A Samsung szerint a 200 MP-es telefotó kameráké a jövő

0

A közelmúltban volt szerencsénk több olyan okostelefonnal is találkozni, amelyeken 200 megapixeles kamera foglalt helyet, ám ezek az elsődleges képrögzítő modul szerepét töltötték be az adott készüléken. A Samsung szerint hamarosan el fognak terjedni a 200 megapixeles telefotó egységek is, ami több okból is jelentős előrelépést jelent a mobilok világában.

A Samsung nemrégiben publikált egy cikket a hivatalos weboldalán, amiben a 200 megapixeles telefotó kamerákat az okostelefonos fotózás következő nagy dobásának nevezte. A vállalat az írásában azzal indít, hogy a telefotó modulok sokkal előnyösebbek portré képek készítésekor, mivel esetükben az elsődleges kamerához képest sokkal kisebb torzulás tapasztalható. Érdemes megnézni az alábbi összehasonlítást!

Ugyanakkor ezek az egységek általában sokkal kisebbek, mint a fő kamerák érzékelői, ez az eltérés pedig jelentős minőségi különbséget jelent a modulok által készített végeredmények szempontjából. Viszont ha növeljük a telefotó szenzor felbontását, ennek a képminőségi különbségnek csökkennie kell, miközben egy ilyen érzékelő sokkal kisebb mélységélességet biztosít, ami lehetővé teszi az ilyenkor kívánt elmosódott hátteret.

A Samsung arra is felhívja a figyelmet, hogy a nagyobb felbontású érzékelők, jelen esetben a 200 megapixeles megoldások képesek veszteségmentes zoomolásra. Korábban már láthattuk a Realme 11 Pro esetében, hogy a 200 megapixeles elsődleges kamera 4x zoomot tesz lehetővé, ami csak a felbontás szempontjából veszteségmentes, mivel a képrögzítő egység képtelen pixelösszevonással javítani a minőségen úgy, mint ahogyan azt 1x nagyítás esetén teszi. Persze az is igaz, hogy ez még mindig jobb, mint a normál digitális nagyítás.

Éppen ezért a 200 megapixeles felbontás alkalmazása telefotó modulok esetében jelentős fejlesztésnek tűnik, és ezzel a megállapítással a Samsung is egyetért. Példának okáért egy 200 megapixeles 3x telefotó egység esetében a “veszteségmentes” zoom 3x, 6x vagy akár 12x is lehet. Szoftveres megoldásokkal a gyártók ezt akár tovább is fokozhatják. Az olyan készülékek, mint Huawei P60 Pro, képesek a 48 megapixeles 3x kamerájukkal 10x nagyítással is korrekt képminőséget produkálni.

Mindezek alapján talán már nem kell túl sokat várni az első 200 megapixeles telefotó kamerával szerelt okostelefon felbukkanására. Az viszont igen valószínűtlen, hogy ez a készülék a Samsung égisze alatt debütálna. Egyes hírek szerint a Vivo X100 Pro+ 200 megapixeles telefotó kamerával fog megjelenni a nem túl távoli jövőben, habár arról egyelőre nincs szó, hogy ez a mobil Kínán kívül is forgalomba kerülne.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 200 megapixeles telefotó kameráknak lehetnek hátrányai is. Egy ilyen szenzor esetében jobban kidudorodhat a kamerasziget, megnőhetnek a gyártási költségek, illetve a képminőség is hagyhat maga után kívánnivalót gyengébb fényviszonyok mellett.

Ám ezek talán olyan hiányosságok, amelyek felett hajlandók lesznek a gyártók és a felhasználók is szemet hunyni a csúcsminőségű, nagy hatótávolságú zoom és a színvonalas, torzításmentes portré fotók miatt. Mindent összevetve nagy az esélye annak, hogy jövőre a legjobb kamerás mobilok egy része 200 megapixeles telefotó egységgel debütál majd.

Forrás: Android Authority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid