Végre megjelent az Android 14

0

Sok-sok várakozás és több halasztás után végre befutott az Android 14 kész, stabil verziója, ami együtt érkezett a Pixel 8 mobilokkal.

Tavaly augusztus 15-én jelent meg az Android 13, előtte viszont szintén októberben érkezett az Android 12, tehát egyáltalán nem példa nélküli, hogy a Google ilyen későn adja ki a friss rendszert. A várakozásnak szerencsére most vége, befutott az Android 14, ami nem egy túlzottan látványos frissítés, de azért vannak benne újítások szép számmal.

Az új verzió már tölthető a támogatott Pixel modellekre, amelyek a következők:

  • Pixel 4a 5GPixel 5 és 5a
  • Pixel 6 és 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 és 7 Pro
  • Pixel Tablet
  • Pixel Fold

Az új Pixel 8 és a Pixel 8 Pro pedig már gyárilag Android 14-gyel jelennek meg természetesen.

Más gyártók is dolgoznak már a frissítéseken, még idén számos további modell kaphatja meg az új verziót, többek között Samsung, iQOO, Nothing, OnePlus, OPPO, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo és Xiaomi telefonok.

Az újítások között megtalálható például a “Generative AI wallpapers” nevű funkció, ami egy szöveges utasítás után legenerál nekünk egy egyedi háttérképet a mesterséges intelligencia segítségével. Ez mondjuk egyelőre csak a Pixel 8 modelleken fog működni, de más Android 14 felhasználóknál is kibővülnek a testreszabási lehetőségek, például gyorsgombokat adhatunk a lezárt képernyőre, és widgeteket is ki tudunk tenni ide. Ha pedig nem tetszik az Android színes felülete, akkor bekapcsolható lesz egy teljesen letisztult, monokróm téma. Arra is lesz lehetőség, hogy a betűméretet a korábbiaknál sokkal nagyobbra vegyük, 130%-ról 200%-ra növelte a Google a maximális nagyítást.

Mostantól integrálva lesz az Androidba a Health Connect app, így nem kell külön letölteni, illetve változik a megosztási felület. Javul továbbá az adatvédelem, és fejlesztettek az alkalmazásengedélyeken is. Az egyes appoknál például meg lehet majd adni, hogy mely képekhez és videókhoz férhetnek hozzá, ahelyett, hogy csak az összes médiatartalom elérését tudnánk engedélyezni. A Google igyekszik rávenni továbbá a felhasználókat, hogy beállítsanak egy 6-jegyű PIN-kódot, amivel mindig azonosítani tudják magukat.

Az Easter Egg is megújult, egész komoly kis űrhajós játékot rejtett el a Google az Android 14-ben, erről itt írtunk korábban.

Mindez persze csak néhány újítás, igyekszünk majd részletesebben is összeszedni, hogy mi változott az Android 14-ben.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid