Saját operációs rendszeren dolgozik a Huawei

1

A kínai gyártó egyfajta óvintézkedésként tekint a projektre, ha a későbbiekben csorbulna az Android szabadon felhasználhatósága.

A világ telefongyártóinak 99%-a manapság Android alapú szoftvert használ és ezáltal a Google politikájától nagy mértékben függ. Az operációs rendszer köztudottan legnagyobb előnye a szabadon felhasználhatósága, azonban sehol sincs kőbe vésve, hogy ez így is marad. Mi lesz akkor, ha a Google 3 év múlva úgy dönt, hogy az Androidot ezentúl csak több százmillió dolláros licencszerződés vagy hatalmas részesedés fejében használhatják majd a gyártók? Természetesen erre kicsi az esély, hiszen a Google-nek sem áll érdekében ezt tenni, de nem véletlen, hogy a Cyanogen csapata már évek óta azért küzd, hogy az Androidot valahogy függetlenítsék a Google-től (és így az Alphabettől is).

alphabet-google

A Huawei viszont másképp oldaná meg a dolgot: egy saját operációs rendszerrel. Ez egy rendkívül erőforrás-igényes és költséges projekt, nem véletlen, hogy csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak. A Samsung Tizen nevű megoldása például ugyanezt a célt szolgálja. A Huawei egyelőre még névtelen operációs rendszere azonban nem ma fog megjelenni. A projekten elvileg Skandináviában dolgoznak, méghozzá volt Nokia fejlesztők. Mondjuk lehet, hogy ez egy rossz ómen, hisz ismerjük a Nokiás arcok jövőbiztos operációs rendszerről alkotott képét (khm, khm Symbian khm)

A Huawei készülékein jelenleg az EMUI nevű Android skin fut

A Huawei készülékein jelenleg az EMUI nevű Android változat fut

Mindenesetre érdekes látni, hogy nem csak a Samsung az egyetlen olyan megavállalat a világon, ami a későbbiekben könnyen eltudná képzelni a jövőjét a robotos rendszer nélkül. Közeleg a posztandroid éra?

GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu egyik legújabb és legfiatalabb szerkesztője.

NapiDroid