Új nevet kapott a Google, itt az Alphabet

2

Hatalmas átszervezések történtek a Google-nél, az alapítók ugyanis létrehoztak egy teljesen új anyavállalatot, aminek a jövőben csak egy “kis” része lesz a korábban ismert keresőóriás. Nézzük a részleteket!

A Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin létrehoztak egy új óriásvállalatot Alphabet néven, ez tulajdonképpen ugyanazt a szerepet tölti majd be, mint eddig a Google, azaz rengeteg különböző részt foglal majd magába. Persze a Google is tovább él, de csak mint egy leányvállalat fog működni az Alphabeten (ábécé) belül. Innen jön a friss szlogen: “G is for Google”. Tehát a Google már csak egy betű a sokból, az Alphabet pedig a teljes ábécét igyekszik lefedni.

g-is-for-google

Az új óriásvállalat vezérigazgatója Larry Page lett, az elnöke Sergey Brin, a Google vezetését pedig a korábbi alelnök, Sundar Pichai vette át. A Google feladatköre ezzel jelentősen lecsökkent, ezentúl már csak a kereső, a hirdetések, a térkép, a YouTube és az Android tartozik ide. A többi részleg teljesen különállóan fog működni, és az egész felett áll az Alphabet, mint anyavállalat. Nézzük, hogy milyen betűk akadnak még: a C (Calcio) az örökélet kutatást végzi, az N (Nest) az otthonautomatizálásért felel, az F (Fiber) az internetszolgáltatással kapcsolatos dolgokat kutatja, az X (X labor) pedig olyan futurisztikus dolgokat fejleszt, amikről most még álmodni sem merünk. Ez persze csak néhány egység, rengeteg részleg van még, ráadásul folyamatos bővítés várható.

A Google részvények is átnevezésre kerülnek, a jövőben Alphabet részvényekként élnek majd tovább. A befektetők egyébként pozitívan fogadták az átalakítás hírét, már órákkal a bejelentés után emelkedni kezdett a részvények értéke.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi értelme ennek az egésznek, és több magyarázat is létezik, de a legvalószínűbb az, hogy az alapítók már nem szeretnének a Google ügyes-bajos dolgaival foglalkozni, inkább új, nagyszabású fejlesztéseken szeretnének munkálkodni, amik egyszer talán megváltoztatják a világot. A másik előnye az átszervezésnek, hogy ezentúl sokkal átláthatóbb lesz a korábbi részlegek működése, jövedelmezősége, hiszen különálló cégként működnek majd tovább saját vezérigazgatóval, könyveléssel, stb.

A korábbi szolgáltatások elérhetősége nem változik, azaz például a google.com és a google.hu hozza be továbbra is a keresőt, az új Alphabet pedig az abc.xyz URL-en fut majd (az alphabet.com vagy az abc.com már foglalt volt). És egy kis poén is jutott a cikk végére, valaki ugyanis az abc.wtf címet a Microsoft Bingre irányította. Nem tudjuk, hogy ezért ki a felelős, de hogy van humora, az biztos.

Google

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid