Hivatalos a Samsung Galaxy S8 és S8+

8

Végre hivatalosan is bemutatták a Samsung Galaxy S8 modelleket. A várakozásoknak megfelelően két készülék érkezett, az S8 és az S8+, nézzük mit kell tudni róluk!

Az új széria egyik fő újítása a dizájnja. A Samsung célja az volt, hogy minél nagyobb kijelzőt tudjanak a Galaxy S8 modellekbe szerelni, mégpedig úgy, hogy közben a teljes méret ne változzon sokat. Ennek érdekében száműzték az előlapról a fizikai Home gombot, és még a Samsung logót is, így végeredményében rendkívül vékony lett a megjelenítő körüli káva.

A Galaxy S8 egy 5.8 colos kijelzővel bír, a Galaxy S8+ pedig 6.2 colos lett. Mindkét mobilnál egy két oldalt hajlított, Super AMOLED panelt kapunk HDR támogatással, aminek a sarkait lekerekítették ergonómiai okokból. A képarány megnyúlt, 18.5:9-es lett a megjelenítő, és így a felbontás is 2960×1440 pixelre (QHD+) nőtt. A megújult kijelzőt egyébként Infinity Display-nek nevezi a Samsung, ami arra utal, hogy egy szinte végtelennek tűnő felületet kapunk az előlapon gombok és éles sarkak nélkül.

A készülékek kerete továbbra is fémből van, az előlapot és a hátlapot pedig egyaránt Gorilla Glass 5 borítja, ami hatékonyan ellenáll a karcoknak. Érdekesség, hogy oldalról szimmetrikusak lettek a mobilok, azaz megegyezik a két üveg hajlításának mértéke, akárcsak a Note 7 esetében.

Az 5.8 colos modell 148.9 x 68.1 x 8.0 mm-es méretekkel és 155 grammos tömeggel rendelkezik, a 6.2 colos S8+ pedig 159.5 x 73.4 x 8.1 mm-es lett és 173 grammot nyom mérlegre helyezve. Jó hír, hogy megmaradt a por- és vízállóság, az elődökhöz hasonlóan ezúttal is IP68-as tanúsítványt kapunk.

Az ujjlenyomat-olvasó a készülék hátuljára került, a kamera mellé, de ezt úgyis kevesebben fogják használni, hiszen a Galaxy S8-at íriszszkennerrel és arcfelismerővel is felszerelték, azaz számos lehetőségünk van a feloldásra. A vezérlőgombok pedig a képernyő alján kaptak helyet, középen egy nyomásérzékeny Home gombbal.

Az új Galaxy S8 modelleket a korábbi híreknek megfelelően az Exynos 8895, illetve a Snapdragon 835 hajtja régiótól függően. Mindkét chipsetet a Samsung gyártja 10 nm-es csíkszélességgel, és nem csak erősebbek, de energiatakarékosabbak is az elődjeiknél.

Sajnos “csak” 4 GB RAM került mindkét Galaxy S8 variánsba, de igazából ez is bőven elég mindenre, valószínűleg nem adna semmilyen érezhető előnyt a 6 GB RAM. A belső tárhely 64 GB-os, és UFS 2.1 technológiára épül, azaz rendkívül gyors írást és olvasást tesz lehetővé, ráadásul a microSD kártyás bővítés lehetősége is adott.

Fontos kiemelni, hogy a Galaxy S8 már támogatja az Bluetooth 5.0 szabványt, ami akár 4-szeres hatótávot és 2-szeres adatátviteli sebességet jelent. Emellett a mobil az új Galileo műholdakkal is elbír, ami sokkal pontosabb és gyorsabb helymeghatározást tesz lehetővé.

A hátlapon továbbra is egy 12 megapixeles, f/1.7-es kameraszenzor dolgozik Dual Pixel autofókusszal és optikai képstabilizátorral, azaz itt nincs túl nagy változás, a képfeldolgozás módját azonban továbbfejlesztette a Samsung, azaz szoftveresen egy kicsit csiszoltak rajta. Az előlapi kamera többet fejlődött, hiszen 8 megapixelre nőtt a felbontás, és autofókusszal is felszerelték. A rekesznyílás egyébként itt is f/1.7, azaz kevés fénynél is nagyon jó fotókat készíthetünk.

Az új csúcsmodellek egyik legnagyobb újítása a mesterséges intelligenciával működő Bixby hangasszisztens, ami egy dedikált gombot is kapott a készülék oldalán. Ez sokkal okosabb, mint a korábbi megoldások, hiszen nem csak előre beépített utasításokat ismer, hanem azt is figyeli, hogy éppen mit csinálunk, és ennek megfelelően cselekszik. Rengeteg mindenre lesz használható, de sajnos magyarul valószínűleg nem lesz elérhető egy jó ideig.

A Galaxy S8 egy 3000 mAh-s aksit kapott, a Galaxy S8+ telepe pedig 3500 mAh-s, ami papíron nem jelent előrelépést. Jó hír viszont, hogy USB-C port került a mobilok aljára, és természetesen gyorstöltést, illetve vezeték nélküli töltést is kapunk. A 3.5 mm-es jack csatlakozó is maradt, úgyhogy meg lehet nyugodni.

Az új csúcsmodellek akár asztali számítógépként is használhatók lesznek a DeX dokkolónak köszönhetően. Ebbe csak belehelyezzük a készüléket, csatlakoztatunk hozzá monitort, billentyűzetet, illetve egeret, és kész is vagyunk. Ilyenkor egy speciális szoftveres felület jelenik meg a monitoron ablakos alkalmazásfuttatással és egyéb hasznos funkciókkal, azaz szinte teljes asztali élményt kapunk. A DeX ára 34.990 Ft lesz Magyarországon.

A Samsung Galaxy S8 modellek már ma estétől előrendelhetők, az S8-ért 274.990 Ft-ot, az S8+-ért pedig 299.990 Ft-ot fognak kérni Magyarországon. A hazai megjelenés dátuma április 28., az előrendelések kiszállítását viszont már április 20-án megkezdi a Samsung. Hazánkban egyelőre 3 szín lesz elérhető: éjfekete, levendula és jeges szürke. Egyébként minden S8-hoz egy komoly AKG fülhallgató jár durván 30 ezer Ft értékben, ami egyáltalán nem hangzik rosszul, bár ilyen árnál ez talán el is várható.

Neked hogy tetszenek az új csúcsmodellek?

forrás: Samsung

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid