UWANT B100-E multifunkciós kárpit- és szőnyegtisztító teszt

0

A függönyök, szőnyegek tisztítása nem egyszerű, mert sokszor be sem férnek a mosógépbe, a bútorok kárpitjairól pedig már ne is beszéljünk. Ezekre jelenthet megoldást az UWANT B100-E multifunkciós tisztító, amit megkaptunk tesztelésre, és az alábbiakban leírjuk a tapasztalatainkat.

 • UWANT B100-E a Geekmaxi oldalán most 175 euróba kerül a KdVGyw7T kuponnal európai raktárról, gyors szállítással. Semmi más költséged nem lesz, így átszámolva olyan 67.900 Ft-ra jön ki. További részletek és rendelés ezen a linken.

Csomagolás, tartozékok

Az UWANT B100-E egy közepes méretű, teljesen átlagos kartondobozban érkezett, nincs semmi csicsás csomagolás, de a belső védelemről azért kellőképpen gondoskodtak, nem kell amiatt aggódni, hogy szállítás közben sérülne a kütyü.

A takarító gépen kívül az alábbiak voltak még a csomagban:

 • Flexibilis cső
 • Tisztító fej
 • Tisztító fej tartó (ez a hátlapra csatlakoztatható)
 • Mérőpohár
 • Egy egyszerű szütyő a tartozékok tárolásához, szállításához
 • Használati útmutató

Külső, kialakítás

A takarító gép a szokásos műanyag kialakítást kapta, nincs semmi ultraprémium érzet, de igazából belekötni sem lehet, kellően erősnek, strapabírónak tűnik. A dizájn egyébként nem rossz, van egy kis retro feelingje az UWANT B100-E-nek.

Fentről lefelé haladva először a fogantyút vehetjük szemügyre, majd két oldalt 1-1 áttetsző víztartályt, ezek természetesen kivehetők.

A jobb oldali 1,8 literes, ebbe megy a tiszta víz, a bal oldali pedig 1,5 literes, ebbe kerül a felszívott koszos víz. Egyszerűen kipattinthatók a helyükről, és a töltés, illetve a tisztítás sem egy bonyolult folyamat.

Elöl találunk egy kis kijelzőszerű részt, ez valójában két érintőgombot tartalmaz, az egyik a ki- és bekapcsolásra szolgál, a másikkal pedig a szívás erőssége állítható.

A hátsó oldalon van tálca, amibe a kárpittisztító folyadékot kell önteni, illetve egy gomb, ami a kábelt tekeri fel.

Bizony ám, ez nem valami ultramodern, akkumulátoros kütyü, be kell dugni a konnektorba a használathoz. A vezeték szerencsére elég hosszú, és amikor nincs rá szükség, akkor nem lesz útban. A csatlakozó egyébként EU szabványos, ami mindenképpen pozitívum, nem kell átalakítókkal bajlódni.

Bal oldara csatlakozik be a flexibilis cső, amin keresztül a koszos víz beszívása történik, illetve van benne egy vékonyabb cső is, ami pedig a tiszta vizet szállítja a fejhez.

A fej belső oldalán két gomb található, az egyik az automata tisztítás (ez egy öntisztító mód a fejhez), a másik pedig a tiszta (vagy tisztítószeres) víz adagolása. A kefe értelemszerűen a szennyezett rész súrolására szolgál.

A hátlapra tudjuk csatlakoztatni a dobozban lévő műanyag tartót, amibe behelyezhető a tisztító fej, így könnyebb a szállítás, tárolás.

Alul van még egy szűrő, ami a kifújt levegőt szűri meg, ez könnyedén kivehető és tisztítható. Illetve említést érdemelnek még az apró kerekek, ezekből kettő fix, kettő pedig forog.

Maga a készülék körülbelül 4,7 kg-ot nyom üres állapotban, vízzel feltöltve pedig 6 kiló fölött van. Nem pehelykönnyű, de azért ez nem egy olyan masina, ami napi használatban lesz, ritkán van rá szükség, de akkor nagyon jól jön.

Működés, használat

Ez egy pofonegyszerű szerkezet, egy normál vizes tisztítóról van szó. Először töltsük fel a víztartályt a maximum jelzésig, adhatunk hozzá tisztítószert is, de ez nem mindig fontos, majd kapcsoljuk be a gépet. A tisztító fejet megfogva, a ravaszgomb segítségével spricceljünk vizet a koszos felületre, majd a kefével meg is tudjuk azt dörzsölni. Mindeközben folyamatosan történik a víz visszaszívása, de már a feloldott szennyeződéssel együtt.

Próbáltam többféle szőnyeggel és egy kanapéval is, az eredmény pedig nagyjából megfelel az elvárásoknak. Nem csak a friss szennyeződések ellen hatékony (pl. kiborult innivaló vagy étel), hanem akár több éve meglévő foltoktól is meg tud szabadítani minket. Itt azért fontos megemlíteni, hogy az eredmény nem minden esetben lesz 100%-os, sok múlik azon, hogy milyen a szennyeződés. Sok esetben teljesen eltűnik a kosz, de olyan is előfordul, hogy csak halványabb lesz, tehát csodát azért nem kell várni tőle. Olyan viszont nem volt, hogy semmit sem használt volna, az a minimum, hogy a szennyeződés nagy részét kiszedi.

Az átlátszó kialakítás miatt egyébként kifejezetten látványos, ahogy szívja fel a koszos vizet.

Összességében meg voltam elégedve a készülék hatékonyságával, tudja azt, ami egy ilyen eszköztől elvárható. Sok esetben ki tudjuk vele váltani a szőnyegtisztító szolgáltatásokat, és emiatt hamar visszahozhatja az árát (már amennyiben gyakran van szükségünk ilyesmire). Gyakran előfordul, hogy nem kell egy teljes szőnyeget vagy kárpitot kimosni, csak pár kisebb-nagyobb foltot kiszedni, az ilyesmit házilag simán meg tudjuk oldani egy ilyen masinával. Több négyzetméter felület kimosása már macerásabb vele, persze ilyesmire is használható, de akkor érdemes az egészet előre bevizezni valamilyen tisztítószeres megoldással, mert a spriccelés már kevés lesz.

Az autóban lévő kárpitok tisztítására is használható egyébként, de ez nyilván csak abban az esetben fog működni, ha van a közelben konnektor, vagy van megfelelő hosszabbító kéznél.

Néhány dolog, amikre érdemes figyelni a használat során:

 • A spriccelés erőssége állandó, amíg lenyomva tartjuk a ravaszt, addig jön a víz. Nem érdemes túlságosan bevizezni a felületet, mert akkor sokára fog megszáradni, ki kell tapasztalni a megfelelő vízmennyiséget.
 • A gép álló kialakítású, és viszonylag kicsik a kerekei, ezért amikor a csőnél fogva húzgálod ide-oda, akkor óvatosnak kell lenni, hogy ne boruljon fel. Vagy pedig nem kell húzni, csak megfogni és odébb tenni szükség esetén.
 • A koszos víztartályt rendszeresen figyelni kell, és ha tele van, akkor üríteni. Van benne egy úszó, ami bizonyos szintnél lekapcsolja a motort, de ha pl. nagyon habos a víz, akkor ez nem biztos, hogy időben megtörténik. Mivel a tartály áttetsző, így jól látszik a szint munka közben.
 • A koszos víztartályt a munka végeztével érdemes azonnal kiüríteni és kitisztítani, mivel ha napokig benne marad a cucc, akkor be tud penészedni és büdösödni, és akkor már sokkal kellemetlenebb elvégezni ezt a műveletet.

A teljesítmény egyébként 450 W, a maximális szívóerő pedig 12000 Pa, ami az ilyen vizes porszívóknál már nem számít rossznak. A működése nem éppen csendes, a gyári adatok szerint 75 decibel a hangja, nagyjából olyan, mint bármelyik porszívó, tehát nem fogunk tudni mellette mondjuk tévézni, de talán ez kibírható.

Mint a legtöbb otthoni takarító eszközt, bizonyos időközönként ezt is ki kell tisztítani. Szerencsére minden olyan rész, ami koszolódni tud használat közben, könnyen kivehető és elérhető, tehát ez nem jelent problémát. Jó példa erre a szívó fej felső része, aminél az átlátszó műanyag “ablakot” le tudjuk pattintani, és egy csap alatt másodpercek alatt leöblíthető.

Összegzés, ár

Az UWANT B100-E egy egyszerű tisztító gép, ami pontosan azt tudja, amit elvárunk tőle, se többet, se kevesebbet. Használható szőnyegekhez, függönyökhoz, kárpitokhoz és más hasonló anyagok tisztítására. Kicsit hangos (mint egy porszívó), és csodát nem művel, de azért hatékonyan elvégzi a tisztítást, a legtöbb esetben szépen megszabadít minket a kellemetlen foltokról. Az árát akár egy éven belül is visszahozhatja, hiszen nem kell többet elvinni tisztíttatni a dolgainkat, meg tudjuk oldani házilag. Ahol pedig kisebb gyerek vagy háziállat van a lakásban, ott szinte kötelező. Vezetékes kialakítású, de szerencsére EU csatlakozós, így nem kell hozzá semmiféle átalakító, csak bedugod, és működik. Nincsenek spéci okos funkciók, nem tud a WiFi-re csatlakozni, de még Bluetooth sincs benne, egy normál gépet kapunk, ami teszi a dolgát, viszonylag jó hatékonysággal.

Hozzánk a Geekmaxi jóvoltából érkezett a kütyü, mindössze 2-3 munkanap alatt, EU raktárról mindenféle extra fizetni való nélkül. A KdVGyw7T kuponkóddal most 175 eurós áron lehet rendelni ezen a linken.

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid