Nem vicc: Beépített tűzoltóval szerelt mobilok jöhetnek

0

A tavalyi évben kerültek igazán reflektorfénybe a lángra kapó telefonok a Galaxy Note 7 miatt, de korábban is volt már sok hasonló eset, típustól és márkától függetlenül, tehát egy általános problémáról van szó. A lítiumos aksik veszélyesek lehetnek, ezt el kell fogadni, ám most kifejlesztettek egy olyan megoldást, ami csökkentheti az okozott károkat egy esetleges gyulladás esetén.

A Stanfordi Egyetem kutatói egy olyan lítiumos akkumulátort készítettek, ami beépített tűzoltási mechanizmussal rendelkezik. A legtöbbször az okozza a gyulladást, hogy a negatív és a pozitív elektródák között megsérül a szigetelés, ami rövidzárlatot és túlhevülést okoz.

Az új akkumulátor burkolatában egy trifenil-foszfát (TPP) nevű anyag található, ami gátolja a tűz kialakulását, továbbterjedését. Túlhevülés esetén a TPP kiolvad a burkolatból, és akár 0.4 másodperc alatt eloltja a tüzet.

A kutatók már régóta kísérleteznek a trifenil-foszfáttal, de ez normál esetben csökkenti az akkumulátor teljesítményét. Most viszont sikerült megoldani, hogy változatlan méret és kapacitás mellett is működjön a “beépített tűzoltó”.

Hogy pontosan mikor kerül tömeggyártás alá az újfajta akkumulátor, azt egyelőre nem tudni, de nem lepődnénk meg, ha a Samsung ott lenne az első vásárlók között. Egyébként a gyártó már hivatalosan is elárulta, hogy mi volt a baj a Note 7-ekkel, erről itt olvashatsz bővebben.

forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid