A Samsung részletesen is bemutatta a 200 megapixeles ISOCELL HP1 szenzor működését és képességeit

0

Az okostelefonos fényképezésnek minden bizonnyal megvannak a maga határai, de hogy ezek pontosan merre és hol húzódnak, nem tudni, főleg ha azokat állandóan feszegetik olyan innovációkkal, mint a Samsung 200 megapixeles ISOCELL HP1 érzékelője. A szenzor még nem került bele egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonba sem, ám a Samsung most egy rövid videóban, illetve egy mellékelt ismertetőben igyekszik bemutatni a modul képességeit. 

A HP1 egyik fontos vonása, hogy képes a mély tanuláson (deep learning) alapuló újramozaikoló algoritmusnak köszönhetően több érzékelő szerepét is betölteni egy időben. Tudja a 2 x 2 összevonást, ami 50 megapixeles felbontást eredményez 1,28 mikrométeres effektív pixelekkel. Amennyiben ez az üzemmód aktív, a modul 8K videókat tud 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzíteni, mégpedig a látómező lehető legkisebb csökkenésével.

Egy másik opciót a szenzor elképesztő felbontása tesz lehetővé, a 4 x 4 összevonásról beszélünk, amelynek alkalmazása során tizenhat érzékelő képpontból lesz egy. A képek felbontása ilyenkor 12,5 megapixel, 2,56 mikrométeres effektív pixelekkel, amelyek nagyobbak, mint amit a legtöbb piacon lévő modul biztosítani képes. A kiváló fénygyűjtő képességet olyan intelligens megoldások fokozzák, mint a Smart-ISO Pro, a szakaszos HDR és hasonlók.

Az ISOCELL HP1 támogatja a multisampling-et, amely minden egyes képpontot többször is leolvas, és az így gyűjtött értékeket átlagolja. A szakaszos HDR képes rövid, közepes és hosszú expozíciók rögzítésére, így növelve a dinamikatartományt 100 dB-re. Az intelligens ISO úgy működik, hogy egy alacsony és egy magas ISO-értékű felvételt egyesít, a Smart-ISO Pro pedig ezt a funkciót kiterjeszti videók rögzítésére, így kevesebb lesz a mozgás közben keletkező hibák száma.

Hogy az autofókusz gyors és precíz legyen, a Samsung Double Super PD fázisdetekciót alkalmazott, ami dupla annyi fókuszpixelt állít hadrendbe. A fókuszpixelek tetején mikrolencsék vannak, ez különbözteti meg őket a többi képponttól. A Double Super PD és a Dual Pixel autofókuszt még véletlenül se keverjük össze, utóbbi esetében ugyanis minden pixel egyben fókuszpixel is.

Egyelőre nem történt hivatalos bejelentés azt illetően, hogy milyen okostelefon esetében alkalmazzák majd elsőként az ISOCELL HP1 modult, de természetesen mint mindig, most is akadnak szóbeszédek szép számmal. Állítólag az első ilyen mobil a Xiaomi terméke lesz, nekik már amúgy is kiváló tapasztalataik vannak a dél-koreai gyártó nagy felbontású szenzoraival kapcsolatban.

Forrás: Samsung

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid