Ezeket tudja a Samsung Galaxy S21 Ultra vadonatúj 108 MP-es kamerája

0

A Samsung Galaxy S21 Ultra 5G hátoldalán debütált a gyártó legújabb 108 megapixeles képrögzítő egysége, az ISOCELL HM3. Az új érzékelő rengeteg mindenben jelent előrelépést a HM1-hez viszonyítva, ami a Galaxy S20 Ultra és Note 20 Ultra hátlapját ékesíti. Ezeket a változtatásokat, fejlesztéseket részletezte a Samsung legújabb publikációjában.

A változtatások között továbbfejlesztett HDR, valamint megnövelt kedvezőtlen fényviszonyok közötti autófókusz teljesítmény is szerepel. A Smart ISO Pro egy HDR technológia, amely képes egyszerre rögzíteni egy magas és egy alacsony ISO értékű felvételt. Mivel mindkettőt egyszerre rögzítik így elkerülhető a mozgó tárgyak “szellemképesedése”, ami általában problémát jelent a szekvenciális HDR tartalmak rögzítésekor. A két egyszerre rögzített felvétel a végén egy 12 bites képpé áll össze. Ez 12 bitet jelent csatornánként, ami azt jelenti, hogy a végeredményként keletkező RAW formátumú kép 64-szer több színinformációt tartalmaz, mint egy 10 bites fotó.

Az 1/1,33 hüvelykes szenzor pixelei egy 12000×9000-es rácsban rendeződnek. A Nonapixel Bayer eljárásnak köszönhetően lehetővé válik a 9 az 1-ben pixelösszevonás, így az effektív pixelméret 2,4 µm lesz, a felbontás pedig 12 megapixel. Az ISOCELL HM3 esetében igénybe vehető egy “Low Noise”, vagyis alacsony zaj technológia, amelyet alkalmazva 50 százalékkal lehet magasabb a fényérzékenység, ami gyengébb fényviszonyok között jöhet igazán jól.

Persze arra is lehetőségünk van, hogy a továbbfejlesztett algoritmusnak köszönhetően valós, 108 megapixeles fotók szülessenek. A Super PD Plus technológia mikrolencséket ad az érzékelő által az autofókuszhoz használt fázisérzékelő komponensekhez. Ezeknek köszönhetően 50 százalékkal javul a szenzorösszetevők mérési pontossága, így sötétben is lehetővé válik a mozgó objektumok pontos követése.

Ami a videózási képességeket illeti, az új ISOCELL HM3 maximum 8K felbontásban képes rögzíteni a mozgóképet, 30 képkockával másodpercenként. Amennyiben 4K felbontású videókat szeretnénk felvenni, azt legfeljebb 120 képkockával lehet, Full HD felvételeknél ugyanez az érték 240 fps. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy jelenleg a Samsung Galaxy S21 Ultra esetében a maximális képkockaszám mindössze 24/másodperc a legnagyobb felbontás mellett. Ezt ellensúlyozza, hogy most már használhatjuk az S Pen-t is videószerkesztés közben, amelynek köszönhetően még precízebben tudjuk majd manipulálni a rögzített felvételeket, akár képkockáról képkockára.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid