A Qualcomm bejelentette a viselhető eszközökbe szánt Snapdragon W5 Gen 1 chipeket

0

A múlt héten publikált kedvcsinálók után végre hivatalosan is leleplezték a Qualcomm legújabb, viselhető eszközökbe szánt lapkakészleteit. Két újdonságról van szó, amelyek a Snapdragon W5 Gen 1 és a W5+ Gen 1 neveket viselik, és a Wear 4100+ platformot hivatottak felváltani. Mindkét chipset 4 nanométeres gyártási eljárással készül, és komoly előrelépést jelentenek a Qualcomm okosórákkal kapcsolatos portfóliójának szempontjából.

A gyártó ígérete szerint a most leleplezett újdonságok akár 2x-es teljesítményt képesek nyújtani feleakkora energiafogyasztás mellett az előző generációhoz képest. Alapesetben a W5+ képes lesz akár 50 százalékkal hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosítani, ráadásul úgy, hogy méretét tekintve 30 százalékkal kevesebb helyet foglal az elődökhöz mérten. A Qualcomm az elmúlt negyedév során szoros partneri kapcsolatot ápolt a Google-lel, annak érdekében, hogy a Wear OS operációs rendszert az új platformra tudják optimalizálni.

A két új lapkakészlet között az jelenti a fő különbséget, hogy az alap variáns nem kapta meg az AON elnevezésű segédprocesszort. A Snapdragon W5 Gen 1 olyan viselhető eszközökbe kerül majd, amelyek nem igénylik az extra energiatakarékossági képességeket, ezek közé tartoznak azok, amelyeket a kínai piacra, gyerekeknek, időseknek, illetve az egészségügyi és a vállalati szegmensek számára gyártanak majd.

A W5+ Gen 1 négy darab Cortex-A53 magból és egy energiatakarékos Cortex M55 magból áll, utóbbi 250 MHz-en duruzsol. A grafikus gyorsításról az 1 GHz-es A702 GPU modul gondoskodik, az chip mellé párosított operatív memória pedig ezúttal 2133 MHz-es LPDDR4 is lehet. A konstrukció részét képezi továbbá egy vadonatúj, U55-ös gépi tanulásra kiélezett modul is.

A Snapdragon W5+ Gen 1 társprocesszora képes több feladatot is elvégezni a háttérben, miközben jóval kevesebb energiát fogyaszt. Az érzékelőket az AON modul kezeli, a 22 nanométeres egység képes besegíteni a beszédfeldolgozás, a hanglejátszás, illetve az értesítések kijelzésének feladatában is. Ezek mellett a segédchip lehetővé teszi az alacsony fogyasztású Bluetooth 5.3, Wi-Fi és GNSS használatát, illetve lehetővé teszi a mélyalvás és a hibernálás energiamódok alkalmazását viselhető eszközökön. Frissül az LTE modem is, amelynek képességei egy alacsony fogyasztású üzemmóddal gazdagodnak.

A Qualcomm referencia órákat is készíteni fog, ezek megalkotásában a Compel és a Pegatron fogja segíteni a lapkagyártót, a készülékek belsejében a Snapdragon W5+ Gen 1 chipset teljesít majd szolgálatot. Ezeket nem kifejezetten a vásárlóknak szánják, hanem az OEM partnereknek, akik így gyorsabban haladhatnak majd a termékeik fejlesztésével. Elsőként a Mobvoi és az Oppo fogják alkalmazni az új processzorokat, de a Qualcomm állítása szerint jelenleg 25 okosóra áll fejlesztés alatt a friss hardverekkel. Az Oppo várhatóan augusztusban jelenti majd be az Oppo Watch-ot, amiben már az új platformok valamelyike teljesíthet szolgálatot.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid