NEXFAN léghűsítő, “mini légkondi” teszt

0

A nagy nyári kánikula sokakat megvisel, és nincs mindenkinek lehetősége vagy anyagi kerete légkondi beszerelésére. Közülük a legtöbben valamilyen egyszerű ventilátor segítségével teszik elviselhetőbbé a meleget, vannak azonban egyéb megoldások is, mint például a NEXFAN léghűsítő, ami az ígéretek szerint hűti is a levegőt, nem csak fújja. Kipróbáltuk, hogy mit is tud ez a kompakt szerkezet!

Csomagolás, tartozékok

Mivel ez egy “Global verziós”, vagyis a nemzetközi piacokra szánt termék, így a dobozán angol nyelvű feliratokat találunk, kínai írásjelektől mentes a csomagolás.

Kinyitás után egyből a léghűsítő tárul elénk, amihez nem jár túl sok minden, mindössze egy micro USB kábelt kapunk a működtetéshez, valamint egy rövidebb és egy hosszabb használati útmutatót. Másra szerencsére nem is igazán lesz szükségünk.

Külső

Az egész szerkezet nagyjából egy 16 cm-es oldalakkal rendelkező kocka, vagyis meglehetősen kompakt, az anyaga pedig természetesen műanyag, de a minősége teljesen rendben van. Járt már nálunk hasonló elven működő, de “noname” léghűsítő, a NEXFAN funkcióit tekintve és kivitelben is komolyabb.

Fent találunk egy levehető fedelet, ami alatt a víztartály helyezkedik el, és itt van a két vezérlő gomb, valamint három jelző LED, amik a fújás erősségét mutatják. Az egyik gombbal a ventilátor kapcsolható ki és be, illetve az erőssége állítható 3 fokozatban, míg a másik a hangulatfényt, valamint a párásítást vezérli.

Hátra került egy micro USB port, ami az áramellátást szolgálja, illetve itt van a durván 12 cm átmérőjű ventilátor, valamint annak a védőrácsa, ahol a beszívás történik.

Elölről a lamellákat láthatjuk, itt állítható a kifújás magassága, illetve az egész rész fiókszerűen kihúzható. Az alján van egy vízgyűjtő tálca, és itt találjuk a mosható, cserélhető betétet, ami 10 függőlegesen elhelyezett szivacslapkát tartalmaz. Ezek szívják fel a vizet, és hűtik a keresztül áramló levegőt.

Használat, működés

A szerkezet egyik lényegi része természetesen a ventilátor, aminek az erőssége 3 fokozatban állítható. Gyengébb módban viszonylag halkan üzemel, simán lehet mellette filmezni vagy beszélgetni, ez hosszabb távon sem zavaró. Ha erősebbre állítjuk, akkor valamivel hangosabb lesz, ami nap közben még kibírható, de aludni például már nem nagyon lehet mellette. Rövid távon persze jól jöhet az erős fokozat is, ha már nagyon melegünk van.

A működtetés szinte bármivel megoldható USB porton keresztül, elég hozzá például egy mobiltöltő vagy egy powerbank. Egy 10.000 mAh-s külső aksiról egyébként 12 órát tud működni egyhuzamban a gyári adatok szerint.

Az egyik fontos extra a szivacslapkákból álló betét. Ezt be kell vizezni, és az ezen keresztül kifújt levegő elméletileg egy kicsit hűvösebb lesz. Amikor teljesen száraz, akkor érdemes a csap alatt vízzel átitatni, de egyébként a tálcából is felszívja a nedvességet, csak lassabban.

A gyakorlatban egy hasonló méretű, de hagyományos ventilátorral hasonlítottam össze, a különbség nem túl jelentős, de azért érezhető, talán 1-2 fokkal lehet hűvösebb a kiáramló levegő. Szerencsére itt még nem ér véget a lehetőségek sora.

Fent is van egy víztálca, az alján egy apró szerkezettel, ami porlasztja a vizet, és a ventilátor elé szórja. Nagyon minimális vízmennyiségről van szó, de ez is csökkenti kicsit a hőérzetet, és a szivacslapkáknak is biztosít némi extra nedvesítést. A párásító funkció természetesen külön kapcsolható, viszont lehetne erősebb is, hogy jobban lehessen érezni a hatását.

Azzal is érdemes próbálkozni, hogy hideg vízzel, esetleg jéggel töltjük meg a készüléket, így tovább fokozható a hűtés. Csodát ne várjunk, de mindent egybe véve azért lehet pár fokot nyerni egy normál ventilátorhoz képest. A hirdetésben írt 5 fokos hűtés viszont egy kicsit túlzás, esetleg akkor jöhet össze, ha lefagyasztjuk a vizes szivacsbetétet, és úgy tesszük be az eszközbe. Azt is fontos megjegyezni, hogy ez nem egy valódi légkondi, azok más elven működnek, ezért a szoba hőmérsékletét nem is igazán tudja érdemben csökkenteni. Akkor ér valamit, ha magadra irányítod, a kifújt hűs levegő elviselhetőbbé teszi a meleget.

Amit még mindenképpen érdemes kiemelni, hogy rendellenes csöpögést, vízfolyást nem tapasztaltam, de nyilván nem ajánlott túlzottan megdönteni, amikor víz van a tálcákban.

A harmadik “extra” a hangulatfény, amit szerintem akár ki is hagyhattak volna,  de biztos lesz, akinek tetszik majd. 7-féle színben tud világítani (+1 színváltó mód), illetve ki is kapcsolhatjuk ezt, ha nem tetszik. Nekem az egyetlen problémám az volt vele, hogy ugyanazzal az érintőgombbal kell kapcsolni, mint a páraszórást, és az utóbbi helyett többször a fényt sikerült átállítanom akaratlanul (jó ütemben kell duplán megérinteni, ezt nem mindig sikerült eltalálni).

Röviden a vezérlés

Bal gomb (pára/fény):

  • Szimpla érintés: színek léptetése (7 szín + színváltó + kikapcsolt mód)
  • Hosszú érintés: világítás kikapcsolása
  • Dupla érintés: pára szórás ki- és bekapcsolása

Jobb gomb (kapcsoló, erősség):

  • Szimpla érintés: bekapcsolás, ventilátor erősség állítás
  • Hosszú érintés: készülék teljes kikapcsolása

További extrák

Végül van két opcionális extra, amit a vásárláskor lehet kérni, ezek a nálunk járt alap modellben nem voltak benne:

  • UV fény: ez elvileg sterilizálja is az átáramló levegőt.
  • Légtisztító: valamiféle szűrő, ami tisztítja az átáramló levegőt.

Összegzés, ár

A NEXFAN léghűsítő nem egy forradalmi eszköz, vannak hasonló termékek a piacon, nálunk is járt már egy korábban, de az jóval gagyibb volt. Ez egész minőségi kivitelt kapott, és a működése is megbízható. A világot nem fogja megváltani, de egy normál ventilátorhoz képest azért egy kicsit jobban hűt. A vízpára fújás pedig egy elég jó extra, amit ilyen kis méretben ritkán látni.

Pozitívum, hogy szinte bármiről működtethető a micro USB port miatt, és nem folyik belőle össze-vissza a víz, mint némelyik olcsóbb típusból. Persze azért nem is lett tökéletes, kaphatott volna egy külön gombot a pára funkció, illetve ez lehetne erősebb is, és egy időzített kikapcsolási lehetőség még jól jött volna.

A NEXFAN léghűsítő nem egy vészesen drága kütyü, de azért egy hasonló méretű normál ventilátornak a többszörösébe kerül. Hozzánk a Geekmaxi európai raktárából érkezett, mindössze 3 munkanap alatt itt volt futárral, mindenféle extra vámolási macera nélkül. Az ára most 19,99 euró a DTPB4LYK kuponkód felhasználásával, így szállítással együtt olyan 10 ezer Ft lesz a végösszeg. Ez az alap verzió, az UV lámpás és a légszűrős drágább. További részletek és rendelés az alábbi linken:

 

A teszthez a terméket a Geekmaxi webáruház biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid