek volt a mobilos processzorok királya 2020-ban

0

Az kétségtelen, hogy a legerősebb androidos okostelefonokba szánt lapkakészleteket a Qualcomm gyártja, de messze nem ők voltak a legnagyobb chip beszállítók a tavalyi évben. A legtöbb mobilos processzort a felénk még mindig sok esetben lenézett MediaTek szállította le, az alábbiakban megpróbálunk utánajárni, hogy ez miként volt lehetséges.

A DigiTimes közelmúltban publikált jelentésében az áll, hogy a MediaTek volt 2020 legnagyobb okostelefonos processzor beszállítója. A vállalat gyors növekedésében közrejátszik, hogy remek 5G-s lapkákat kínálnak kedvező áron, illetve az is fontos tényező volt, hogy a Huawei eladási számai bezuhantak, és így előnybe kerültek más gyártók, akik így sokkal több MediaTek processzort rendeltek a korábbiaknál.

2020-ban a MediaTek összesen 351,8 millió lapkát szállított le a gyártóknak, ami hatalmas ugrást jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest, akkor összesen 238 millió lapkát értékesítettek. Ezzel a vállalat globális piaci részesedése 2020-ra elérte a 27,2 százalékot. Az Omdia piackutató cég szerint ez volt az első alkalom, hogy a MediaTek éves szinte is beelőzte a Qualcommot, és a világ vezető mobillapka beszállítója vált.

A tajvani félvezető-gyártó ügyfelei közül a legnagyobb a Xiaomi, amely 2020-ban 63,7 millió olyan okostelefont értékesített, amiben MediaTek lapkakészlet végezte a számításokat, pedig 2019-ben még csak 19,7 millió ilyen okostelefonon adtak túl. Az Oppo a második legtöbb rendelést leadó partner, tavaly ők összesen 55,3 millió MediaTek lapkával felvértezett telefont adtak el. A Realme számait is hozzáadva az Oppo összesen 83,2 millió ilyen mobilon adott túl. A klasszikus nagy nevek is egyre gyakrabban veszik igénybe a tajvaniak szolgálatait, példának okáért a Samsung szintén több megrendelést adott le náluk, és 2020-ban 43,3 millió MediaTek processzorral felvértezett készüléket értékesítettek.

A MediaTek térnyerésében a járvány is közrejátszott, mivel a potenciális vásárlók figyelme érthető okokból kifolyólag a drága zászlóshajók helyett sokkal inkább a megfizethető készülékek felé fordult, és ebben a szegmensben a gyártó képes volt kiváló alternatívákkal szolgálni a a Qualcomm megoldásaival szemben. Az idei év várhatóan ugyanúgy sikeres lesz a MediaTek számára, mivel a telefonos iparág jövője a fejlődő piacokon dől el, és ott még mindig hatalmas igény van megfizethető készülékekre.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid