A Samsung négy vadonatúj ISOCELL szenzort jelentett be

0

A Samsung négy új okostelefonokba szánt ISOCELL képrögzítő egységgel rukkolt elő, amelyek támogatják az ISOCELL Plus és a Smart ISO technológiákat. A szenzorok többféle felbontással, többféle árkategóriában futó mobilhoz lettek tervezve, az alábbiakban röviden bemutatjuk őket.

Az érzékelők között a legnagyobb felbontással egy 108 MP-es modul rendelkezik, ami az ISOCELL HM2 nevet kapta a keresztségben, aztán ott van egy 64 MP-es ISOCELL GW3 modul, amelyet egy 48 MP-es ISOCELL GM5 nevű egység követ, és végül, de cseppet sem utolsósorban kapjuk a 32 MP-es ISOCELL JD1-et. A Samsung csökkentett az érzékelők méretén, kisebb pixeleket alkalmazott esetükben, az eddigi 0,8 mikrométeres képpontokat 0,7 mikrométeresre cserélte. Az előző generációhoz képest így elértek egy átlagosan 15 százalékos méretcsökkenést, ráadásul az új érzékelők immáron 10 százalékkal vékonyabbak is.

A csökkentett pixelméret persze azt is magával vonja, hogy az érzékelők nem tudnak annyi fényt magukba gyűjteni, mint a nagyobb társaik, ezt orvosolandó alkotta meg a Samsung az ISOCELL 2.0 technológiát, ami jó képminőséget igyekszik biztosítani kedvezőtlen fényviszonyok között, a kisebb pixelek ellenére. Az új eljárás 12 százalékkal növeli a különálló képpontok fényérzékenységét, legalábbis a Samsung állítása szerint.

Az ISOCELL HM2 immáron a harmadik 108 MP-es szenzor a Samsung jóvoltából, a HMX es a HM1 nyomdokain haladva. Az új érzékelő 15 százalékkal kisebb, mint elődei, a 64 MP-es GW3 modul pedig elsősorban a divatos, mainstream készülékekhez lett fejlesztve, és a kisebb méretnek köszönhetően majdnem akkora, mint az előző generáció 48 MP-es konstrukciója.

A GM5 48 MP-es fotókat készít, és elsősorban telefotó vagy ultraszéles látószögű kamerákban hivatott szolgálni, míg a JD1 jelenleg az ipar legkisebb 32 MP-es egysége, hiszen alig 1/3,14 hüvelykes a nagysága. Ideális előlapi kamera lehet belőle olyan telefonok esetében, amelyeknél fontos a vékony kijelző körüli keret, jó szolgálatot tehet szenzorszigetekben, kivágásokban, vagy akár pop-up mechanizmus révén működő megoldások belsejében is.

Az összes új szenzor támogatja a pixelösszevonást, a 108 MP-es egység esetében 3×3 képpont tud egyként funkcionálni, így az effektív pixelméret kilencszeresére nő, míg a felbontás 12 MP-re csökken. A többi újdonság esetében 2×2-es a képpontok összevonása, vagyis négyszeres lesz a pixelméret.

A Samsung már megkezdte a HM2, GW3 és JD1 modulok tömeggyártását, míg a GM5-ből nemrég küldték ki az első mintákat a partnerek számára. Egyelőre nem tudni, mikor és milyen telefonokban találkozunk ezekkel a szenzorokkal, de ha már gyártják őket, vélhetően nem sokat kell várni ezekre az újdonságokra.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid