Több hasznos újítással érkezett az Android 15 Beta 2

0

A Google kiadta az Android 15 második bétáját, ami több szempontból is egy fontos hír. Akad néhány új funkció, illetve azt is bejelentették, hogy a Pixel modellek mellett egy rakat további márka telefonjaira is elérhető lesz a béta.

A Google kibővítette az Android béta programot, amelyben így már részt vesznek Honor, iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, Vivo és Xiaomi márkájú készülékek is. A modellek pontos listáját később ismertetjük majd, amikor elérhető lesz, addig is nézzük meg, hogy mit kell tudni az Android 15 Beta 2-ről.

A másik béta azért is nagy szám, mert a Google I/O fejlesztői konferencia alkalmából érkezett, és emiatt egész sok újítással kecsegtet. A hivatalos ütemterv szerint még két további béta verzió követi majd, egy júniusban és egy júliusban, utána pedig már bármikor befuthat a végleges kiadás.

Az Android 15 Beta 2 egyik legnagyobb újítása az úgynevezett “Private space” funkció. Ez egy teljesen elkülönített, privát felhasználói teret jelent, amit külön le tudunk védeni (be lehet állítani más módot is, mint a telefon alap feloldása). Az itt használt appok csak ezen belül lesznek elérhetők, és értesítéseket is csak akkor jelenítenek meg, ha beléptünk a privát felületbe. A médiafájlok és dokumentumok szintén külön jelennek meg, a privát tartalmak normál mobilozáskor nem érhetők el. Egyszerűen összefoglalva, amit a privát módban csinálsz, az csak itt lesz látható.

A másik hasznos újítás a sokkal hatékonyabb szoftveres AV1 videó dekódolás. Ez azokon a készülékeken jöhet jól, amelyek nem támogatják a hardveres dekódolást, mivel így kevesebb erőforrást fog igényelni a videók lejátszása. Egyébként nemrég már a YouTube-on is alapértelmezett az AV1.

Néhány további újítás a teljesség igénye nélkül:

  • Az appoknak lehetőségünk lesz olyan engedélyt adni, hogy csak a legutóbbi médiafájlokhoz férjenek hozzá, ne a teljes könyvtárhoz.
  • Továbbfejlesztett nagyképernyős multitaszking, el lehet menteni alkalmazás kombinációkat, hogy gyorsan elérhessük őket.
  • Továbbfejlesztett kép a képben (PiP) funkció.
  • Az appok 6 órás időkorlátot kapnak hogy egyhuzamban aktívan fussanak, így nem fog annyira fölöslegesen merülni az akku.

Ezeken kívül persze rengeteg további újítás lesz, egy részük már korábban kiderült, néhányat pedig még a későbbiekben is hozzáadhatnak az Android 15-höz a hivatalos megjelenésig.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid