Nokia 5 teszt – Prémium középkategóriás gyári Androiddal

0

A Nokia jóvoltából kaptuk meg tesztelésre az egyik új készüléküket, a Nokia 5-öt, ami prémium külsővel és letisztult gyári Androiddal igyekszik betörni a piacra.

Csomagolás, tartozékok

Diszkrét csomagolásban érkezett a telefon, amit kibontva megtekinthetjük a készüléket és a tartozékokat. A Nokia 5 mellett kapunk egy töltőfejet, egy adatkábelt amely töltésre is alkalmas, egy fülhallgatót, SIM-tűt, és a szokásos leírásokat.

Külső

A telefont közelebbről szemügyre véve rögtön láthatjuk, hogy egész elegánsra sikerült, és nagyon szépen lekerekítették az éleket. Ez kifejezetten kellemes fogást biztosít, ennek ellenére van egy kis hiányérzetünk. A kávák, főleg fent és lent, egész nagynak tűnnek, ami mostanság már nem annyira trendi. Oldalt szerencsére meglehetősen vékony lett a keret, így könnyebb átfogni a keskeny, inkább hosszúkás házat.

A ház 149,7 x 72,5 x 8 mm-es, amibe egy 5.2 colos kijelző került, és összesen 160 grammot nyom. A telefon elejét Gorilla Glass 5 védi a sérülésektől, és alul van a Home gomb, amely enyhe süllyesztést kapott, és fizikailag nem benyomható. Ebbe került beépítésre az ujjlenyomat-olvasó is.

Az ujjlenyomat-olvasót egyébként meglehetősen gyorsan és pontosan működik. A Home gomb két oldalán kapacitív gombokat kapunk, melyek rendelkeznek háttérvilágítással. A sorrend sajnos nem változtatható meg, de hamar meg lehet szokni, ha esetleg valaki eddig máshogy használta.

Fent a szelfikamerát és a szokásos szenzorokat találjuk, de az automata fényerő beállításhoz szükséges szenzor kimaradt, és sajnos értesítési LED sincs.

Hátulról kifejezetten letisztult a készülék, mindössze az optika és az alatta található LED kapott egy kis szigetszerű kialakítást, ami alatt jól láthatóan helyezték el a Nokia márkajelzést. Megtalálható még fent egy másodlagos zajszűrő mikrofon is, ha valaki kíváncsi lenne, mi az a picike lyuk a házon. Az egybeöntött készülékház hivatalosan alumíniumból készült, de valószínűleg valamilyen ötvözetről van inkább szó.

Oldalról is fém kialakítást kapunk köszönhetően az unibody készülékháznak. Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb és a hangerő szabályozó gombok is. A bal oldalon semmi lényeges nincs, csak 2 tűvel nyitható rész, az egyik a microSD kártyának, a másik pedig a SIM kártyáknak (nano SIM), mert hogy ebből kettőt is fogad a Nokia 5.

Felül műanyag borítást kapott a telefon, így elkerülve a leárnyékolást. Ez világos szürke színű, kicsit eltér a ház színétől. Mindenesetre érdekes megoldás, hiszen a legtöbb gyártó ezt a részt is fémből csinálja, és mindössze néhány ponton vezeti ki csak az antennát. A jack csatlakozó fent kapott helyet, és jó hír a jelenléte, hiszen egyre több gyártó hagyja ezt el.

Alul a szokásos microUSB csatlakozó mellett a mikrofon nyílás, és egy monó hangszóró került beépítésre. A telefon tetejéhez hasonlóan, itt is műanyagból alakították ki a keretet.

Összességében elmondhatjuk, hogy a készülékház nagyon jól sikerült, és az összeszerelés minőségébe sem lehet belekötni. Kifejezetted kézbeillő fogása van, és ha picit nagyobb kijelző került volna bele, vagy a kávák lennének picit vékonyabbak, akkor közel hibátlan külsővel rendelkezne.

Kijelző

Egy korrekt IPS kijelző került a készülékbe, amely kifejezetten nagy, 600 nites fényerőre is képes. A színek nagyon szépek, a betekintési szögek pedig megfelelőek. Elég melegre kalibrálták a kijelzőt, mivel a fehér picit sárgásnak érződik, viszont ezzel is kíméli a szemet használat közben.

A méret mint már említettük 5.2 col, és ezen HD felbontást kapunk, mely 1280*720 pixelt jelent. Ez 282 PPI-t eredményez, ami még elfogadható a középkategóriában. Néhol észre lehet venni egy kis szőrösséget az írásokon, főleg ha közelről nézünk betűket. Ekkor lehet érezni, hogy elfért volna egy Full HD kijelző, de ezt valószínűleg a hardver miatt nem lépték meg.

Megjegyeznénk továbbá, hogy a rezgést nagyon eltalálták, írásnál is kifejezetten kellemes az enyhén tompa, rezgő visszajelzés.

Hardver

A hardverben érheti a legnagyobb kritika a Nokia telefonját, ami a 8 magos Snapdragon 430-as chipre épül. Ez egy alsó-középkategóriás hardver, és bár alapvetően gyors a rendszer, azért néha meg-megakad egy pillanatra. Ez lehet optimalizálási gond is, de jobb lett volna egy kicsit erősebb processzort választani, mondjuk egy Snapdragon 650-et, akár minimális ártöbblettel is.

Memóriából 2 GB-ot építettek be, mely véleményünk szerint szintén a mostani minimálisan elfogadható mennyiség. A 16 GB belső tárhely rendben van, ha pedig kevés lenne, akkor ott a bővítési lehetőség.

Szoftver

A Nokia 5 Android 7.1-gyel érkezik, amibe nem nyúlt bele a gyártó. Így teljesen gyári Google élményt kapunk, mindenféle fölösleges sallang nélkül.

A Material Design felület kifejezetten minimalista és letisztult. Egy alulról felhúzható alkalmazásmenüvel érkezik a rendszer, ahol minden programunk ikonja megtalálható, és függőlegesen lehet görgetni. Emellett persze ki is rakhatjuk a főképernyőre a kedvenc appjaink indító ikonját, melyek maximum 5×5 ponton helyezkedhetnek el, ezen kívül mappákat is létrehozhatunk.

Sok embernek előnyt jelent, hogy a gyári érintetlen Android fut a készüléken, viszont így talán hiányzik némi egyediség. Persze el is lehet rontani egy rendszert, ha a gyártó nagyon hozzányúl, úgyhogy jól van ez így, főleg mivel jelen esetben nem csúcskészülékről beszélünk.

A lenyíló menüben semmi különleges nincs, itt is alap Android menüt kapunk, a szokásos gyorskapcsolókkal és fényerő csúszkával. Automatikus fényerő váltásra nincs lehetőség, ezt a kimaradt érzékelő számlájára írjuk.

Használat közben a telefon egész gyors, általában megfelelő felhasználói élményt nyújt, de azért néha tapasztalható némi megakadás használat közben. Érdemes nem túl sok mindent megnyitni egyszerre, persze aki ilyen készüléket vesz, az bizonyára nem is akar majd 6-8 programot futtatni folyamatosan. A böngészésre az alap Chrome-ot használva megfelelőnek találtuk a teljesítményt, igaz egy kicsit lehetne gyorsabb néha a betöltés, és 1-2 megakadást is lehet tapasztalni, amire megoldást adhatott volna egy kicsit erősebb processzor.

Kamera

Hátul egy 13 megapixeles, f/2.0-s optikát kapunk, PDAF autofókusszal és kéttónusú LED villanóval. Előre pedig egy 8 megapixeles szenzor került, mely szintén rendelkezik autofókusszal.

A kamera szoftver eléggé puritán, de ezzel abszolút nincs gond, mivel meglepően jó képeket csinál. Ezt mondjuk el is vártuk, hiszen a Nokia erre mindig is odafigyelt. Az előképeken láthatjuk a HDR, vaku, időzítés funkciókat, és a kameraváltást is.

Ilyen fotókat készít a Nokia 5:

A képek át lettek méretezve, az eredeti fotókat itt találod.

A képeket vizsgálva elégedettek lehetünk, hiszen tényleg korrekt fotókat csinál a készülék, és ebben az ársávban kifejezetten az élmezőnybe tartozik. Egyedül az optikai képstabilizátor hiányzik kicsit, ugyanis emiatt az átlagnál több lehet a homályos kép, ha kicsit is bemozdulunk a készítés pillanatában. A képek színei rendben vannak, és az élesség is remek.

Videót egyébként Full HD felbontásban tudunk rögzíteni. Ebben már nem jeleskedik annyira a készülék, ezt azonban nem tudjuk felróni neki. Nem igazán erre találták ki, ráadásul ahogy említettük, nincs benne optikai képstabilizátor.

Üzemidő

A Nokia egy 3000 mAh-s akkumulátort választott, ami még belefért a relatív vékony készülékházba, és egész jó üzemidőt biztosít. Videólejátszásból kb. 12-13 óra után adja meg magát a készülék, míg átlagos használat mellett 2 napos üzemidőre számíthatunk. A mobil rendelkezik a Quick Charge 2.0-s gyorstöltési szabvánnyal, viszont a gyári töltő sajnos nem támogatja ezt, egy hagyományos, 5V/2A-es fejet kapunk.

Összegzés

Egy kicsit vegyes érzéseink vannak. Sok pozitívumot tudunk felhozni, ilyen a nagyon minőségi készülékház, a kellemes fogás, a jó kamera, a gyári Android szoftver, és még sorolhatnánk. Ellenben van pár apróság is, ami kicsit elrontja az összképet. Egy enyhén erősebb hardver, és több memória jó lett volna. A hivatalos fogyasztói ár 69.990 Ft, és bizony ilyen áron már akad jó pár komoly alternatíva.

Véleményünk szerint azoknak a felhasználóknak lehet jó választás, akiknek fontos prémium kivitel, a letisztult gyári Androidot részesítik előnyben, és alkalomadtán azért fotózni is szeretnének a mobillal.

Az árát tekintve lehetne olcsóbb, de ha valaki ilyet szeretne vásárolni, biztosan ki tudja fogni akcióban 60 ezer forint körül, és akkor egy fokkal jobb vételnek tűnik.

Hogy tetszik a Nokia új középkategóriás mobilja?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid