Valószínűleg te is rosszul töltöd a mobilod, itt van pár hasznos tipp

31

Mivel a legtöbb okostelefon bajosan bír ki két napot egy töltéssel, így valószínűleg a legtöbben esténként töltőre rakják a készüléküket, reggel pedig újra 100%-os akksival kezdik a napot. Ez azonban nem igazán jó a szakértők szerint.

Korábban már részletesebben is beszámoltunk arról, hogy hogyan őrizhetjük meg egy akksi hosszú élettartamát, most pedig újabb (részben megegyező) tanácsokkal szolgál a Battery University nevű weboldal.

Az első, és egyik legfontosabb dolog, hogy a lítium-ion akksiknak nem tesznek jót a szélsőséges állapotok, azaz a teljes vagy a minimális töltöttség. Ezért nem szabad hagyni, hogy kikapcsolásig merüljön a telefon, és ha töltjük, akkor érdemes már a 100% elérése előtt, 80-90%-nál abbahagyni a töltést.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a mindig 100%-ra töltött akksik átlagban 200 ciklus után szinte teljesen tönkremennek (zöld vonal), ellenkező esetben viszont 400 ciklus után is csak kb. 20%-os a romlás (fekete vonal).

akksi-elettartam

Az szintén nem szerencsés, ha hosszú ideig (pl. éjszaka) a töltőn hagyjuk a mobilt, hosszú távon ugyanis ez is rontja az akksit. A legjobb tehát, ha többször töltjük a készüléket, de kevesebb ideig (inkább nap közben). Ha 50% alá csökken a töltöttség, érdemes feltenni a telefont, és egy keveset rátölteni, de semmiképpen se 100%-ig.

Amit még érdemes megjegyezni, hogy a nagyon melegben, illetve a nagyon hidegben való töltés se tesz jót a telepnek, 10°C és 30°C között van az ideális hőmérséklet. Ha pedig töltés közben túlzottan melegszik a mobil, akkor le kell cserélni a töltőt.

Te hogy töltöd a mobilod?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid