Növekedésnek indult a Sony telefonos kameraszenzor-üzletága

0

2022-ben az okostelefonok piaca komoly visszaesést tapasztalhatott, ami természetesen hatással volt az alkatrész-beszállítókra, köztük a képérzékelők előállításáért felelős vállalatokra is. Ugyanakkor voltak olyan cégek is, amiknek nem lehetett oka a panaszra, ilyen például a Sony, amelynek éves szinten nőttek a bevételei.

A növekedés hátterében elsősorban az új Apple iPhone 14 Pro modellek és azok frissített kameraszenzorai állnak, ezek gyártásáért ugyanis a Sony felel. Ha esetleg lemaradtál volna róla, a két új Pro modell 48 megapixeles elsődleges szenzorral lett felszerelve, ezek mellé új, 12 megapixeles, ultraszéles látószögű modulok társultak be, ráadásul mind a négy új iPhone frissített szelfikamerát kapott. Az összes szenzor a Sony műhelyéből került ki, mivel az Apple kizárólag tőlük vásárol képrögzítő egységeket.

Mindent összevetve, a Sony darabonként 6 dollárral többet, összesen nagyjából 300 millió dollárt keresett 2022 második felében a kameraszenzor biznisznek köszönhetően. Így aztán a japán gyártó az év teljes iparági bevételének nagyjából 54 százalékát kaparintotta meg, ami 5 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.

Igazából a Samsung LSI, vagyis a dél-koreai gyártó telefonos kamerákat előállító részlege is kitett magáért, habár a bevételi részesedése 1 százalékponttal csökkent, 29 százalékra. A gyártó elsősorban a nagyfelbontású, kis pixelméretű – 0,7 µm alatti képpontokkal dolgozó – szenzorok gyártásából profitált.

Népszerűnek bizonyultak a megfizethető áron értékesített 50 megapixeles szenzorok, amelyekből a Samsung tavaly a becslések szerint nagyjából 200 millió darabot szállított le. Ezek a modulok az alsóbb kategóriás okostelefonok elsődleges kameráiba, valamint a prémium készülékek előlapi képrögzítőibe kerültek. A Samsung továbbra is dominál a 100 megapixelnél nagyobb felbontású szenzorok szegmensében, az első ilyen képességekkel rendelkező érzékelő piacra dobása óta nagyjából 150 millió darabot szállítottak le.

Tavaly egyébként az okostelefonok képérzékelőinek piaca megközelítőleg 6 százalékkal zsugorodott 2021-hez viszonyítva, de a teljes bevétel továbbra is 13 milliárd dollár feletti. Ennek legnagyobb részét, 83 százalékát a Sony és a Samsung szerezte meg.

Forrás: Counterpoint

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid