Projektorral szereli a Lenovo legújabb táblagépét

1

Pár évvel ezelőtt a Samsung kísérletet tett arra, hogy egyesíti egy hordozható projektor, és egy androidos okostelefon adta előnyöket és lehetőségeket, melynek végeredménye egy különleges és mindenképpen sokoldalú telefon lett: a Samsung Beam. S noha az elgondolás valóban jónak tűnt, az eszköz különböző okok miatt valamiért mégsem tudott a siker és népszerűség útjára lépni. A Lenovo azonban úgy döntött, mindezek ellenére megpróbálja a lehetetlent, s jövendőbeli táblagépét, a Yoga Tablet 2 Pro-t hordozható mobilos projektorral fogja szerelni – kérdés, hogy mennyire tudja majd beváltani hozzá fűzött reményeket. 

lenovo-logo

Projektorral szerelni egy hordozható eszközt szerintem kiváló ötlet. Akik sokat járnak konferenciákra, előadásokra, nyilvánvalóan tudják, hogy jelenleg egy adott tartalom megosztásának legkényelmesebb és legegyszerűbb módja az, ha valós időben ki tudjuk azt vetíteni valahova. A probléma az, hogy a nagy, felszerelhető projektorok méretükből adódóan nehezen hordozhatók, és legtöbbjük csak vezetékkel, asztali PC-khez vagy laptopokhoz csatlakoztatható.

A legfrissebb adatok szerint azonban 2014-ben ugyanannyi táblagép talált gazdára, mint notebook – ami előrevetít egy olyan jövőképet, ahol a hordozható, érintéssel kezelhető tabletek és okostelefonok szépen lassan átveszik az uralmat a laptopok felett (már jelenleg is egy-két erősebb tábla tudja hozni egy átlagos hardveres felszereltségű laptop teljesítményét). Adott tehát a dolog, hogy a projektoroknak is alkalmasaknak kell lenniük arra a jövőben, hogy efféle okoseszközöket tudjunk hozzájuk kapcsolni – vagy mi lenne, ha már eleve tartalmaznák azt?

Amikor a Samsung ezzel az elgondolással kísérletezett, és megalkotta a Samsung Beam-et, jó pár dolgot nem vett számításba. Eleve a telefon már-már kényelmetlenül vastag lett miatta, a beépített mini-optika fényereje nem volt elég erős, és körülbelül másfél méteres távolság után szemcséssé vált a kép – vélhetően ezért is nem lett belőle sikertermék.

Azóta viszont eltelt pár év, a technika fejlődött, és a Lenovo úgy gondolta, hogy egy ilyen eszköznek még mindig bőven lehet létjogosultsága, és valljuk be, igaza is van. Egy “kettő az egyben” készülék mindig rejt magában potenciált, ám sikeres csak akkor lehet, ha mindkét része hozza azt a szintet, amit a nagyközönség elvár tőle, és egyik modul sem a másik rovására kerül beépítésre.

Samsung Beam - az első fecskék egyike

Samsung Beam – az első fecskék egyike

Táblagép lévén a Yoga Tablet 2 Pro talán még jobban indokolni tudja egy projektorlencse beépítését, hiszen prezentációk, táblázatok és hasonlók sokkal kényelmesebben készíthetőek el és mutathatók be egy táblán, mint egy jóval kisebb kijelzővel rendelkező okostelefonon. A puszta specifikációs listát elnézve bizakodva várhatjuk az új üdvöskét, hiszen egy 13.3 colos, quad HD kijelző fogja ellátni a táblagép ki- és bemeneti perifériáját, a számítási feladatokat pedig egy négymagos Intel Atom SoC fogja végezni. RAM-ból 2 gigabájt kerül a táblagépbe, míg háttértárból egy 32 GB-os modul, amit microSD-vel tovább lehet bővíteni.

lenovo-tablet-yoga-tablet-2-pro-13-inch

A nagy durranás azonban a YT2P vastagabb felén keresendő – ide fog kerülni ugyanis az a pico projektor, ami valós időben tudja megjeleníteni azt, ami éppen a képernyőn van. A Lenovo állítása szerint ez az optika 16:9-es képarányban 50 inches képet tud produkálni (nyilván éleset), egyéb információt azonban egyelőre még nem közöltek.

A Lenovo új táblája Android 4.4-es rendszerrel érkezik, és nagyjából 500 dolláros áron lesz kapható.

Forrás: Mashable

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Zola

Biomérnök hallgató, klasszik egyetemista Szegedről. Egészségesen elfogult Android-fan, 2010 óta a szakmában. [Jelenleg használt modell: Sony Xperia Z2]

NapiDroid