Tronsmart Element Force hangszóró teszt – zene korlátok nélkül

0

Egy világsztár által népszerűsített kínai Bluetooth hangszóró 40W-os zenei teljesítménnyel, amely a vízállóság mellett Type-C USB portot, hangvezérlést és NFC érintéses gyors párosítást kapott, igencsak felkeltheti a figyelmünket.

Tronsmart meglehetősen fiatal versenyző a piacon, de kiváló minőségű és remek ár-érték arányú termékeikkel gyorsan beléptek a ,,megbízható gyártók” táborába. A sikerhez nagyban hozzájárul az európai fül számára is kellemesen csengő márkanév, valamint egy világszerte ismert sztár hathatós támogatása. A Tronsmart hivatalos márka nagykövete, a futballsztár Luis Suárez neve a garancia arra, hogy ez a kínai gyártó az elit ligában focizik.

A Tronsmart 5 termékcsaláddal rendelkezik, mi most a Bluetooth audio eszközök kategóriájába tartozó Element Force hordozható Bluetooth hangszóróval fogunk mélyrehatóbban megismerkedni.

A lila-fehér doboz, melyben a tesztalanyunk érkezett, Újpest környékén valószínűleg roppant népszerű lesz. A pakkot kibontva elénk tárul a Tronsmart Element Force hangszóró, amely már nemzetközi színtéren is közkedvelt, ez nem titok. A Type-C USB és a 3,5 mm-es jack kábel mellett a garanciajegy és a felhasználói utasítás képezi még a csomag részét.

Az Element Force fém teste fekete gumi és műanyag borítást kapott. Az IPX7 védelmi besorolás, ami azt jelenti, hogy 30 percig 1 méter mély vízbe meríthető, nagyon nem megszokott tulajdonság a hangszórók esetében. Az extra védelemnek köszönhetően a 204 x 64 x 80 milliméteres méretekkel és 780 grammos tömeggel rendelkező Tronsmart Element Force igazi parti hangsugárzó. Ennek megfelelően az extrém időjárási körülményeket is jól bírja, -20 és + 60 fok között lökheti nekünk a muzsikát.

A hangszórókat elől és hátul is márkanévvel ellátott rács védi, melyet csavarokkal rögzített fémkeret vesz körbe. A hátsó fronton, a vízzáró gumifül mögött, a Type-C USB bemenet, a maximum 64 gigabájtos microSD kártya befogadására szolgáló nyílás és a 3,5 mm-es jack port bújik meg.

Az alsó részén elhelyezett gumi lábacskák miatt elvileg nem csúszik a sima felületeken. Nekem azért majdnem sikerült letáncoltatnom full hangerőn az üvegasztalról. A baloldalon elhelyezett fém kihajtható akasztófül jól jöhet például egy szabadtéri rendezvényen, ahol nincs hová lerakni a zenedobozunkat.

A kezelőszervek az Element Force felső felületén helyezkednek el. A hat darab dombornyomott gumi vezérlőgomb jól kitapintható a sötétben. Szükség is van a tapintás alapú érzékelésre, mert még jó fényviszonyok közepette is elég nehezen láthatóak a fekete nyomógombok. Kapunk még 3 darab iciri-piciri LED-jelzőfényt, amely a Bluetooth, a töltés és az EQ-állapot jelzi vissza.

A kezelőszervek nem igényelnek különösebb magyarázatot. Balról jobbra haladva a be- és kikapcsolás, a bemenet kiválasztása, a hangerő csökkentése, a lejátszás, a hangerő növelése és az EQ gomb sorakozik. A kezelőpanel jobb sarkába egy igazi extra funkciót is elrejtettek, ez pedig az NFC. Telefon esetében az NFC megléte szinte kötelező, de itt csak kötöttséget jelent, ha használni akarjuk. Tényleg villámgyorsan csatlakozik a mobilunkhoz a hangszóró ezen keresztül, de amint elmozdítjuk az érzékelőről a telefonunkat, a kapcsolat megszakad és a zene abbamarad.

A kötöttségek nélküli zenehallgatást a Bluetooth 5.0 kapcsolat hozza el, amely remekül működik. Alternatívaként a 3,5 mm-es Aux bemenet is igénybe vehető. Bluetooth módban elérhető a TWS (TrueWirelessStereo) opció, amikor is két azonos eszköz összekapcsolásával igazi sztereó hatást érthetünk el, amit második hangszóró hiányában nem tudtam kipróbálni.

Hangminőség tekintetében gyorsan felejtsük el a HighFidelity (Magas Hűség), avagy ismertebb nevén a hifi hatást. Az ideális hangsugárzó úgy bánik a hanghullámokkal, mint egy tükör, azaz az eredetileg rögzített hangjelet reprodukálja gyakorlatilag a rendszer. Szóval ne várjunk el high end audiofil hangfal teljesítményt a survivor zenedobozunktól.

Az Element Force három különféle EQ beállítást kínál:

  • Alapértelmezetten az extra basszus mód van kiválasztva, ami egyben a leghasználhatóbb is (LED jelző nélkül).
  •  A 3D mód bekapcsolásakor a kék LED jelzőfény világít. Ez az üzemmód hasonlít az előzőhöz basszus és teljesítmény szempontjából, de felejtős a teljesítménye.
  • Sztereó üzemmódot fehér LED jelzi vissza. Ebben a módban a hangszórók nagyon alacsony energia felvétellel működnek. A hang sima, monoton és kevés basszus van jelen.

A hangzásért két körbefutó, 51 milliméteres aktív meghajtó és két 48 x 30 milliméter méretű, ovális alakú, passzív radiátor felel, amelyből az egyik előre, a másik hátrafelé néz a lezárt házban. Minden aktív meghajtót egy 20 wattos erősítő táplál. A 40W-os összteljesítmény elegendő egy parti animálásához, vagy a szomszédokkal való jó kapcsolat megszüntetéséhez, az biztos.

Rendelkezésre áll a SoundPulse, amely a Tronsmart által egyedileg szabadalmaztatott DSP (digitális jelfeldolgozás) technológia továbbfejlesztett változata. A gyártó szerint az eljárásuk ellensúlyozza a bizonyos frekvenciatartományban fellépő hanghibákat, torzulásokat, kiszélesíti a hangtartományt, valamint javítja a basszushatást.

A puding próbája az evés, kezdődjék hát a hangteszt, avagy miként szól a Tronsmart Element Force hangszóró.

Első körben a két, egyenként 10 wattos, rejtett hangsugárzóval szerelt Samsung tévémre lett rádugva, 3,5 mm-es jack kábel segítségével a Tronsmart. Nagy általánosságban elmondható, hogy a 2-300 ezres TV-k esetében a basszusokból gyakorlatilag semmit sem hallani, a hangzás steril és hiányzik belőlük az élet, a dinamika. Csatlakoztatva a Tronsmart üdvöskéjét egész más lett a tévénézés közbeni hangélmény. Abban az esetben, ha a TV által nyújtott hangminőséget szeretnénk feltunigolni, javaslom az olcsóbban kihozható két darabos Element Force hangszóró beszerzését és a TWS mód kihasználását.

Következő körben a mobilom volt a zene forrása. A két eszköz Bluetooth 5.0 szabvány segítségével stabilan és hibamentesen kommunikált egymással. A zeneszámok extra basszus módban szóltak, mert egyértelműen ez a legjobb a három közül.

Elsőként a Nirvana – Smells Like TeenSpirit számát hallgattam meg. A zene kellő dinamikával jelent meg, a dobok nagyon jól kiemelkedtek, a hangtér túlmutatott a kicsi dobozon, tiszta gitár hanggal és jó basszussal megfűszerezve.

A Nightwish – Nemo hallgatásakor jól kijön a basszus és szépen kiemelkedik az énekhang. A finom részletek elvesznek ugyan, de ettől függetlenül szépen átjön a zene pulzálása.

A hard rock és a szimfonikus metal stílus igazán fekszik az Element Forcenak, de az aktuális dance zenék is egészen jól szólnak. A LoudLuxuryfeat. brando – Body, vagy a Tiësto, Jonas Blue& Rita Ora – Ritual című zenék hallgatásakor sem produkált hörgő dobozhangot és a magas frekvenciákat is ügyesen előhozta.

A Tronsmart Element Force egy igazi buli hangszóró, vízálló kivitele miatt vihetjük magunkkal a tengerpartra, vagy a hegyekbe túrázni, de egy szolidabb házibuliban is nyugodtan lehet zenefelelős. Kimondottan tetszett a hangvezérlés, melyet a bekapcsoló gomb megnyomásával lehet aktiválni. A telefon nyomkodása nélkül a „Play next song” parancs kimondásával szépen lépett a következő számra a mobilom zenelejátszójában.

A 2 darab 3300 mAh kapacitású akkumulátor 15 órányi bulizást enged meg, ami valószínűleg a legvadabb partiarcoknak is elég lesz. A feltöltéshez egyébként 3 óra szükséges, és természetesen zenehallgatás közben is lehetséges az akksi töltése.

Tronsmart Element Force hangszóró hangminőségével és vízálló felépítésével lenyűgözött. Negatívumként a nehezen látható kezelőgombokat tudom csak megemlíteni. Igazából arra, amire kitalálták, tökéletesen megfelel, szóval a futballsztár ajánlása után a mienkét is megkapja!

A Tronsmart Element Force hangszóró most a TSAUDIO12 kupon felhasználásával, EU raktárból 39,78 euróba kerül, ami kb. 13.600 forint. Ráadásként egy kemény hordtáskát is kapunk ajándékba, ami egyébként 4.500 forintba kerülne. Ezt nevezhetjük igencsak jó ajánlatnak!

A hangszóró a GLS futárszolgálat jóvoltából 4 nap alatt megérkezett, természetesen vám- és áfamentesen.

Érdemes elgondolkodni a két darabos Tronsmart Element Force pakk beszerzésén is. Most a TSAUDIO04 kupon felhasználásával 78,11 euróba kerül, ami 26.650 forint. Szintén EU raktárból érkezik, GLS szállítással, vám- és áfamentesen és természetesen ajándék kemény falú védőtáskával.

A teszt terméket a Geekbuying webáruház biztosította, köszönjük nekik!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid