Végre visszaállította a Facebook a letiltott fiókokat, és “magyarázatot” is adtak

0

Hétfőn indult egy óriási tiltási hullám a Facebookon, amelynek vélhetően legalább több ezer, de az is lehet, hogy több tízezer magyar felhasználó esett áldozatul. Több napba telt, mire a közösségi oldal reagált, ami már önmagában is gáz, az indoklás (hiánya) pedig még inkább az. A mai napon szerencsére a legtöbb ártatlanul tiltott fiókot visszaállították, de komoly korlátozásokkal.

A Facebook gyakran tilt kamu profilokat, ebben nincs semmi meglepő, a héten azonban valami nagyon félrecsúszott. Rengeteg olyan fiók vált egyik pillanatról a másikra használhatatlanná, amelyeken elvileg semmilyen gyanús tevékenység nem történt, normál módon napi használatban voltak.

Teltek a napok, és a nagy áttörés végül ma (szombaton) történt. A Facebook szóvivője azt írta a HVG-nek, hogy a fiókok mostanra vissza lettek állítva. És valóban, nekünk is többen jelezték, hogy már működik a fiókjuk, azonban kaptak egy 72 órás korlátozást, vagyis 3 napig nem tudnak posztolni, kommentelni, lájkolni vagy Messengerben üzenetet küldeni. Az indoklásban természetesen semmi konkrétum nincs, csak annyit írt a Facebook a többségnek, hogy olyan tartalmat osztottak meg, ami nem felel meg a közösségi alapelveknek.

A HVG még a következőket írja a Facebook közleménye alapján:

A vállalat a nyomozás során rájött, hogy a felhasználók egy része nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta azt meg, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a társadalom (ismerősei) figyelmét annak károsságára. Miután ez egyértelműen kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat.

Nyilvánvaló, hogy a tiltásokért felelős algoritmus rosszul működött, rengeteg olyan felhasználót szankcionált, akiket nem kellett volna. Ilyen megeshet, ezzel nem is igazán van probléma, a Facebook reakciója, hozzáállása viszont egyáltalán nem nevezhető példásnak. Egy ilyen eset után minimum egy bocsánatkérés járna azoknak, akiket rosszul érintett az ügy, de egyelőre ilyesmiről nincs tudomásunk, sőt, ahogy írtuk is, a visszaállított fiókokat (vagy fiókok egy részét) további korlátozásokkal sújtják.

Fontos azt is kiemelni, hogy nem minden érintett fiók került visszaállításra, nyilván voltak olyanok is, amelyeket jogosan tiltottak. Ha pedig úgy érzed, hogy ok nélkül tiltották a fiókodat, és még nem állította vissza a Facebook, akkor ezen a linken tudod ezt jelezni feléjük.

Ha van tapasztalatod az esettel kapcsolatban, akkor írd meg nekünk kommentben!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid